Premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu ministrul Titus Corlăţean

Primul ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, a avut, joi, o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Extrerne din României, Titus Corlăţean.
În cadrul întrevederii, au fost discutate subiecte de interes comun ce vizează cooperarea dintre Republica Moldova şi România. În mod special, au fost abordate aspectele cooperării economice, inclusiv în domeniul energetic. Totodată, s-a discutat despre perspectivele de extindere a colaborării dintre cele două state şi a asistenţei României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
Vlad FILAT a menţionat caracterul ascendent al dezvoltării relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, precizănd că, la momentul actual, prioritar este implementarea proiectelor convenite în cadrul vizitei primului ministru român Victor PONTA la Chişinău, dar şi lansarea unor proiecte noi.
“Avem şi multe provocări noi în faţă. Sunt sigur că vom continuă să muncim, având la bază atitudinea progresistă, de care dăm dovadă în colaborarea noastră”, a subliniat premierul.
Vlad Filat a reiterat că Republica Moldova este cointeresată în construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni şi s-a pronunţat pentru urgentarea procedurilor legate de construcţia acestuia. Un alt subiect, abordat în cadrul întrevederii a vizat cooperarea în domeniul educaţional. În context, primul ministru a menţionat că experienţa României în domeniul educaţional este binevenită.
La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean a mulţumit primului ministru Filat pentru oportunitatea de a discuta subiecte actuale de interes comun. Ministrul a menţionat că promovarea proiectelor economice, în special a celor energetice, reprezintă o prioritare pentru colaborarea între cele două ţări.
Şeful diplomaţiei române a menţionat că România va oferi tot sprijinul necesar şi în procesul de dezvoltare a sistemului educaţional din Republica Moldova. “Vom organiza în cel mai scurt timp o întrevedere între miniştrii educaţiei de la Bucureşti şi Chişinău. Un alt aspect al îmbunătăţirii condiţiilor din domeniul respectiv ar putea fi mobilitatea profesorilor români în instituţiile universitare din Republica Moldova”, a specificat Titus Corlăţean.
Oficialii au făcut un schimb de opinii privind asistenţa tehnică acordată Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.
Ministrul Afacerilor Externe al României a reiterat sprijinul deplin al Guvernului de la Bucureşti pentru Republica Moldova pe calea integrării europene şi a subliniat că ţara sa este dispusă să ofere asistenţa necesară în realizarea acestui obiectiv.
Totodată, Titus Corlăţean a menţionat că România va oferi asistenţă consulară cetăţenilor Republicii Moldova care se află în Siria, în conformitate cu Acordul privind cooperarea în domeniul asistenţei şi protecţiei consulare, semnat astăzi de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al României.
Ministrul Afacerilor Externe al României a spus că Guvernul României examinează posibilitatea extinderii cooperării cu Republica Moldova în diverse domenii. Oficialul a precizat că ţara sa este gata să ofere Republicii Moldova suport şi în crearea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.
Sursa: GOV.MD

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.