China a pus 1,5 miliarde USD într-un fond care caută investiţii şi în România

China - Europa Centrala si de EstSursa: BURSA.RO
Fondul CEE Equity Partners, în care Banca de Export-Import a Chinei a plasat 1,5 miliarde de dolari, caută urgent investiţii în Europa Centrală şi de Est, vizând şi România. Chinezii se întâlnesc săptămânal cu fondul, stabilit în Varşovia, să analizeze oportunităţile de investiţii, potrivit Financial Times.

Deşi directorul de investiţii Rafal Andrzejewski spune că are control total asupra cheltuirii banilor, el are drept sarcină să găsească investiţii în infrastructură, telecom, energie, producţie specializată, pe termen de şapte – nouă ani.
Fondul trebuie să găsească cel puţin câte un proiect în fiecare dintre cele 16 ţări din regiune (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia).
Fondul, care din septembrie a făcut patru investiţii – în Polonia şi Ungaria -, face parte din eforturile chinezilor să genereze randamente în Europa Centrală şi de Est. China a investit deja peste 2 miliarde de dolari în Serbia şi 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea căii ferate dintre Belgrad şi Budapesta. Noi autostrăzi în Muntenegru şi Macedonia sunt finanţare cu peste 1 miliard de euro din Beijing.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.