Consiliul miniștrilor pentru Afacerile Externe din cadrul Uniunii Europene a aprobat, vineri, mandatul care va permite Comisiei Europene (CE) să negocieze acordurile de investiții cu China și țările membre ASEAN (Brunei Darussalam, Myanmar, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam).
Un acord de investiții UE – China ar fi primul acord de tip stand-alone al UE, deoarece investițiile străine directe au devenit competența exclusivă a CE în temeiul Tratatului de la Lisabona. Aceasta ar simplifica acordurile existente privind protecția investițiilor bilaterale dintre China și cele 26 de state membre ale UE, într-un text unic, coerent. Consiliul a dat undă verde pentru începerea negocierilor în vederea unui acord de investiții UE – China pe baza directivelor de negociere propuse de Comisia Europeană în luna mai 2013 (IP/13/458). Europa speră ca negocierile pentru un acord de investiții cu China să poate fi lansat la summitul UE – China programat luna viitoare. Principalele obiective ale unui acord la nivelul UE vizează: reducerea barierelor investiționale în China și, ca urmare, creșterea fluxurilor de investiții bilaterale; îmbunătățirea protecției investițiilor UE în China, precum și a investițiilor chineze în Europa; îmbunătățirea securității juridice în ceea ce privește tratamentul investitorilor din UE în China; îmbunătățirea accesului pentru investițiile europene pe piața chineză – abordarea problemelor importante, cum ar fi întreprinderile comune obligatorii cu care se confruntă, în prezent, companiile europene atunci când doresc să investească în China; creșterea fluxurilor de investiții UE – China.
Fluxurilor comerciale între China și UE sunt impresionante, cu bunuri și servicii în valoare de peste 1 miliard de euro, în fiecare zi. Cu toate acestea , nivelul actual al investițiilor bilaterale este mult sub ceea ce ar fi de așteptat de la două dintre cele mai importante blocuri economice ale planetei. Doar 2,1% din investițiile globale străine directe (ISD) ale UE se regăsesc în China. Deși aceste cifre sunt în creștere, ele reprezintă mai puțin de 3% din totalul ieșirilor ISD ale ambelor părți. Prin comparație, 30% din stocurile UE se regăsesc în Statele Unite. Prin urmare, există un potențial imens de a dezvolta în continuare relațiile bilaterale de investiții.
Textul integral AICI
Sursa: Delegația Uniunii Europene în China