UE – CHINA | Dialog la nivel înalt pe teme economice și comerciale

EU-CHINALideri ai Uniunii Europene și ai Chinei vor derula, joi, o nouă rundă de discuții economice și comerciale la nivel înalt, Comisia Europeană și Guvernul chinez continuând relațiile de cooperare în cadrul celui de-al patrulea Dialog Economic și Comercial la Nivel Înal (High Level Economic and Trade Dialogue – HED) programat la Bruxelles.
Potrivit Comisiei Europene, acesta este prima întâlnire de acest fel de la schimbarea conducerii chineze și este un mecanism cheie pentru gestionarea, cooperarea și concurența dintre cele două economii. Dialogul va acoperi problemele macro-economice cu care se confruntă economia internațională, sursele viitoare de creștere, politiciile industriale, precum și aspecte comerciale, de investiții și cooperare vamală.

Vicepreședinte Comisiei responsabile cu afacerile economice și monetare, Olli Rehn, a declarat că „Uniunea Europeană și China reprezintă împreună aproximativ o treime din PIB-ul mondial, ambele economii fiind în procesul aplicării unor reforme structurale importante. Într-o lume tot mai interconectată, trebuie să se înțeleagă perspectivele și problemele celuilalt, dacă dorim să oferim un răspuns eficient, de cooperare, la provocările actuale și să promovăm o creștere puternică, durabilă și echilibrată în UE, China și la nivel global”.

La rândul său, comisarul europan pentru Comerț, Karel De Gucht, a declarat că „legăturile comerciale sunt în centrul relației noastre bilaterale, dar că interdependența dintre cele două economii crește, de aceea pot apărea tensiuni. Această întâlnire va fi o ocazie importantă de a discuta modalitățile pentru a lucra mai bine impreună, pentru a identifica zonele potențial difuze de tensiune, înainte ca acestea să aibă impact asupra relațiilor noastre economice și comerciale”.

Potrivit Comisiei Europene, HED oferă oportunitatea de a discuta problemele strategice din cadrul relațiilor economice și comerciale dintre cele două părți, reuniunea de joi urmând să fie co-prezidată de vicepreședintele Olli Rehn și comisarul Karel De Gucht, alături de vice-premierul chinez Ma Kai, care va fi însoțit la dialog de șapte miniștri și vice-miniștri din China. UE va mai fi reprezentată de comisarul pentru Impozitare și Uniune Vamală, Algirdas Šemeta, și de directorul general adjunct pentru Întreprinderi, Antti Peltomaki.

Reuniunea are loc în condițiile în care economia globală dă semne de redresare și într-un moment în care atât UE, cât și China se avansează planuri îndrăznețe pentru viitorul propriilor economii. În acest context, oficialii europeni consideră că este important pentru UE și China să dialogheze pe marginea provocărilor economice cu care se confruntă ca urmare a deciziilor politice interne, fie în UE sau China, care pot afecta cealaltă parte, dar și restul lumii. Atât UE, cât și China pot contribui la creșterea puternică, durabilă și echilibrată la nivel mondial, prin coordonarea politicilor și o mai mare cooperare bilaterală în cadrul G20.

Reuniunea HED de joi va pregăti, de asemenea, viitorul summit UE – China, în care ambele părți se așteaptă să lanseze negocierile pentru un acord de investiții.

În anul 2012, China a fost a doua cea mai mare economie și cel mai mare exportator al lumii. În ultimii zece ani, China a fost una dintre cele mai rapide economii în dezvoltare la nivel mondial, fiind considerată o realizare remarcabilă, având în vedere dimensiunea țării.
În același timp, China – alături de UE – se află într-un moment important. UE se află în revenire treptată în urma crizei datoriilor suverane, susținând reforme structurale importante, în timp ce în China modelul de creștere dă semne de revenire, în condițiile în care liderii chinezi au subliniat necesitatea continuării reformelor.
HED reprezintă o oportunitate de a dialoga, la cel mai înalt nivel politic, reformele în curs de desfășurare, precum și nevoia de cooperare bilaterală și multilaterală în cadrul G20 și în alte structuri mondiale.

China reprezintă, azi, aproximativ 12% din comerțul mondial cu bunuri. Comerțul bilateral cu mărfuri al Chinei cu UE a trecut de la 4 miliarde euro în 1978, la 432 miliarde euro în anul 2012, ceea ce repreyintă o relație bilaterală de peste 1 miliard de euro pe zi. De la aderarea la Organizația Mondială a Comerțului, China a devenit una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere de export în Europa.
În anul 2012, exporturile UE către China au crescut cu 5,6%, pentru a ajunge la un record de 143,9 miliarde euro, cifră dublată în ultimii cinci ani, care contribuie la reechilibrarea relației. UE este, de asemenea, principala destinație de export produse a Chinei, cu 289,7 miliarde euro în 2012. Acest lucru a produs un deficit comercial de 145,8 miliarde euro pe relația cu China, în scadere cu 13,9% față de recordul înregistrat în anul 2010, de 169,3 miliarde euro. Deficitul comercial al Europei cu China este generat în principal de sectoare cum ar fi de birotică și echipamente de telecomunicații, încălțăminte și textile, fier și oțel. Printr-un acces mai bun pe piață, exportatorii europeni ar trebui să fie în măsură să își vândă din ce în ce mai mult produsele pe piața în expansiune rapidă a consumatorilor chinezi.
Comerțul bilateral cu mărfuri a ajuns, în 2012, la 433,6 miliarde euro, în condițiile în care comerțul cu servicii este încă de aproximativ zece ori mai mic, de numai 49,8 miliarde euro.

În primele 8 luni ale anului 2013, exporturile UE către China rămâne liniare, în comparație cu anul anterior, ridicându-se la 96,8 miliarde euro. Prin contrast, importurile UE din China au scăzut cu 5,8%, la 181,2 miliarde euro, indicând o scădere continuă a deficitului bilateral în 2013.

Fluxurile de investiții, de asemenea, arata un vast potențial neexploatat. În anul 2012, companiile europene au investit 9,9 miliarde euro în China, cu un ISD (investiții Străine Directe) din China în UE în valoare de 3,5 miliarde euro. Cu toate acestea, fondurile chineze reprezintă doar 2% din investițiile europene totale în străinătate, în timp ce, în 2012, investițiile chineze în UE au reprezentat doar 2,2% din totalul fluxurilor de investiții străine directe în UE, prin urmare existând un mare potențial.
În urma cu câteva zile, la 18 octombrie, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a aprobat un mandat care va permite Comisiei Europene să negocieze un acord de investiții ambițios cu China, care acoperă atât accesul pe piață, cât și protecția investițiilor. Europa speră ca negocierile cu China, pe această bază, să poată fi lansate la summitul UE – China de luna viitoare.

Sursa: Comisia Europeană

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.