China lansează teoria celor „Patru teme generale”

Marea Sala a Poporului Chinez, BeijingChina a intrat în perioada celor „Două sesiuni de primăvară”, în care cei peste 2000 de delegaţi ai forurilor supreme de decizie ale ţării se reunesc la Beijing. Principalele teme ale lucrărilor vor viza schimbările politice şi economice, în contextul lansării celor „Patru teme generale” sau direcţii de acţiune ale Chinei.

Timp de două săptămâni, sesiunile anuale ale Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC) – principalul for legislativ şi Comitetului Naţional al Conferinţei Consultative Politice Populare din China (CCPPC) – principalul organism de consultare politică, se vor reuni la Marea Sală a Poporului (foto) având ca sarcină analizarea evoluţiei politice şi economice chineze, şi adoptarea politicilor necesare pentru a susţine reforma şi angajamentele privind creşterea economică.

În acest context, oficialii Partidului Comunist Chinez au lansat public noua teorie politică a Preşedintelui Xi Jinping, denumită teoria celor „Patru teme generale”. Aceasta vizează, într-un mod exhaustiv, (1) construirea unei societăţi moderat prospere, (2) aprofundarea reformei, (3) promovarea statului de drept şi (4) reglementarea strictă a partidului. Aceste patru aspecte vor constitui obiective strategice în consolidarea şi modernizarea Chinei.

China parcurge o etapă complexă, o perioadă cu schimbări rapide atât în interior cât şi în exterior, o combinaţie de presiuni care privesc încetinirea creşterii, restructurarea economiei şi aprofundarea reformei, apreciază Kuang Xianming, directorul Centrului de Cercetare a Economiei de pe lângă Institutul chinez pentru Reformă şi Dezvoltare. Iată de ce, acest an este considerat extrem de important atât pentru aprofundarea reformelor, cât şi pentru promovarea statului de drept.

Drapelul Chinei in Piata Tian AnmanLiderii chinezi trebuie să facă faţă presiunilor generate de poziţia de a doua mare economie a lumii, dar şi de adaptarea la „noua normalitate”, termen promovat de preşedintele Xi Jinping pentru a descrie necesitatea adaptării la noile cerinţe de luciditate şi creştere lentă.
După 35 de ani (1978 – 2013) de creştere medie anuală de 10%, după ce în perioada 2003 – 2007 a înregistrat o creştere de peste 11,5%, „vremurile bune” au încetat, creşterea fiind redusă la 7,7% în 2012 şi 2013. În 2014, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a depăşit 10 bilioane USD, în creştere cu 7,4%, sub ţinta propusă de guvern de aproximativ 7,5%.
Autorităţile chineze susţin adaptarea la o creştere economică mai lentă comparativ cu perioada anilor ’90, identificarea unor măsuri de reglaj pentru o evoluţie durabilă şi eficientă.

Economia chineză are încă un potenţial considerabil de creştere deoarece PIB-ul pe cap de locuitor a fost de numai 7.500 USD în 2014. „Există bariere sistemice care constrâng dezvoltarea productivităţii Chinei, motiv pentru care ar trebui să fie derulate reforme suplimentare de creştere”, apreciază Zheng Xinli, director adjunct al Centrului pentru Schimburile Economice Internaţionale din China.
În aceste condiţii, guvernul chinez ar putea reduce ţinta de creştere pentru anul 2015 la aproximativ 7%.

O direcţie extrem de importantă în noua viziune politică a Chinei, potrivit noului concept al teoriei celor „Patru teme generale”, vizează promovarea statului de drept şi reglementarea strictă a partidului. Altfel spus, discutăm de lupta anticorupţie, care, odată cu preluarea mandatului de actualul preşedinte, a generat un cutremur în rândul foştilor şi actualilor liderilor politici chinezi.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Naţional al Conferinţei Consultative Politice Populare din China, Lyu Xinhua, a declarat că lupta anticorupţie are suportul total al liderilor politici naţionali, investigaţiile vizându-i pe oficialii care nu au respectat legea şi regulamentele partidului. În cadrul unei conferinţe de presă, Lyu Xinhua a prezentat cazurile a doi foşti vicepreşedinţi ai Comitetului Naţional al CPPCC, Ling Jihua şi Su Rong, suspectaţi de acte de corupţie şi care acum sunt cercetaţi.

Teoria celor „Patru teme generale” se dorește o continuare a politicii P.C. Chinez denumită „Cele trei mari realizări”, care viza „construirea unui drum socialist cu specific chinezesc, formare a unui sistem teoretic socialist propriu şi stabilirea unei orânduiri socialiste cu specific chinezesc”.

Surse: Xinhua, China Daily, Radio China Internaţional

REFERINȚE >>>
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
COMENTARIU | Xi Jinping, noul Secretar General al P.C. Chinez
COMENTARIU | China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez
Xi Jinping: China se va impune la nivel mondial în calitate de mare ţară
China prezintă raportul intern înaintea schimbării
Succesul comunist chinez şi soluţiile capitaliste

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.