Cooperarea România – China în cadrul formatului China – ECE

Cooperarea Romania - China un cadrul formatului China-ECE„Statul român urmărește consecvent să consolideze cooperarea bilaterală pe cele trei direcţii de acţiune convenite cu partea chineză: intensificarea dialogului politic la nivel înalt şi la nivel sectorial, dezvoltarea intensă a cooperării economice și intensificarea relaţiilor inter-umane şi a cooperării culturale”, se arată într-un mesaj transmis de Guvernul României la solicitarea Radio China Internațional, înaintea a Summit-ului la nivel de Prim-miniştri din China și Europa Centrală şi de Est, programat marți, la Belgrad (Serbia).
În contextul relațiilor chino-române, anul 2014 rămâne unul special având în vedere aniversarea celor 65 de ani de relații diplomatice și 10 ani de la semnarea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

„În ceea ce privește cooperarea regională în formatul 16+1, România a găzduit cea de a doua ediție a Summit-ului din noiembrie 2013. Am fost extrem de onorați că premierul Consiliului de Stat al R.P. Chineze a acceptat invitația de a face o vizită oficială la București și de a participa la Summit. România a fost astfel prima ţară din Europa Centrală şi de Est vizitată de premierul chinez de la preluarea funcţiei, la 15 martie 2013. De asemenea, Forumul economic China-ECE, organizat în marja Summit-ului politic la nivel înalt, a urmărit să identifice proiecte și propuneri concrete și să realizeze contacte directe în plan economic și sectorial”.

Potrivit Guvernului de la București, România și R.P. Chineză au o foarte bună relație în plan politic, „pe care o dorim consolidată printr-o cooperare economică de succes. China este și va rămâne un partener privilegiat pentru noi, și primul partener economic din Asia. Companiile chineze au acumulat experienţă în realizarea de proiecte complexe în domeniile energiei şi infrastructurii în ţări din Asia de sud-est, Africa şi America Latină, şi, într-o măsură mult mai redusă, pe piaţa europeană. De aceea, proiectele româneşti prezintă interes pentru partea chineză şi, în acest context, companiilechineze pot considera România drept poartă de intrare a investiţiilor chineze în spaţiul european. Tradiţia cooperării româno-chineze asigură un fundament solid pe care putem să construim proiecte substanțiale de cooperare, în domeniul energetic, cel al infrastructurii, agriculturii și turismului”.

În cadrul relației de cooperare economică românio – chineză, un număr tot mai mare de companii chineze s-au înscris şi au depus oferte în cadrul licitaţiilor organizate în România. „Asistăm astfel la deschiderea unei noi etape în privinţa interesului partenerilor chinezi pentru cooperarea cu România, exprimat cu mai multă fermitate şi disponibilitate de implicare efectivă în dezvoltarea colaborării”.

Formatul de cooperare ECE-China oferă oportunităţi de promovare a României în China, nu numai din punct de vedere economic, ci și la nivelul contactelor interumane, mai ales între comunităţile locale, prin schimburi reciproce de studenţi şi specialişti. În acest domeniu, sunt funcționeale 30 de înfrăţiri între judeţe şi oraşe din România şi provincii şi oraşe din China. De asemenea, peste 20 de universităţi din România derulează proiecte de cercetare comune în parteneriat cu instituţii de învăţământ superior din China. De partea cealaltă, România devine o destinaţie de studiu din ce în ce mai căutată în China, peste 125 de studenţi chinezi fiind încadraţi în diverse programe de studiu, atât în baza burselor oferite de statul român, cât şi pe cont propriu.

Cel de-al treilea summit-ul la nivel de Prim-miniştri din China și Europa Centrală şi de Est, programat marți, la Belgrad, urmează edițiilor din noiembrie 2013, de la Bucureşti, și aprilie 2012, de la Varșovia.

REFERINȚE >>>
Perspectivele coperării China – ECE, în contextul relațiilor China – UE
Reuniunea China – Europa Centrală şi de Est, Belgrad 2014
INTERVIU | Constantin Niţă: România trebuie să intensifice relaţiile economice cu China
Constantin Niță: „Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China”
Interesele Europei Centrale și de Est în parteneriatul cu China
România – China | Relațiile economice, proiectele comune și perspectivele de cooperare
Ministrul Constantin Nită va participa la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului China – ECE
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Promovare comercială China-CEE programată în luna iunie
România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă
INTERVIU | Liviu Dragnea: „China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta”
Liviu Dragnea: Relația dintre România și China are un potențial foarte mare
Discuțiile Nuclearelectrica – China General Nuclear Power Group ar putea fi prelungite
Victor Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeană al Chinei, o poartă de intrare politică, economică, comercială, culturală şi artistică
Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China
Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă
Premierii chinez şi român s-au întâlnit la Beijing
Premierul României primit de Preşedintele Chinei
Companiile chineze au cerut şanse egale cu celelalte companii la licitaţiile din România

Decizia politică de la Bucureşti vitală pentru colaborarea cu China
Premierul României solicită creşterea investiţiilor chineze
INTERVIU – Victor Ponta: România, partener privilegiat al Chinei în deciziile pe plan european
INTERVIU – România poată să devină un exportator de energie al Europei Centrale şi de Est
INTERVIU – „România are multe de oferit şi tinerelor generaţii din China”
INTERVIU | Dacian Cioloş: România trebuie să aibă o prezenţă economică mai activă în China
INTERVIU | China, singura mare putere implicată în proiecte planetare

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.