Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane

Li Keqiang conferinta de presa final ANRP 13.03.2014 3În ciuda divergenţelor existente în special în zona economică, premierul chinez Li Keqiang susţine că tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane, acestea fiind doar o mică a unui întreg. În cadrul unei conferinţe de presă, liderul chinez a exprimat, joi, deschiderea Chinei pentru cooperare şi dialog cu precădere în spaţiul economic.

China nu doreşte să piardă statutul de cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene

Cazurile independente privind tensiunile schimburilor comerciale dintre China şi Uniunea Europeană reprezintă „doar un mic procent” al relaţiilor pe cele două sensuri, iar problemele pot fi rezolvate, a declarat, premierul chinez, după încheierea sesiunii parlamentare anuale.
Răspunzând unei întrebări privid modul de eliminare a piedicilor existente în calea companiilor chineze de a face afaceri în Europa, liderul chinez a declarat că „noi nu dorim să vedem situaţia în care am pierde statutul de cel mai mare partener comercial, ca urmare a acestor cazuri individuale. Acestea reprezintă doar un procent foarte mic al relaţiilor dintre China şi UE”.
Li Keqiang a subliniat faptul între China şi Uniunea Europeană sunt derulate negocieri privind un tratat de investiţii, acestea desfăşurându-se într-un mod corect, fiind asigurate facilităţi şi condiţii favorabile pentru companiile ambelor părţi, care susţin dezvoltarea unei lumi multipolare şi o mai mare facilitare a investiţiilor.
„Cred că este o tentaţie irezistibilă, atât pentru China, cât şi pentru companiile europene, să intre reciproc pe pieţe şi să realizeze investiţii reciproce”, a spus Li.

Interese comune în consolidarea relaţiilor chino-americane

Interesele comune ale Chinei şi SUA ar trebui să fie extinse, iar divergenţele să fie gestionate în mod corespunzător, pentru a duce relaţiile bilaterale la un nou nivel, a afirmat liderul chinez cu privire la relaţia cu Statele Unite ale Americii.
Li a subliniat că cele două ţări au o istorie şi o cultură diferite, fiind într-un stadiu diferit de dezvoltare, motiv pentru care este firesc să existe unele diferenţe sau tensiuni, într-o perioadă de cooperare în creştere.
„Atâta timp cât cele două ţări respectă reciproc interesele de bază şi preocupările majore ale celeilalte, câtă vreme vor gestiona în mod corespunzător diferenţele, dacă se vor angaja în consultări de la egal la egal şi vor continua să extindă interesele comune, cred că vor fi capabile să ridice şi mai mult nivelul relaţiilor”.
Descriind parteneriatul chino-american ca fiind „relaţia dintre cea mai mare ţară în curs de dezvoltare şi cea mai mare ţară dezvoltată din lume”, Li Keqiang a arătat că preşedinţii Xi Jinping şi Barack Obama au ajuns la un consens important cu privire la construirea unui nou model de relaţii între ţările importante. „Această relaţie are o caracteristică definită prin non-conflict şi cooperare win-win”.

REFERINŢE >>>
Li Keqiang: Corupția este un dușman natural al guvernului chinez
CHINA | Procuratura a dispus arestarea a 879.817 persoane, în 2013
China va introduce impozitul pe proprietate
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.