ROMÂNIA | Constituţia revizuită trebuie să păstreze garanțiile pentru libertatea presei

Organizaţiile semnatare au primit cu nelinişte sugestia Consiliului Legislativ de eliminare din Constituţie a articolului 30 (4) care prevede că „nicio publicaţie nu poate fi suprimată” şi solicită Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea urmare acestei sugestii.

Interdicţia constituţională privind suprimarea publicaţiilor este una dintre cele mai puternice garanţii la adresa libertăţii presei, libertate consfiinţită prin articolul 30.

Această interdicţie expresă a apărut prima oară în Constituţia din 1866. Ea a fost eliminată în 1938, în timpul dictaturii regale, iar textul a fost absent din toate Constituţiile comuniste. Interdicţia de a suprima publicaţii a fost reintrodusă în Constituţia din 1991. Proiectul de Constituție aflat în pregătire conține un amendament, introdus pe baza opiniei Consiliului Legislativ, care prevede eliminarea acestei interdicții

Considerăm că nu există nicio raţiune care să justifice, în 2014, adoptarea unei abordări specifice regimurilor totalitare.

Considerăm că legislaţia românească prevede suficiente măsuri reparatorii pentru cei care se simt lezaţi de activităţile mijloacelor de informare în masă, măsuri care pot fi aplicate gradual, funcţie de gravitatea faptelor. Suspendarea sau suprimarea publicațiilor sunt măsuri brutale, care echivalează cu cenzura – iar cenzura este expres interzisă prin articolul 30 (2).

De asemenea, eliminarea acestui articol ar echivala cu pierderea unei garanţii contituţionale deja existente, lucru care contravine principiilor de drept și actualei Constituții. Potrivit articolului 152(2) (…) „Nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”

Solicităm Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea curs sugestiei Consiliului Legislativ şi să acţioneze pentru păstrarea şi consolidarea libertăţii de exprimare în România, prin oferirea unor solide protecţii constituţionale.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Fundația Soros România
ECPI – Euroregional Center for Public Initiatives
Asociaţia pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Omului în România–Comitetul Helsinki
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală
Mame pentru Mame
EPAS
Societatea Academica Română
Transcena
Centrul de Resurse pentru Participare Publică
Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă
AsociaţiaSecular-Umanistă din România
Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO)
Asociaţia Naţionala a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC)
PPLR- Patronatul Presei Locale din România

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.