Beijingul deschis pentru un dialog „egal” cu Taiwanul

Lien Chan - Xi JinpingSursa: CHINA DAILY
Beijingul respectă sistemul social adoptat de Taiwan şi este gata să deruleze discuţii pe bază de „egalitate”, a declarat, marţi, preşedintele PC Chinez, Xi Jinping, vorbind despre relaţiile dintre cele două maluri.

Nimic nu poate tăia legătura dintre partea continentală şi Taiwan, şi „avem răbdare şi, de asemenea, încredere” pentru a rezolva problemele legăturilor din strâmtoare, a declarat Xi în timpul discuţiilor avute cu preşedintele de onoare al Kuomintang, Lien Chan, aflat la Beijing.

Potrivit experţilor, Xi Jinping a trimis un semnal clar Taiwanului potrivit căruia Beijingul doreşte să ofere suficient spaţiu pentru consultări paşnice şi dezvoltare în Strâmtoare.
Relaţiile dintre cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan s-au îmbunătăţit semnificativ de la vizita realizată la Beijing de Lien Chan, în anul 2005, iar Ma Ying – jeou a preluat puterea în Taiwan, în 2008, fiind încheiată o perioadă de blocaj de 56 de ani.

„În ceea ce priveşte diferenţele politice cronice între partea continentală şi Taiwan, suntem dispuşi să desfăşurăm consultări pe picior de egalitate cu Taiwan în cadrul unei singure Chine, şi să ajungem la înţelegeri rezonabile … Respectăm sistemul social şi modul de viaţă ales de compatrioţii din Taiwan şi dorim, de asemenea, să împărtăşim oportunităţile aduse de dezvoltarea continentală în primul rând cu compatrioţii din Taiwan”, a spus preşedintele Xi.

Ultima întâlnire dintre cei doi lideri a avut loc în februarie 2013, la câteva luni după ce Xi Jinping a devenit Secretar General al Comitetului Central CPC.

Cercetator la Institutul de Cercetări Taiwaneze din Shanghai, Wang Hailiang, a apreciat că remarcile preşedintelui Xi a lăsat să se înţeleagă că Beijingul recunoaşte existenţa unui sistem social diferit în Taiwan, care ajută la relaxarea îngrijorărilor legate de partidele pro-independenţă în Taiwan. „Xi a declarat că partea coontinentală nu va opri schimburile cu Taiwan din cauza unor astfel de diferenţe. În schimb, Xi a asigurat Partidul Democrat Progresist că Beijingul este dispus să promoveze dezvoltarea paşnică a întreagii insule”, este de părere Wang.

Întâlnirea dintre Xi şi Lien a avut loc la o săptămână după întâlnirea istorică, de la Nanjing, dintre Zhang Zhijun, şeful Biroului pentru afacerile Taiwanului din cadrul Consiliului de Stat şi omologul său din Taiwan Wang Yu – chi. În cadrul primei reuniuni formale oficiale din 1949, ambele părţi au convenit să deschidă un canal regulat de comunicare între celor două departamente.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.