Republica Moldova – Curtea Constituţională sugerează că Vlad Filat nu mai poate fi propus prim-ministru

Vlad FilatSursa: UNIMEDIA.INFO
„Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este incompatibil cu exercitarea funcţiei şi se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului”. Aceasta este una din concluziile Curţii Constituţionale, expusă în cadrul hotărârii de astăzi, 22 aprilie, ca răspuns la sesizarea Partidului Liberal privind interpretarea articolelor 98, 100, 101, 103, 106 din Constituţia Republicii Moldova, transmite UNIMEDIA.
„Curtea a conchis că menţinerea unui prim-ministru – demis pentru acte reprobabile constituie o sfidare a principiilor statului de drept şi a principiilor referitoare la integritate şi pune în pericol stabilitatea instituţiilor democratice. În opinia Curţii, este inadmisibil ca o hotărâre a Parlamentului prin care s-a exprimat votul de neîncredere în privinţa unui Guvern în frunte cu Prim-ministrul său pentru acte de corupţie să fie desconsiderată şi ignorată, cel puţin atât timp cât nu s-a adus proba contrarie şi nu s-a dovedit netemeinicia suspiciunilor.
Prim-ministru care a tolerat în componenţa Guvernului miniştri suspectaţi de corupţie, în privinţa cărora a fost iniţiată urmărirea penală, manifestă o sfidare a principiilor statului de drept şi denotă o lipsă evidentă de integritate, devenind în acest mod incompatibil cu funcţia deţinută.
Curtea a statuat următoarele: corupţia submină democraţia şi statul de drept şi, prin urmare, lupta împotriva corupţiei este parte integrantă a asigurării respectării statului de drept”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa moldovenească, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.