XINHUA – Preşedintele român a vizitat Republica Moldova pentru a susţine drumul său european

Preşedintele român Traian Băsescu a declarat, miercuri, că există „un parteneriat de sânge” între Republica Moldova şi România, Bucureştiul rămânând, în continuare, partenerul fără rezerve al Moldovei în procesul de integrare europeană, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Potrivit presei de la Chişinău, Băsescu a efectuat, miercuri, o vizită oficială de o zi în Republica Moldova, la invitaţia omologului său moldovean, Nicolae Timofti.
„Republica Moldova nu are nici o altă alternativă pentru viitor decât cea europeană”, a declarat Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Timofti.
Timofti a declarat, la rândul său, că România este o ţară care acceptă, în orice mod posibil, integrarea Republicii Moldova în UE.
Băsescu a menţionat că vizita sa la Chişinău ar trebui să fie interpretată ca o vizită care vine într-un moment foarte important pentru viitorul Republicii Moldova, care se pregăteşte pentru semnarea acordului de asociere cu UE şi acordul de liber schimb, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc pe 27-28 noiembrie.
Traian Băsescu a precizat că România doreşte să ajute Moldova în diversificarea surselor de energie. „România este interconectată la reţeaua energetică europeană şi poate oferi Republicii Moldova o alternativă pentru gazul şi importurile de energie electrică”, a declarat preşedintele român.
Lucrările de construcţie pentru un gazoduct Republica Moldova – România vor începe în luna august, în timp ce o reţea de înaltă tensiune între cele două ţări va fi finalizată în luna octombrie, alte două reţele de acest fel urmând să fie construite, a adăugat Băsescu.
Preşedintele român a promis, de asemenea, că România va continua acordarea de burse pentru tinerii din Republica Moldova, numărul acestora urmând să crească de la 5.500 la 6.000 în perioada 2014 – 2015.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.