Sărbătoarea bărcilor dragon – Sărbătoarea Duanwu

Festivalul Barcilor Dragon sau Duanwu 3Este sărbătoare în China. Azi și mâine chinezii marchează Sărbătoarea bărcilor dragon sau Sărbătoarea Duanwu, eveniment plin de culoare, competiții acvatice și mâncăruri tradiționale specifice, toate având rădăcini în istoria minorității miao, de acum mii de ani. Sărbătoarea bărcilor dragon are la bază trei legende care se împletesc în tradiția actuală, din care nu lipsesc celebrele Zongzi, un aliment din orez și carne, învelit în frunze de bambus.

Una dintre legendele care au fost transmise pe marginea acestei sărbători vorbește despre Regele Dragon (un corespondent al Sfântului Ilie), responsabil cu ploile. Din motive necunoscute, Regele Dragon a uitat socotelile ploilor și a generat inundații fapt care a stârnit supărarea divinității superioare a Cerului. Responsabilul cu tunetelor a fost însărcinat să îl trăsnească pe Regele Dragon, eveniment care a condus la o mare și chinuitoare secetă. În aceste condiții, dedicată Regelui Dragon, comunitatea miao a construit o barcă în formă de dragon, pe care au folosit-o pe cursul secat al râului Qingjiang. Sub nu se știe ce minune, Regele Dragon s-a reîntrupat, iar odată cu el au revenit și ploile, și tot de atunci sunt organizate competițiile între bărcile dragon.

Festivalul Barcilor Dragon sau Duanwu 5O altă legendă spune că, pe când se afla pe malul unei ape, fiul unui pescar a fost furat de Regele Dragon şi transformat într-o pernă (de aici tradiția perinelor mici pentru copii care au la capete chipul protector al dragonului). Dornic de răzbunare, tatăl a incendiat Palatului Regelui Dragon, iar pe acesta l-a ucis, sfârtecat, apoi bucățile trupului au fost aruncate într-un râu. După scurtă vreme, bucățile de carne au fost mâncate de localnici, moment după care, timp de nouă zile şi nouă nopţi, a fost întuneric. În cea de a noua zi, ajuns pe malul apei alături de mama sa, un copil a început să lovească apa cu un băț, făcând un zgomot ciudat care a coincis cu iluminarea cerului care a devenit senin. Iată de ce, ritmul de vâslire a bărcilor dragon este dat de un bărbat care bate o tobă.

Festivalul Barcilor Dragon sau Duanwu 6O a treia legendă, cea mai accepta la nivel oficial, vorbește despre sărbătoarea Duanwu de comemorare a unui ministru și scriitor al Regatului Chu, din perioada statele beligerante (475 – 221 î.Chr.), pe numele său Qu Yuan. Acuzat de trădare, acesta a fost exilat, ulterior ajungând să se sinucidă aruncându-se în râul Miluo, în cea de a cincea zi a lunii a cincea din calendarul lunar chinezesc. Localnicii, care îi purtau o admirație deosebită, au încercat să îl salveze folosind bărcile de pescari, însă, negăsindu-l, au aruncat în apele râului pachețele de orez (Zongzi) pentru a determina peștii să nu mănânce trupul învățatului.

Festivalul Barcilor Dragon sau Duanwu 1Iată trei legende care, în această perioadă, generează aprige competiții sportive, festinuri și competiții culinare. Zongzi, altfel spus o compoziție dulce sau picantă, având la bază orez și carne, învelită în frunze macerate de bambus, ar putea semăna cu sarmalele cunoscute de români. Numai că, dacă în cazul sarmalelor fiecare învelește după cum știe compoziția în frunzele de varză sau de viță-de-vie, Zongzi au forme și dimensiuni specifice (triunghiulară) și sunt prinse cu ață. Pachețelele sunt puse apoi la fiert în baie de abur, sau la păstrare, la congelator.

Festivalul Barcilor Dragon sau Duanwu 2Cât privește bărcile dragon, cele care respectă tradiția au în componență 30 sau 40 de vâslași, din care unul este toboșar, în fața bărcii – care are rolul de a imprima ritmul, iar unul este cârmaci, aflat în coada bărcii.
Adaptare după Radio China Internațional, Xinhua, China DailyFestivalul Barcilor Dragon sau Duanwu 7

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din presa chineză, Înţelege China, Sărbători chinezești, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns