Xinhua – „Românii s-au obişnuit cu certurile publice dintre preşedinte şi prim-ministru”

„Românii s-au obişnuit cu certurile publice dintre preşedinte şi prim-ministru, cei doi făcând un obicei din a se acuza reciproc de corupţie”, notează agenţia oficială de presă chineză XINHUA, în cadrul unei relatări privind sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, adresată Curţii Constituţionale, „într-un conflict constituţional generat de prim-ministru”.

Preşedintele a afirmat că prim-ministrul Victor Ponta refuză să contrasemneze decretele prezidenţiale privind atribuirea de onoruri pentru personalităţi care au administrat Institutul Cultural Român în perioada 2005 – 2012.
Presa locală a menţionat că Băsescu a acţionat după ce Guvernul a prezentat în faţa Curţii Constituţionale o notificare cu privire la implicarea neconstituţională a preşedintelui în susţinerea publică a unui partid, în alegerile din 2014 pentru membrii României în Parlamentul European.
În conformitate cu notificarea semnată de prim-ministru, „preşedintele a încălcat prevederile art. 80 din Constituţie”, articol referitor la „Rolul Preşedintelui”, „prin atitudinea sa de a sprijini deschis, public, un numit partid, în alegerile din 2014, din România”.
Instanţa va discuta notificarea prim-ministrului, precum şi sesizarea preşedintelui la data de 21 mai, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.