XINHUA – Ipocrizia SUA ca poliţie a drepturilor omului

Hegemonia exercitată, inchiziţia practicată prin tortură și profundele inegalităţi rasiale, toate acestea arată marea ipocrizie a Statelor Unite ca apărător al drepturilor omului, consemnează Agenţia oficială de presă chineză XINHUA, ca reacţie la ultimul raport privind drepturile omului din China, document prezentat de Secretarul de Stat american, John Kerry, şi ambasadorul SUA în China, Max Baucus.

Într-un comentariu intitulat „Ipocrizia SUA ca poliţie a drepturilor omului„, semnat de Wang Shang, se arată că, cu o zi înainte de marcarea Zilei Mondiale a Drepturilor Omului a fost prezentat un raport care detaliază tortura şi abuzurile aplicate de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) împotriva deţinuţilor de la Guantanamo şi din Afganistan, practici care au generat critici dure la nivel internațional.

Ipocrizia SUA in domeniul drepturilor omului„Guvernului Statelor Unite îi place să se considere un vehement câine de pază al drepturilor omului pe scena mondială. De prea multe ori, trupele americane, afișând cu mândrie drapelul american, invadează ţări care nu au nicio şansă împotriva armelor de ultimă oră, doar în scopul de a împrăştia „lumina civilizaţiei” în fiecare colţ al lumii. Nici măcar nu ai nevoie de o privire prea bună pentru a vedea că acesta este un camuflaj, observând că în locul apărării drepturilor omului, hegemonia este codul de operare al SUA”.

Începând din 2004, Golful Guantanamo a devenit notoriu pentru încălcările drepturilor omului, dar nici fostul preşedinte George W. Bush, nici preşedintele Barack Obama nu au făcut nimic pentru a schimba situaţia. La o simplă privire a metodelor de interogare (water boarding), privarea de somn şi abuzurile sexuale, prezentate în raport, pot constitui o experienţă traumatizantă.

Ben Emmerson, raportorul special privind drepturile omului din cadrul Naţiunilor Unite, a declarat ca raportul a arătat o „politică clară orchestrată la un nivel înalt al Administraţiei Bush” şi că unii americani oficiali cu rang înalt ar trebui să fie aduşi în faţa justiţiei. Deşi guvernul SUA a susţinut întotdeauna că ţara este o societate diversă şi egală, care poate oferi şanse egale pentru persoanele care provin din medii diferite, adevărul este mai rău de atât. Pentru un singur lucru: disparitatea rasială rămâne o problemă majoră în stabilizarea structurii societăţii americane.

Multe bariere – stereotipuri, practici discriminatorii privind spaţiile de locuit şi rasismul instituţional – sunt încă prezente, afectează oportunităţile afro-americanilor, în comparaţie cu oportunităţile de care beneficiază albii. (…)

„Alături de diferenţele rasiale, poporul american este, de asemenea, divizat de nivelul conturilor bancare, cei săraci devin mai săraci, iar cei bogaţi, mai bogaţi”.

(…) Sistemul său democratic, trebuia să protejeze drepturile omului ale cetăţenilor săi, nu împiedice oamenii bogaţi să îşi utilizeze influenţa asupra autorităţilor pentru a încălca drepturile oamenilor săraci. Chiar mai rău, (sistemul) nu a reuşit prevină un ofiţer de poliţie alb să tragă cel puţin şase gloanţe într-un băiat negru neînarmat, în stradă, se mai arată în comentariul Xinhua. Textul integral AICI

O reacţia oficială a fost prezentat, azi, de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, care a declarat că Statele Unite ale Americii nu au dreptul să fie arbitru şi să lanseze critici la adresa drepturilor omului din alte ţări. (Radio China Internaţional)
„După proclamarea Noii Chine, în special după aplicarea politicii de reformă şi deschidere, acum peste 30 de ani, China a înregistrat rezultate deosebite în domeniul drepturilor omului, fapt care este recunoscut de toţi cei care nu au prejudecăţi politice. Partea americană a urmărit să dezonoreze China, fapt care denotă ipocrizia şi standardul dublu ale Washingtonului în problema drepturilor omului”, a declarat Hong Lei.

Raportul Drepturilor Omului 2014Potrivit raportului Drepturilor Omului cu privire la situația din China, „schimbările socio-economice rapide au fost însoțite de o relaxare a anumitor restricții privind drepturile de bază, însă guvernul rămâne autoritar, cu un partid stat. Acesta impune piedici arbitrare dreptului de exprimare, asociere, întrunire și religie, interzice sindicatele independente și organizațiile pentru drepturile omului, menține controlul partidului în toate instituțiile judiciare.
Cenzura guvernului este aplicată asupra presei, Internetului, publicațiilor tipărite, cercetărilor academice, justificându-se că încălcările drepturilor omului sunt necesare pentru a menține “stabilitatea socială”. Este practicată relocarea involuntară a populației și mutarea în alte locuințe pe o scară largă, sunt aplicate politici represive în zonele minorităților etnice din Tibet, Xinjiang și Mongolia Interioară. Deși rata de școlarizare primară și rata de alfabetizare de bază sunt mari, sistemul de învățământ din China menține discriminarea împotriva copiilor și tinerilor cu dizabilități. Guvernul împiedică un control intern și internațional în problema drepturilor omului, insistând că acesta reprezintă o încercare de a destabiliza țara” (…). Textul integral AICI

Potrivit propriei descrieri, Human Rights Watch este o organizație independentă, neguvernamentală, susținută din contribuții primite de la persoane fizice și fundații din întreaga lume. Human Rights Watch nu acceptă fonduri guvernamentale, în mod direct sau indirect. Cele 667 de pagini ale raportului 2014 pot fi lecturate AICI

REFERINȚE >>>
China-SUA acuze reciproce pe marginea drepturilor omului
În ciuda acuzaţiilor privind lipsa de susţinere reciprocă, SUA şi China fac un pas înainte în redefinirea legăturilor
Dialogului Strategic şi Economic China – SUA
Agerpres – Washingtonul „foarte dezamăgit” că Beijingul nu i l-a predat pe Snowden
„Libertăţi fără precedent în Tibet”, afirmă China în faţa SUA

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la XINHUA – Ipocrizia SUA ca poliţie a drepturilor omului

  1. vysageee spune:

    Si cum se face domnule Dan Tomozei ca acesti conducatori Chineji care critica Statele Unite ale Americii (Si culmea! Au perfecta dreptate in tot ceea ce zic!) si care inca se mai cred ca traeisc in comunism cuvant pe care ameriicanii au reusit sa-l dea deoparte,critica America? Exemplu real; Vezi McDonald’s-urile din China si alte „ajutoare” si mizerii aduse de porcii astia de americani?
    Astept un raspuns va rog…

    • Dan Tomozei spune:

      Vă spun sincer, nu înţeleg exact întrebarea dumneavoastră. China, în bună măsură, alege să apere puncte de vedere, situaţii, momente istorice şi mai puţin să se lanseze în critici pe model occidental. Dacă vreţi, este o chestiune care ţine de dorinţa de neimplicare în problemele altui stat-sistem. Altfel, sistemul politic-social-economic din China este unul care evoluează, preluând din exterior şi adaptând la realităţile locale tot ce poate să fie util evoluţiei interne.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.