STRATFOR | Identificarea succesorilor Chinei (3)

Analiză Stratfor de George Friedman
Nu există nicio ţară care să poată înlocui China. Dimensiunea sa este uimitoare. Asta înseamnă că succesoarea sa nu va fi o ţară, ci mai multe ţări, cele mai multe aproximativ în acelaşi stadiu de dezvoltare. Luate împreună, aceste ţări au o populaţie totală de peste un miliard de oameni. Nu ne-am propus să ajungem la această cifră, abia ulterior am realizat-o, după ce am selectat ţările.

Identificarea succesorilor Chinei

Ideea care este de subliniat este aceea că identificarea celor „16 ţări după China” nu este o prognoză. Este o listă a ţărilor în care vedem o mişcare semnificativa a industriilor, în special cele din producţia de îmbrăcăminte, încălţăminte şi telefoane mobile. În opinia noastră, aici instalarea industriilor, pe care le observăm ca fiind economii precoce în creştere ca pieţe, este deja în curs de desfăşurare. În plus, nu există situaţii extreme care să afecteze continuarea creşterii economice, deşi în câteva din aceste ţări există un risc politic scăzut şi o stabilitate mare – nu mai mult decât era în China anilor 1978 – 1980.
Ar trebui, de asemenea, reţinut că am exclus ţările cu creştere ca urmare a energiei şi extracţiei minerale. Aceste ţări urmează căi diferite de dezvoltare. „16 după China” sunt strict succesorii Chinei, cu salarii mici, sunt ţări subdezvoltate, cu posibilităţi de a dezvolta puternic sectoarele de producţie.
Noua activitate se concentrează pe Africa, Asia şi într-o măsură mai mică, America Latină. Când priveşti harta, o mare parte din această nouă activitate se concentrează în bazinul Oceanului Indian. Modelul cel mai interesant este la marginea de Est a Africii Subsahariene: Tanzania, Kenya, Uganda şi Etiopia. Sri Lanka, Indonezia, Myanmar şi Bangladesh sunt în Oceanul Indian. Ţările indochineze şi Filipine nu sunt în Oceanul Indian, şi chiar dacă nu vreau să exagereze centralitatea Oceanul Indian, ele sunt în apropiere. Cel puţin putem spune că există două bazine oceanice, Oceanul Indian şi Marea Chinei de Sud. În acest sens, este interesant să citiţi cartea „Monsoon” a colegul meu Robert D. Kaplan, despre această regiune. Există şi unele ţări din America Latină: Peru, Republica Dominicană, Nicaragua şi Mexic.
Un cuvânt special trebuie să fie spus despre Mexic. Zonele de Nord a Mexico City şi cele de la Sud de graniţa SUA au fost în curs de dezvoltare intens în ultimii ani. În mod normal procesul nu ar include Mexic, dar zona central-sudică a Mexicului este mare, populată şi încă relativ subdezvoltată. Această zonă include statele Campeche, Veracruz, Chiapas şi Yucatan, unde vom vedea tipul de dezvoltare „low-end” care se potriveşte criteriilor noastre. Capacitatea Mexicului de a-şi dezvolta regiunile cu salarii mici nu se confruntă cu o multitudine de provocări pe care China le are, în aceleaşi condiţii, în interiorul său.
Toate acestea trebuie să fie plasate în context. Acesta nu este singurul proces de creştere aflat în curs de desfăşurare. Este puţin probabil că toate aceste ţări vor reuşi. Ele nu sunt încă pregătite, cu unele excepţii, pentru pieţele financiare avansate sau modulele cantitative. Ele intră într-un proces care a fost aplicat în lume, de la sfârşitul anilor 1700. Vorbim de globalism şi industrialismul combinat. Acesta poate fi un proces chinuitor pe care au încercat să-l oprească, eşuând nu din cauza claselor dominante care ar avea cel mai mult de pierdut. S-a eşuat din cauza corporaţiilor multinaţionale, care au apărut mai târziu. Fenomenul are loc din cauza afaceriştilor generatori de profit, care ştiu cum să trăiască în instabilitate şi corupţie. Este posibil un asemenea loc din cauza potenţialilor lucrători care doresc îşi schimbe viaţa, pentru că ceea ce lor li se pare a fi o ocazie splendidă, pentru noi pare de neconceput.
Parabola dezvoltării economice spune că ceea ce nu a fost încă crescut va creşte, iar în cele din urmă se adaptează. Procesul declanşat odată cu Revoluţia Industrială nu pare să fie de oprit. În opinia noastră, aceasta este următoarea răsturnare a situaţiei.
(SFÂRŞIT)

REFERINŢE >>>
STRATFOR | Identificarea succesorilor China (2)
STRATFOR | Identificarea succesorilor China (1)
STRATFOR | Recunoscând sfârşitul miracolului economic chinez

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.