Primul Summit de afaceri ASEAN – UE de la Jakarta, şansă de consolidare a comerţului regional şi al investiţiilor

Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, a plecat, luni, spre Jakarta (Indonezia) unde se va întâlni cu miniştrii economiei şi comerţului din zece ţări din Asia de Sud – Est şi pentru a deschide primul Summit de afaceri ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) – UE (Uniunea Europeană), care va avea loc pe 5 mai, se arată într-un comunicat al Serviciului de Acţiune Externă al UE.

„Primul Summit de afaceri ASEAN – UE de la Jakarta este un semnal important al colaborării dintre mediile de afaceri din cele două regiuni, cu intenţia de a construi legături economice mai puternice”, a declarat comisarul De Gucht. „Având în vedere dinamismul economic din regiunea ASEAN, văd oportunităţi considerabile pentru a lucra mai strâns în următorii ani”, a mai spus De Gucht, care consideră că Summit-ul va ajuta la intensificarea relaţiilor business-to-business, dar, şi la promovarea dialogului între guverne şi sectorul privat.
UE urmăreşte să deschidă noi oportunităţi de afaceri în această regiune cu creştere rapidă şi să creeze parteneriate puternice care să ajute la integrarea economică a ASEAN.

Comisarul Karel De Gucht se va întâlni, la Jakarta, cu autorităţile indoneziene pentru a discuta probleme bilaterale comerciale şi de consolidare a relaţiilor comerciale şi de investiţii cu Indonezia.
ASEAN (Asociaţia de Sud – Est a Naţiunilor din Asia), inclusiv Brunei, Birmania / Myanmar, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam, ca un întreg reprezintă al 7-lea cel mai important partener comercial al Uniunii Europene, cu 175 miliarde € rulaţi în comerţul de bunuri şi servicii. UE este al 2-lea cel mai mare partener comercial al ASEAN, după China, asigurând aproximativ 10,9% din comerţul ASEAN.

Companiile din UE au investit anual, în perioada 2002 – 2009, aproximativ 10,4 miliarde €. UE a crescut legăturile economice cu Asia de Sud – Est prin deschiderea negocierilor pentru acordurile de liber schimb cu Singapore şi Malaysia, în 2010. Aceste acorduri bilaterale sunt considerate ca pietre de temelie pentru un viitorul acord cu întreaga regiune. „Uşa rămâne deschisă pentru înceaperea negocierilor cu alţi parteneri din regiune privind acordurile de liber schimb cuprinzătoare”, susţin oficialii europeni.
Indonezia, ţara gazdă a primului Summit de afaceri ASEAN – UE, este un partener important de afaceri al UE. Comerţul de mărfuri dintre UE şi Indonezia s-a ridicat la 20 miliarde € în 2010, cu un excedent 7 miliarde € pentru Indonezia. Companiile europene sunt cei mai mari investitori din această ţară. UE şi Indonezia au semnat un parteneriat acord de cooperare în anul 2009, ca prim pas în direcţia dezvoltării legăturilor economice şi politice.

Un grup comun de analiză, format din reprezentanţi ai guvernelor, mediului de afaceri şi mediul academic la sfârşitul anului 2010, va prezenta recomandări concrete cu privire la modalităţi de a creştere a legăturilor comerciale şi investiţionale dintre UE şi Indonezia.

Sursa: Serviciul de Acţiune Externă al UE

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ASEAN, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.