China promite ajutor UE solicitând recunoaşterea statutului de economie de piaţă

Premierul Wen Jiabao (foto) a declarat că R.P. China este pregătită să crească investiţiile proprii în datoriile suverane din Europa, cerând Uniunii Europene (UE) să recunoască economia Chinei ca fiind o economie de piaţă completă.

„Ţările europene se confruntă cu problema datoriilor suverane şi ne-am exprimat dorinţa, în mai multe rânduri, de a da o mână de ajutor. Vom continua să extindem investiţiile noastre acolo”, a spus Wen, în faţa a 1.500 oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali prezenţi la deschiderea Forumului Mondial Economic de la Dalian, cunoscut sub numele de „Forumul Davos de Vară”. Premierul chinez Wen a subliniat faptul că, într-un dialog telefonic avut cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reiterat sprijinul Chinei. Cu toate acestea, el a adăugat că „liderii UE şi liderii din principalele ţări europene trebuie să privească relaţiile chino-UE dintr-un punct de vedere strategic”.

Potrivit normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), statutul Chinei de economie de piaţă va fi recunoscut succesiv până în anul 2016. „Dacă ţările UE vor demonstra o relaţie sinceră şi vor acorda acest statut cu câţiva ani mai devreme, acesta ar fi modul în care un prieten tratează un prieten”, a mai spus premierul chinez. Wen Jiabao speră că întâlnirea cu liderii UE, la summitul programat luna viitoare, va aduce progrese în această problemă. Totodată, Wen şi-a exprimat îngrijorarea faţă de răspândirea crizei datoriilor suverane în Europa.

China deţine rezerve valutare de peste 3.000 miliarde USD, motiv pentru care a cerut Statelor Unite şi unor ţări europene să rezolve problemele economice în mod corespunzător. „Europa şi SUA trebuie să adopte politici fiscale şi monetare responsabile şi eficiente, în încercarea de a reduce presiunile datoriilor”, a spus Wen în timpul discuţiilor cu liderii de afaceri la forum. Afirmaţiile făcute de Wen Jiabo au fost făcute pe fondul pieţelor mondiale zguduite de temerile reînnoite privind datoriile Greciei. La rândul lor, Portugalia şi Irlanda au primit, de asemenea, pachete de salvare economic, existând speculaţii că Italia şi Spania ar putea urma exemplul.

Într-un articol publicat de Financial Times se arată că Italia a cerut Beijingului să cumpere „cantităţi substanţiale” din datoria publică. Li Daokui, profesor de finanţe la Universitatea Tsinghua şi membru al comitetului academic al Băncii Centrale de politică monetară, a declarat statul chinez nu ar trebui să cumpere orbeşte datoriile UE, deoarece aceasta ar prelungi dificultăţile din zona euro. Achiziţionarea de titluri de trezorerie italiene ar trebui să fie condiţionată, necesitând analize suplimentare, China trebuind să fie pregătită pentru scenariul cel mai rău, a spus Li.

Ding Chun, director la Centrul de Cercetare pentru Europa de cadrul Universităţii Fudan, este de părere că achiziţionarea de obligaţiuni este o modalitate directă de a face faţă crizei datoriilor. „Pentru a investi în activele reale de pe piaţa europeană este cu siguranţă un lucru bun pentru China, deoarece scade riscul de nerambursare, ajutând în acelaşi timp UE. Dar încă există bariere în cadrul UE privind accesul societăţilor chineze”, a spus Ding.

Chen Fengying, director al Institutului de Studii Economice Mondiale din cadrul Institutului de Relaţii internaţionale contemporane al Chinei, crede că criza datoriei ar putea, foarte probabil, duce la o prăbuşire totală a monedei euro şi a Uniunii Europene. „Şi asta se va întâmpla în situaţia pe care nimeni nu vrea să o vadă – un sistem financiar internaţional dominat de dolarul american”, a spus ea. Ea a menţionat că cea mai mare problemă a UE nu este de datoria uriaşă şi rata ridicată a şomajului, cât mai ale lipsa de unitate. În prezent, există două măsuri previzibile pentru a face faţă problemei, consideră Chen Fengying. Prima este aceea de a lăsa Grecia să ajungă în faliment, stabilizarea zonei euro şi asigurarea securităţii celorlalte economii, cum ar fi cea a Italiei. A doua măsură vizează Germania, cea mai mare economie a UE, care are rolul de a reorganiza întreaga piaţă europeană pentru a face faţă crizei. „Cred că China ar trebui să sprijine UE în combaterea crizei, pentru că dorim să fie menţinută diversitatea de pe piaţa financiară mondială, iar moneda euro joacă un rol important”. În această problemă, SUA nu au nicio responsabilitate în a găsi o cale de ieşire din problema datoriilor sale, a mai apreciar Chen. SUA au apelat de două la relaxarea cantitativă şi este posibil să o facă din nou, dar acest lucru serveşte doar la a muta problema în alte ţări, a conchis Chen.

FOTO: Premierul chinez Wen Jiabao alături de Klaus Schwab, preşedintele executiv al Forumului Mondial Economic de la Dalian.
Sursa: China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, DAVOS, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.