Markus Ederer: Uniunea Europeană manifestă interes şi este dispusă la cooperare cu China

Markus Ederer, Amb EU in China 1A

Intensificarea schimburilor economice, îmbunătăţirea relaţiilor şi întărirea parteneriatului la nivelul dialogului internaţional. Acestea sunt, în linii mari, obiectivele celui de-al 16-lea Summit China – Uniunea Europeană programat săptămâna viitoare la Beijing.
„Liderii Uniunii Europene şi cei ai Chinei au demonstrat, în diferite ocazii, atât în relaţiile directe cât şi în probleme de ordin internaţional că pot dialoga şi găsi soluţii comune, Europa manifestând interes şi fiind dispusă la cooperare”, a declarat, joi, ambasadorul Uniunii Europene în China, ES Markus Ederer (foto), în cadrul unei conferinţe de presă organizate în avampremiera summitului care se va desfăşura la data de 21 noiembrie.
Ederer a subliniat faptul că atât UE, cât şi China sunt, azi, jucători importanţi la nivel mondial, interesul comun fiind dezvoltarea relaţiilor strategice existente la un nou nivel şi stabilirea unor contacte în care să fie evitate tensiunile. „Cred că putem îmbunătăţi nivelul de cooperare alături de noii lideri chinezi, iar acest fapt a fost confirmat de parteneriatul UE – China pe subiectul Iran”, a arătat Markus Ederer, arătând că, în cadrul relaţiei bilaterale, companiile europene sunt foarte competitive, putând ajunge oriunde în lume, în timp ce pieţele din China sunt capabile de o deschidere cât mai cuprinzătoare.
În cadrul summitului de săptămâna viitoare, liderii europeni şi chinezi vor aborda, într-un cadrul special, relaţiile de apărare şi securitate, dezvoltarea urbană şi tema drepturilor omului. În cadrul acestei ultime teme, ambasadorul european a arătat că liderii de la Bruxelles sunt interesaţi cu precădere de aspecte care ţin de libertatea de exprimare şi situaţia din provinciile Tibet şi Xinjiang. Ederer a arătat că Uniunea Europeană apreciază eforturile făcute având în vedere dimensiunea social-economică şi de securitate a Chinei, fiind interesată totodată de modul în care sunt aplicate angajamentele asumate.
În cadrul celui de-al 16-lea summit China – Uniunea Europeană cele două părţi vor stabili modalităţi de cooperare pentru următorii cinci – zece ani, eveniment care va coincide cu cea de a 10-a aniversare a parteneriatului strategic global.
În cadrul summitului, preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Keqiang vor avea întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Iniţiat în anul 1998, summitul China – UE a devenit, în prezent, cea mai importantă platformă de dialog dintre cele două părţi.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.