China solicită UE eliminarea obstacolelor politice în relaţiile bilaterale

A doua rundă a dialogului strategic China – Uniunea Europeană este catalogată de presa chineză drept una „completă, productivă şi sinceră”, cotidianul de limbă engleză China Daily citându-l astfel pe Dai Bingguo (foto), consilier de stat chinez, participant la evenimentul desfăşurat la Gödöllö, localitate aflată la 30 kilometri de capitala Ungariei.
Acordând o importanţă deosebită relaţiilor cu UE, oficialul chinez a exprimat speranţa continuării cooperării între cele două părţi, cooperare care „va deveni un exemplu la nivel internaţional”. Presa chineză o citează pe Catherine Ashton (foto), înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, care a co-prezidat dialogul strategic China – UE. Aceasta a afirmat că în prezent „China şi Europa sunt actori – cheie în relaţiile internaţionale, iar apariţia Chinei pe scena mondială este extrem de impresionantă”, menţionând că „Dialogul strategic este o parte esenţială a relaţiei post – Lisabona între UE şi China”. Asthon a mai afirmat că „relaţiile bilaterale au puncte comune în Strategia UE 2020 şi planul cincinal al Chinei”.

Dincolo de nivelul protocolar, oficialii chinezi au discutat pragmatic problemele relaţionale cu Uniunea Europeană. Vice-ministrul de externe chinez, Fu Ying, a solicitat UE eliminarea obstacolelor politice existente în cadrul relaţiilor bilaterale, prin ridicarea embargoului asupra armelor şi recunoaşterea statutului de economie de piaţă. Fu Ying a declarat că schimbarea standardelor de către UE în cele două probleme este o chestiune relaţionare politică şi „o chestiune de promovare a încrederii reciproce”.
Cu privire la aceste aspecte, David O’Sullivan, şeful misiunilor în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, a admis disputa embargoul asupra armelor chineze, rezumându-se la a spuen doar că „este o dezbatere cunoscut”. O’Sullivan a refuzat să detalieze subiectul, afirmând că „ne-am schimbat opinia cu privire la acest aspect foarte frecvent”.
Privitor la recunoaşterea statutului de economie de piaţă, oficialul UE a declarat că Uniunea are „criterii foarte stricte. Este, de fapt, o chestiune mai degrabă tehnică … toată lumea va recunoaşte Chinei statutul de economie de piaţă atunci când vor fi îndeplinite anumite criterii”. O’Sullivana mai precizat că „există progrese în îndeplinirea criteriilor”.

A treia rundă a dialogului strategic China – UE va alea loc în China. Prima rundă a dialogului a avut loc în provincia Guizhou din Sud – Vestul Chinei, în septembrie 2010.

Sursa: China Daily 1, 2

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.