CHINA – Profesor acuzat de separatism, condamnat la închisoare pe viață

Profesor Ilham TohtiProfesorul chinez de etnie uigură, Ilham Tohti (foto), a fost condamnat, marți, de Tribunalul Popular Intermediar din Urumqi, capitala Regiunii Autonome Xinjiang-Uigure, la închisoare pe viață, sub acuzația de separatism, transmite agenția oficială de presă chineză XINHUA. Tohti a fost, de asemenea, lipsit de drepturile politice, iar bunurile personale i-au fost confiscate.

Instanța l-a acuzat pe Ilham Tohti, profesor la Universitatea Minzu din Beijing, de promovarea pe Internet a ideilor separatiste. De asemenea, a fost acuzat că a forțat studenții să lucreze pentru un site care promova idei separatiste și că a constituit „un sindicat criminal”. Tohti a organizat grupul pentru a scrie, edita, traduce și tipări articole care promovau separarea Xinjiang de China. Articolele „au atacat politicile Chinei privind etniile, religia, economica și planificarea familială, incitând la ură etnică prin distorsionarea cauzelor unui număr de revolte și conflicte care au avut loc în Xinjiang și Beijing”, a susținut instanța. De asemenea, tribunalul a arătat că Tohti și-a încurajat colegii uiguri să folosească violența, a colaborat cu grupuri străine și persoane din Hyping în incidentele înregistrate în Xinjiang, „cu scopul de a genera probleme interne și internaționale”.

Ilham Tohti a fost acuzat de Procuratura Populară Urumqi, la sfârșitul lunii iulie, de separatism, un proces public având loc la Tribunalul Poporului din Urumqi, săptămâna trecută. La rândul lor, reprezentanții poliției au demarat, în luna ianuarie, o investigație dovedind că Tohti a format un grup separatist și a întreprins activități separatiste.

Potrivit autorităților chineze, numărul grupărilor teroriste arestate în Xinjiang a crescut de la aproximativ 140, în 2010, la peste 200, în 2013. Anul trecut, „teroriștii” au lansat atacuri în Xinjiang, Beijing și Kunming.
La sfârșitul lunii iulie a.c., 37 de civili au fost uciși și alți 13 au fost răniți, într-un atac terorist înregistrat în județul Shache, Prefectura Kashgar din Xinjiang. Poliția a împușcat 59 de teroriști și a arestat alte 215 persoane. Evenimentul a fost precedat de un atac înregistrat, în luna mai, într-o piață din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, atac soldat cu 31 de morți și 94 de răniți.
La data de 28 octombrie 2013, o mașină s-a izbit de gardurile de protecție din Piața Tian’anmen, din centrul Beijingului, provocând cinci morți și 40 de răniți.

REFERINȚE >>>
Uniunea Europeană condamnă sentinţa pe viaţă primită de profesorul Ilham Tohti
CHINA – Acuzate de terorism, 13 persoane au fost condamnate la moarte şi executate
Anti-terorismul, platforma Chinei pentru „secolul asiatic”
CHINA – Atentat terorist la Urumqi, în timpul vizitei președintelui Xi Jinping
China solicită relatări obiective cu privire la atentatul din Piaţa Tian’anmen
Incidentul din Tian’anmen catalogat ATAC TERORIST, de către autorităţile chineze
CHINA – Cinci morți și 38 de răniți în urma unui accident de mașina, în apropiere de Tian’anmen

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.