MOLDOVA.ORG | Volumul „Dialoguri la Beijing” lansat la Chişinău

Dialoguri la Beijing, Chisinau 11.10.2013, Moldova_orgSursa: MOLDOVA.ORG
După prezentarea la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, pe data de 1 octombrie, de Ziua Naţională a Republicii Populare Chineze, apoi la Sibiu, volumul biling româno-chinez „Dialoguri la Beijing”, semnat de jurnalistul Dan Tomozei de la Radio China Internaţional a fost lansat la Chişinău, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Printre intervievaţi se înscriu oficiali din România şi Republica Moldova care au fost în vizite oficiale şi de lucru în China – actualul prim-ministru al României, Victor Ponta, actualul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vasile Bumacov, Ambasadorul Republicii Moldova în China, Anatol Urecheanu, primarul general al municipiul Chişinău, Dorin Chirtoacă, cosmonautul român, Dumitru Prunariu, Prinţul Paul de România, Ambasador al Prieteniei România-China, europarlamentarul român, prim-vicepreşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Populară Chineză, Victor Boştinaru, Ambasadorul României în China, Doru-Romulus Costea, profesorul Alexandru Mironov şi alţii.
Cei prezenţi au avut prilejul să se familiarizeze, din prima sursă, cu realizările impresionante ale Chinei, dat fiind faptul că jurnalistul Dan Tomozei în prezentarea volumului a făcut o paralelă între situaţia din China, România şi Republica Moldova. De asemenea, s-a referit la evoluţia relaţiilor bilaterale româno-chineze, care sunt de durată, şi la cele moldo-chineze care datează din anul 1992.
Referindu-se la cele 22 de interviuri din cuprinsul volumului, autorul a menţionat că acestea, deşi au fost realizate pe parcursul mai multor ani, rămân de actualitate. De asemenea, a reiterat oportunitatea extinderii cooperării României şi Republicii Moldova cu China, care este o ţară cu adevărat prietenă, un exemplu de gestiune a potenţialului uman şi al celui economic.
Iulian Groza, vice-ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europe al Republicii Moldova a specificat că relaţiile bilaterale moldo-chineze capătă noi dimensiuni. În situaţii dificile pentru Republica Moldova, China a fost alături, sprijinind financiar mai multe proiecte. Faptul că tot mai multe delegaţii moldoveneşti vizitează China va contribui, atât la o mai bună cunoaştere a ţării prietene, cât şi la aplicarea în practică a experienţei acumulate într-o ţară care va deveni prima putere în lume.
Liviu Bleoca, consilier diplomatic la Ambasada României în Republica Moldova, a menţionat că „deşi relaţia dintre România şi China a trecut prin schimbări de regimuri, de guverne rămâne foarte bună în continuare şi faptul că Republica Moldova îşi construieşte acum o relaţie de calitate cu China intră în această ecuaţie unde ne întâlnim pe un tărâm îndepărtat geografic, dar, din alte punct de vedere, apropiat”.
Mulţi dintre cei prezenţi la lansarea volumului „Dialoguri la Beijing” au vizitat China şi au remarcat că ritmul cu care se realizează transformările lansate nu are echivalent în lume, iar ceea ce se prevede în hotărâri şi rezoluţii guvernamentale – se implementează cu succes. Nu sunt derapaje dintre cuvânt şi faptă.
Un reper al discuţiei l-a constituit rolul mass-media în promovarea imaginii unei ţări. După ce Dan Tomozei a făcut o prezentare a instituţiei în care activează, Radio China Internaţional, şi ceilalţi vorbitori au reiterat necesitatea unei abordări cât mai reale în mass media a situaţiei dintr-o ţară sau alta, cititorului, auditorului sau telespectatorului să-i fie oferită o informaţie utilă şi, principalul, credibilă.
Moldova.ORG

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Cărţile mele, China, Din presa moldovenească, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.