Orașul de gheață din Beijing

Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 8O copie miniaturizată a Orașului Interzis și câteva zeci de statui sunt expuse în primul oraș de gheață realizat la Beijing în ultimii ani, în ciuda faptului că, în această iarnă, temperatura nu a coborât mult sub zero grade Celsius. Cu toate acestea, clădiri și scuplturi impresionante prin detalii, sunt atracția principală a ceea ce inițiatorii au numit „Festivalul gheții și zăpezii”, organizat în proximitatea Stadionului „Cuibul de Pasăre” din Parcul Olimpic din Beijing. Pentru 100 de yani (aproximativ 50 de lei) ai acces general în campusul care găzduiește un parc exterior cu zăpadă artificială, micul oraș de gheață și o serie de structuri care anunță apropiatul Festival al Lampioanelor.
Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 5Printr-un tunel de gheață, copie a poarții principale a Orașului Interzis pătrunzi în spațiul expozițional, primele scupturi fiind reprezentate (stânga-drepta), potrivit noului an, de șase cai în alergare, realizați în mărime naturală.
Mica herghelie se îndreaptă spre copia zonei centrale a Orașului Interzis: Sala Supremei Armonii, Sala Armoniei Perpetue și Sala Armoniei Prezervate, în fața cărora te întâmpină o statuie din gheață a împăratului Chinei.Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 2Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 1Pagode, reprezentări ale lui Budda, ale războinicilor chinezi, ale importantelor simbolurilor chineze, dar un Sfinx din Egipt cu chip de chinez și o Albă ca Zăpada cu cei șapte pitici, fac deliciul copiilor care se zbenguie luptând să își păstreze echilibrul pe pardoselile de gheață, în atmosfera de asemenea de gheață din corul uriaș al expoziției, realizată cu imense aeroterme, fixate mult sub zero grade Celsius. Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 9

O atracție deosebită, unde se stă de-a dreptul la coadă, este o statuie a unui funcționar imperial însărcinat cu stângerea taxelor, devenit în timp un simbol al bogăției. Fiind un popor eminamente superstițios, vizitatorii au umplut statuia cu monede pe care le-au lipit cu ajutorul căldurii degetelor, ținând câteva clipe apăsată moneda pe statuia de gheață.

Și încă un detaliu, pentru a înțelege plăcerea chinezilor de a da frâu liber imaginației. De pe poarta principală din gheață, stânga – dreapta, au fost amenajate scurte pârtii de sanie, de cel mult 30 de metri, suficiente pentru a completa atmosfera din afara orașului miniatură unde, cu ajutorul tunurilor de zăpadă, au fost construite derdelușuri având ca fundal spectaculosul Stadion Olimpic „Cuibul de Pasăre” și Torța Olimpică.Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 3Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 4Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 6Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 7Festivalul ghetii si zapezii Beijing 2014 10

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Orașul de gheață din Beijing

  1. Gabi Marasoiu spune:

    multumesc pentru postare. interesant, frumos, deosebit … chiar linistitor pentru ritmul zbuciumat al cotidianului nostru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.