Klaus Iohannis pleacă … la Paris!

Klaus IohannisTot românul știe că alesul președinte al românilor și-a luat vacanță înainte, de a-și lua președinția pentru următorii cinci ani. Klaus Iohannis a plecat în SUA, la băi de Soare, fapt care mi-a amintit de plecările din perioada în care făcea concurență mai cunoscutului la nivel mondial Michael Schumacher. În cele ce urmează, redau integral un subiect inclus în volumul „Iluzia Democrației – Bariere în calea accesului la informația publică”, apărut la Sibiu, în anul 2010, în care primarul Iohannis reușea să facă drumul Sibiu – Paris și retur în două zile, cu limuzina primită cadou de la finanțatori privați. 

Evenimentul se întâmpla exact în perioada dintre turul I și II al campaniei prezidențiale din 2009, atunci când Iohannis era propusul premier al coaliției PSD-PNL-PC. Responsabil, Iohannis „evada” din plutonul electoral și  reușea să facă, după cum o să vedeți, 4.000 de kilometri, de unul singur la volan, în interes de serviciu, pentru un eveniment care … nu a existat în realitate!

Când nu poţi dialoga simplu, scurt şi fără motive generatoare de tensiuni inutile, de cele mai multe ori fie te lasă nervii, fie ajungi în instanţă. Aşa s-a întâmplat şi în cazul deplasării primarului Sibiu la Paris, într-o perioadă în care România dădea în clocot de dragul alegerilor prezidenţiale. Deja propus premier din partea opozanţilor lui Traian Băsescu, primarul Sibiului anunţă că pleacă la Paris, la întâlnirea anuală a World Monument Fund (WMF) Europa. Se întâmpla ca evenimentul să fie programat exact între turul I şi II al prezidenţialelor, fapt care îl extrăgea perfect pe râvnitul premier din tirul mediatic.

Potrivit anunţului oficial, primarul avea să facă deplasarea la un eveniment programat în perioada 22 – 29 noiembrie 2009. Dorinţa acestuia de a realiza deplasarea cu maşina aflată la dispoziţia Primăriei şi faptul că a efectuat 4.000 de km fără şofer în interes de serviciu au fost două argumente temeinice pentru a solicita informaţii despre participarea la eveniment.

Din capul locului, decontul total de 1.719 euro pentru un eveniment în care cazarea şi masa au fost asigurate, a fost unul uriaş. Apoi, refuzul de a furniza informaţii şi documentele justificative pentru acest decont au stat la baza unei noi plângeri adresate instanţei de Contencios Administrativ. Strict jurnalistic, ceream primarului să explice şi să justifice pentru ce a decontat aproape 1,5 tone de combustibil pentru un eveniment care s-a dovedit că nu a durat şapte zile, ci numai două zile.

Aici nu iau în considerare bâlbele oficiale lansate de Biroul de Presă şi Comunicare al Primăriei Sibiu, care, pentru acelaşi eveniment, a lansat trei date diferite de desfăşurare: prima 22 – 29 noiembrie, a doua 23 – 26 noiembrie, apoi 24 – 25 noiembrie. Ultima variantă este şi cea corectă, la fel cum realitatea arată că primarul Sibiului a fost invitat, nu la întâlnirea şi la discuţiile WMF, ci la câteva evenimente mondene.

InvitatiePentru a afla mecanismul deplasării la Paris, am solicitat Primăriei Sibiu explicaţii legate de decont şi documente justificative. Apoi, am solicitat şi primit o copie după invitaţia la evenimente, invitaţie care a relevat adevărata faţă a evenimentului la care a fost invitat primarul (foto dreapta). Total diferită de imaginea prezentată în presa locală, înainte şi după eveniment. Însă, dialogul pe marginea deplasării la Paris a debutat în 18 decembrie 2009. Pe data de 18 februarie 2010, în lipsa unor răspunsuri clare, la Tribunalul Sibiu, a fost înregistrată o plângere la instanţa de contencios administrativ. Concret, ceream instanţei să oblige Primăria Sibiu să furnizeze documentele justificative pentru deplasarea primarului la Paris, deplasare realizată din bani publici. Chiar dacă pe jumătate, documentele au fost furnizate, prin eliberarea unei copii după invitaţia la eveniment, Primăria căuta soluţii pentru întârzierea prezentării decontului. În acest sens, a solicitat depunerea unei noi cereri, deşi până la data de 16 ianuarie 2010 au fost transmise nu mai puţin de opt.

Un alt argument, pentru care am considerat necesară apelarea la instanţa de Contencios Administrativ, a fost şi răspunsul venit din partea directorului de comunicare al WMF, cu sediul la New York, care spunea la data de 26 ianuarie 2010, legat de evenimentul de la Paris, că a „căutat informaţii despre evenimente, dar nu a găsit nimic relevant cu privire la întâlnirea WMF Europa”.

Pe rolul Tribunalului Sibiu a fost deschis un proces în care a fost reclamat faptul că, Primăria Sibiu caută să blocheze accesul mass-media la informaţii legate de modul în care se cheltuiesc banii publici. Cum procesul este încă pe rol, în acest caz, prezint câteva dintre motivele pentru care Primarul Sibiului consideră că nu este cazul să aplice transparenţa în cheltuirea banului public.

” … este de notorietate că reclamantul încearcă în mod sistematic în publicaţia la care îşi desfăşoară activitatea (Dacii liberi), să denigreze instituţia primarului, în condiţiile în care niciodată nu are suficiente probe şi dovezi în acest sens. Considerăm că atitudinea reclamantului este întodeauna rău intenţionată, în condiţiile în care se încearcă şi, de altfel, s-a şi concretizat, promovarea imaginii oraşului atât pe plan naţional, cât şi internaţional, de către instituţia Primarului Municipiului Sibiu, au fost atrase fonduri pentru restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice. De asemenea menţionăm că modul tendenţios în care interpretează orice activitate desfăşurată de către instituţia noastră rezultă şi din copia diverselor articole publicate în ziarul „Dacii liberi” … în care reclamantul nu respectă deontologia prefesiei pe care o practică, în care jurnalistul trebuie să publice articole care conţin informaţii utile, care să fie folositoare şi utile pentru marea majoritate” …

Aşadar, când cetăţeanul află că primarul bagă mâna în banul public nu este de interes pentru întreaga „marea majoritate”. Dar ce şi cum trebuie să scrie jurnalistul? La această întrebare ne răspunde tot primarul Sibiului: „în susţinerea celor menţionate, depunem şi copii după diverse articole din alte publicaţii, care înţeleg să aducă la cunoştinţa cetăţenilor informaţii de interes public şi care sunt imparţiale şi echidistante” … „publicaţii … care au înţeles să informeze opinia publică în sensul celor comunicate şi prezentate de Biroul de relaţii cu Presa din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu” …

Nici nu ştii dacă trebuie să te bucuri că cenzura comunistă face parte din istorie sau dacă imaginea de european a primarului este doar o faţadă care nu ţine la critică. După aproape cinci ani de dezvăluiri cu privire la afacerile private sau din spaţiul administrativ, aşteptam din partea primarului să se simtă lezat de neadevărurile probate cu documentele Primăriei Sibiu sau ale instanţelor de judecată, publicate de „Dacii liberi”, şi să solicite Justiţiei reparaţii.

La fel ca şi în procesul care avea ca subiect utilizarea unui autoturism, primarul municipiului Sibiu invocă şi în acest caz o aberaţie, interpretând legea. Legea 544/2001 priveşte accesul neîngrădit la orice informaţie de interes public şi care nu este supusă legilor speciale. Însă primarul şi echipa de jurişti din Primăria Sibiu citesc legea aşa: „obligaţia ce revine autorităţii publice este de a comunica informaţiile de interes public, obligaţie care nu presupune şi comunicarea înscrisurilor autorităţilor administraţiei publice locale care conţin astfel de informaţii. Altfel spus, obligaţia de comunicare a informaţiei nu este echivalentă cu obligaţia de comunicare a documentului”.

Fireşte, interpretarea este departe de cadrul legal. Pentru că, aşa cum susţine primarul, solicitantul ar trebui să îl creadă pe cuvând fără a avea posibilitatea să confrunte adevărul. În cazul de faţă, să acceptăm că deplasarea la Paris s-a realizat de bună credinţă, iar decontul a fost făcut corect. Obiecţia potrivit căreia documentele financiare, care au stat la baza decontului de călătorie a primarului, nu pot fi puse la dispoziţie pentru că includ date cu caracter personal al firmelor care le-au emis, reprezintă o altă intepretare aberantă, care nu stă în picioare în faţa legii. Dacă priviţi în portofel sau în facturile primite de la furnizorii de energie, alimentaţie publică etc., veţi descoperi, potrivit primarului de Sibiu, că deţineţi documente confidenţiale, pentru că includ datele societăţii emitente: cont, cod fiscal, adresă, date obligatorii prin lege.

După două înfăţişări, la data de 27 aprilie 2010, instanţa de Contencios Administrativ Sibiu a „admis acţiunea în contencios formulată de Tomozei Daniel Constantin, în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Sibiu. Obligă pârâtul să comunice reclamantului, contra cost, copii după documentele financiare care au stat la baza decontului de călătorie a Primarului Municipiului Sibiu în deplasarea la Paris în perioada 22 – 29 noiembrie 2009, în interes de serviciu, inclusiv documentul prin care s-a încasat suma de către pârât„.

REFERINȚE >>>
Pagină cu pagină din “Pas cu pas”, un volum despre sine şi doi autori
Pentru frustrații votanți ai victoriosului președinte Iohannis
ALEGERI 2014 – Votanții lui Iohannis, despre Iohannis, și o întrebare pentru noul președinte
ALEGERI 2014 – Ieșirea de la guvernare, singura salvare pentru USL
ALEGERI 2014 – “Efectul Iohannis”, combinaţia hidoasă a compromisului politic
ALEGERI 2014 – Președintele de la 16 noiembrie
FILIERA GERMANĂ – Construirea unui lider marionetă, Klaus Iohannis
ALEGERI 2014 – Așteptând fluierul final, Iohannis realizează avantajul confruntărilor
ALEGERI 2014 – Iohannis, propune continuarea politicii externe de izolare? “Nu avem nevoie de o nouă axă București – China”
ALEGERI 2014 – Prestația ridicolă îi folosește lui Iohannis?
ALEGERI 2014 – Pentru ce reinventează Klaus Iohannis trecutul propriei soții?
ALEGERI 2014 – Privește-te în ochii lui Iohannis!
Scrisoarea unei bunici către Klaus Iohannis: “M-am întrebat ce aş face dacă aş rămâne fără să ştiu nimic de nepoţii mei?”
NERUȘINAREA DE A SFIDA, ZÂMBIND, ROMÂNIA! Ghinion …
COMENTARIU | Reacția electoratului român în fața unui prezidențiabil gay
COMENTARIU | Ai nevoie de curaj să nu votezi un minoritar?
Iohannis, singurul cinstit din orașul cu arestați și sinucigași
Pentru că trebuie să știm adevărul despre onestul și bunul primar Kalus Werner Iohannis, prim-vicepreședintele PNL
COMENTARIU | Când nimeni nu te vrea … în Guvern

COMENTARIU | Cât contează un om în România: Iohannis vs. Omul de rând
COMENTARIU | Prematura îndepărtare de mase

COMENTARIU | Resuscitarea ostaticului Iohannis

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2014, Analize - Comentarii, De departe ... România, România și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Klaus Iohannis pleacă … la Paris!

  1. filo spune:

    Invidie si malitiozitate…………..

  2. george spune:

    Daca justitia din Romania functiona normal,in acest moment erau cazati in penitenciarele romanesti,Iohannis,Blaga,Elena Udrea,Emil Boc,Traian Basescu,Sebastian Ghita,Liviu Dragnea,etc,etc.

    Cum justitia din Romania e muma pentru unii,iar pentru altii ciuma,un individ (Iohannis) cu n dosare penale tinute in sertare (Kovesi stie multe despre aceste dosare,ii sunt foarte dragi),a ajuns presedintele Romaniei.

    Un alt individ,cu n dosare penale,tinute la pastrare,pe nume Traian Basescu,isi va termina foarte curand cariera de la Cotroceni.
    Sper ca acest individ jalnic,pe nume Basescu (numai cand te uiti la acest infractor,te cuprinde o imensa senzatie de scarba),iesit din grotele istoriei,sa-si continue cariera la Rahova.

    El oricum a fost demis in 2012 dar infractorul a continuat sa viseze ca este presedintele Romaniei si din pacate romanii s-au complacut in a accepta ca acest infractor demis,sa ii reprezinte in continuare.

    Tare mi-e teama insa ca protectia americana,procurorii compromisi si santajabili din Romania,lichelele basiste,gen Kovesi,Daniel Morar,Augustin Zegrean,precum si alte zeci de slugi,infiltrate in toate institutiile importante din Romania,vor veghea ca infractorul Basescu sa aiba o pensie linistita,in lux si puf,alaturi de ibovnica sa,Elena Udrea si de caprele sale penale,Ioana Basescu,Elena Basescu,care si ele au supt la greu din afacerile lui Traian.

    Se pare ca destinul Romaniei este acela de a fi condusa mereu de infractori.

  3. Gheorghe H. spune:

    Observand evolutia gainariilor lui Iohannis sunt tare curios la ce tunuri o sa ajunga si cand se prind si alegatorii lucrului bine furat, pardon, nu-i asa de bine furat ca macaie de la o posta. Sau, daca oare gainariile astea sunt praf in ochi sa nu vedem tunurile celelate bine furate. Oricum e clar sa nu stie sa fure elegant, daca nu stie sa fure „bine facut” in interes propropriu ma indoiesc amarnic ca ar sti sa faca altceva „bine facut” in interesul romanului de rand.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.