Qixi – Ziua Îndrăgostiților la chinezi

Ziua Indragostitilor la chineziÎn cazul în care va ploua mult în noaptea de sâmbătă spre duminică (2/3 august), bătrânii chinezi spun că aceasta are legătură cu prințesa Zhinu, care plânge în amintirea zilei în care l-a cunoscut pe soțul ei Niulang, ciobanul, de care, de mii de ani, este despărțită de Calea Lactee.
Iată povestea Zilei Îndrăgostiților la chinezi, eveniment asimilat cu o tragedie romantică, Festivalul Qixi, marcat în cea de-a șaptea zi a celei de-a șaptea luni din calendarul lunar tradițional, de obicei la începutul lunii august. Anul acesta sărbătoarea cade în noaptea de sâmbătă, 2 august.

Protagoniştii legendei chineze sunt Zhinu, cea de a şaptea fiică a Împăratului Cerului, şi un tânăr cioban orfan, Niulang. Iubirea dintre cei doi tineri nu a fost acceptată de împărat motiv pentru care, fata a fost exilată pe steaua Vega, iar tânărul cioban pe steaua Altair. Totuși, iubirea le-a fost permisă o singură dată pe an, în ce-a de-a şaptea zi din ce-a de-a şaptea lună a anului.Vega si Altair pe Harta Cerului

Cine este, însă, tânărul cioban de care s-a îndrăgostit tocmai o prinţesă a cerului? După ce părinţii i-au murit şi a rămas pe lume doar cu fratele mai mare şi soţia acestuia, băiatul a devenit păstorul singurului animal avut de familie, un bou bătrân. Zilnic, biatul mergea să lucreze cu ajutorul animalului pe proprietăţile celor înstăriţi, viaţa lui nefiind una tocmai uşoară. Tânărul nu ştia că boul era un nemuritor din cer, trimis pe Pământ ca pedeapsă pentru greşelile comise în cer.
De partea celalată, fiica împăratului era atât de pricepută la ţesut haine încât a primit renumele de „servitoarea ţesătoare”.

Într-o zi, boul cel nemuritor și-a dezvăluit identitatea în faţa băiatului, spunându-i că dacă vrea să se căsătorească trebuie să meargă la un pârâu anume. Băiatul l-a ascultat şi s-a dus. Acolo le-a găsit pe toate toate cele şapte fiice ale Împăratului Cerului, făcând baie. Pe loc s-a îndrăgostit de ce-a de a şaptea fiică, mezina. Găsind hainele fetei, le-a ascuns şi când a fost întrebat despre acestea, tânărul păstor a spus că le înapoiază numai cu condiţia ca fata să se căsătorească cu el. Prinţesa a fost de acord, cei doi luându-se şi având doi copii.
Povestea chinezească spune că, deşi nemuritor, boul cel bătrân a murit într-o zi, nu înainte de a-şi învăţa stăpânul să-i păstreze pielea, în care se va putea ascunde la nevoie.

După o vreme, împăratul ceresc şi-a dorit tot mai mult fiica înapoi, motiv pentru care i-a cerut bătrânei sale mame să îi despartă pe cei doi. Bătrâna a venit pe Pământ unde a reuşit să o prindă pe prinţesă, copiii şi păstorul apucând să se ascundă în pielea de bou.
Dusă în cer, prinţesa a fost lăsată pe Steaua Vega, iar nu peste mult timp, prins şi el, păstorul a fost izolat pe Steaua Altair. Ca să fie sigură că cei doi nu se vor mai reîntâlni, bătrâna a luat un ac de păr şi l-a transformat într-o barieră de stele cunoscută sub numele de Calea Lactee. Totuşi, de milă, bătrâna a permis celor doi iubiţi să se întâlnească, odată pe an, în seara celei de a şaptea zile din cea de a şaptea lună din an, zi care a fost numită în calendarul chinezesc drept „Ziua Îndrăgostiţilor” sau Festivalul Qixi cunoscut de chinezi din perioada Dinastiei Han (206 î.Hr. – d.Hr. 220).
Adaptare după mai multe surse chinezeşti.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.