Un război mondial este puţin probabil să fie înregistrat în viitorul apropiat, situaţia internaţională fiind aşteptată să rămână în general paşnică. În aceste condiții, „nu vom ataca, dacă nu suntem atacați, dar cu siguranță vom contra-ataca dacă suntem atacați”, se afirmă în „Cartea albă privind strategia militară” a Chinei prezentată, marţi, de Oficiul de informaţii al Consiliului de Stat, document în care este subliniată orientarea în direcția unei „apărări active” şi care afirmă dorința de dezvoltarea a cooperărilor în domeniul securităţii internaţionale. China identifică cele patru domenii critice de securitate pentru care strategia de apărare suferă modificări consistente. (Sursa: XINHUA)
Potrivit documentului, în funcție de evoluţia războaielor şi realitatea securității naţionale, principalul aspect al pregătirii de luptă a forţelor armate ale Chinei vizează „câştigarea războaielor informaționale locale”. În acest context, sunt evidențiate cele patru domenii critice de securitate: zona oceanică, realitățile externe, spaţiul cibernetic şi forțele nucleare.
Marina Armatei de Liberare a Poporului se va dezvolta de la strategia apărării apelor teritoriale, la „apărarea zonelor maritime” şi „deschiderea zonelor de protecție maritimă”. China va accelera dezvoltarea unei forţe cyber care să abordeze „gravele ameninţări la adresa securităţii” și infrastructurii cibernetice. Totodată, China se opune înarmării şi cursei înarmărilor spaţiul cosmic, în paralel cu protejarea propriilor sisteme aflate în spaţiu.
În condițiile în care nu se va implica niciodată într-o cursă a înarmărilor nucleare, documentul arată că R.P. Chineză se obligă să asigure o mai mare contribuție de securitate, contribuind mai mult la pacea lumii.
Creșterea amenințărilor
Potrivit documentului, un război mondial este puţin probabilă să fie înregistrat în viitorul apropiat, situaţia internaţională fiind aşteptată să rămână în general paşnică, susțin specialiștii militari chinezi. Cu toate acestea, China ia notă de noile amenintari privind hegemonia, și noile metode de intervenționism politic.
La scară mică, războaiele, conflictele şi crizele sunt recurente în anumite regiuni. Prin urmare, lumea încă se confruntă cu ameninţări imediate şi cu potenţialul războaielor locale. În aceste condiții, continuând perioada importantă a oportunităţilor strategice de dezvoltare, China se confruntă cu mai multe și complexe ameninţări de securitate, precum şi cu creşterea obstacolelor şi provocărilor externe. De aceea, China are o sarcină dificilă în misiunea de protejare a unității naţionale, a integrităţii teritoriale şi a intereselor de dezvoltare.
Documentul lansează avertismente cu privire la ameninţările la adresa drepturilor şi intereselor maritime ale Chinei. Unii dintre vecini (n.m. – Japonia, Vietnam, Filipine) derulează acţiuni provocatoare şi își întăresc prezenţa militară în recifele și insulele revendicate de China, ocupate ilegal. Alte ţări (n.m. – SUA) sunt implicate în afacerile Mării Chinei de Sud, derulând supravegheri din aer şi pe mare împotriva intereselor Chinei.
În „Cartea albă privind strategia militară” a Chinei se afirmă că va urma neabătută calea dezvoltării paşnice, urmând o politică externă independentă de pace şi o politică de apărare naţională, care este de natură defensivă.
Iată de ce, China reafirmă opoziția în fața hegemoniei şi politicii de forță sub orice formă. De asemenea, China nu va urmări niciodată hegemonia sau expansiunea.
În fața tendințelor globale de multi-polaritate şi globalizare economică, de intensificare a societăţii informaţionale, țările sunt din ce în ce mai aproape, într-o comunitate cu destin comun, se arată în document.
Schimbări profunde au loc în situaţia internaţională, fiind înregistrate modificări istorice în echilibrul de putere, în structura de guvernare la nivel mondial, în peisajul geo-strategic Asia-Pacific şi al concurenţei economice, ştiinţifice, tehnologice şi militare internaţionale.
În paralel cu dezvoltarea forțelor de pace, un război mondial este puţin probabil, situaţia internaţională fiind de aşteptat să rămână în general paşnică. Totuşi, există noi amenintari de hegemonie, de aplicare a forței politice și a neo-intervenţionismului, în paralel cu un proces intensificat de redistribuire a puterii, a drepturilor şi intereselor.
Activităţile teroriste sunt în creştere și devin tot mai îngrijorătoare. Zonele fierbinți, cum sunt cele etnice, religioase, disputele de frontieră şi teritoriale, sunt complexe şi volatile, la scară mică, războaiele, conflictele şi crizele fiind recurente, în anumite regiuni. Prin urmare, lumea continuă să se confrunte cu ameninţări imediate şi cu potenţialul unor războaie locale.
Pe plan intern, nivelul de trai al poporului chinez s-a îmbunătăţit remarcabil, China rămânând o societate stabilă. Totuși, în calitate de mare ţară în curs de dezvoltare, China se confruntă cu mai multe şi complexe ameninţări de securitate, precum şi cu „creşterea” barierelor şi provocărilor externe. Aici sunt vizate preocupările de securitate şi ameninţările de securitate tradiţionale şi non-tradiţionale. Prin urmare, China are o sarcină dificilă în protejarea unității naţionale, a integrităţii teritoriale şi intereselor de dezvoltare.
China despre zona Asia-Pacific, Taiwan și Tibet
În condițiile în care economia şi strategia lumii își mută rapid centrul de greutate în regiunea Asia-Pacific, China arată că SUA desfăşoară o Strategie de „reechilibrare” crescând prezenţa militară şi alianţele militare în această regiune.
Japonia nu precupețește niciun efort pentru a se eschiva de la mecanismele stabilite după război, producând schimbări la nivel politic, militar şi de securitate. În aceste condiții, sunt generate „probleme grave pentru ţările din regiune”.
Aici sunt menționate aspecte care țin de suveranitatea, drepturile şi interesele teritoriale şi maritime ale Chinei, unii dintre vecini derulând acţiuni provocatoare simultan cu întărirea prezenţei militare în recifele și insulele chineze ocupate ilegal.
Unele ţări, de asemenea, se amestecă în afacerile Mării Chinei de Sud, derulând misiuni de supraveghere şi recunoaştere aeriene și maritime împotriva Chinei.
Pe de altă parte, anumite dispute teritoriale continuă să mocnească, fiind meționată Peninsula Coreeană şi zona Asiei de Nord-Est care sunt învăluite în instabilitate şi incertitudine. Terorismul regional, separatismul şi extremismul în plină dezvoltare generează un impact negativ asupra securităţii şi stabilităţii la granițele Chinei.
Problema reunificării Taiwanului cu China şi dezvoltarea pe termen lung, este o tendinţă inevitabilă. În ultimii ani, relaţiile din Strâmtoarea Taiwan au susţinut un proces paşnic de dezvoltare, însă cauzele generatoare de instabilitate nu au fost încă eliminate. Forţele separatiste ale „Taiwanului independent” şi activităţile acestora continuă să reprezinte cea mai mare ameninţare la dezvoltarea paşnică a relaţiilor dintre cele două maluri ale strâmtorii.
China continuă să se confrunte cu o sarcină dificilă în menţinerea politicii de securitate şi stabilitate socială. Forţele separatiste care doresc „independeța Turkistanului de Est” (n.m. – Provincia Autononă Xinjiang Uigură) şi „independența Tibetului” generează efecte negative, în special în privința escaladării activităţilor teroriste.
Înarmarea spaţiului cosmic
„Cartea albă privind strategia militară” a Chinei menționează ca necesară dezvoltarea unei structuri maritime militare moderne, proporţională cu interesele naţionale de securitate şi dezvoltare, cu protejarea suveranităţii naţionale şi drepturile maritime, cu protejarea intereselor și securităţii strategice internaționale.
La rândul său, spaţiul cosmic a devenit un important domeniu în cadrul concurenţei strategice internaţionale. Țările implicate se află în plin proces de dezvoltare a forţelor şi instrumentelor spaţiale, apărând primele semnale de înarmare a spaţiului cosmic. China susţine utilizarea paşnică a spaţiului cosmic, se opune înamării și curseo înarmărilor în spaţiul cosmic. China va ţine pasul cu dinamica spaţiului cosmic, cu ameninţările de securitate şi provocările din acest domeniu, activele sale spaţiale servind dezvoltării economice şi sociale naţionale, precum şi menţinerii unui spaţiu exterior de securitate.
Spaţiul virtual a devenit un pilon important al dezvoltării economice şi sociale, fiind totodată un nou domeniu al securității naţionale. Câtă vreme concurenţa strategică internaţională în spațiul cibernetic este tot mai acerbă, un număr mic de ţări dezvoltă forţele militare cibernetice. Fiind una dintre principalele victime ale atacurilor produse de hackeri, China se confruntă cu ameninţări de securitate grave în infrastructura Cibernetică.
Câtă vreme spaţiul cibernetic cântăreşte tot mai mult în domeniul securității militare, China va accelera dezvoltarea unei forţe cibernetice, dezvoltând capacităţile proprii de conştientizare a situaţiei spaţiului cibernetic, de apărare cibernetică, derulând cooperări internaţionale pentru a contracara crizele majore și pentru a asigura reţeaua naţională, securitatea informaţiilor şi pentru a menţine securitatea şi stabilitatea socială.
Forța nucleară este o piatră de temelie strategică pentru garantarea suveranității și securitate. China a urmărit întotdeauna politica de a nu utiliza prima armeler nucleare adoptând o strategie nucleară de apărare proprie, care este de natură defensivă. Iată de ce, China susține că nu va intra niciodată într-o cursă a înarmărilor nucleare cu vreo altă ţară.
Cooperarea militară cu Rusia, SUA
Urmărind un concept de securitate comună, cuprinzătoare, de cooperare durabilă, forţele armate ale Chinei vor continua să dezvolte relaţiile militare cu parteneri nealiniați și neagresivi.
Forţele armate ale Chinei vor continua schimburile şi cooperarea cu armata rusă în cadrul parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare între China şi Rusia, promovând un cadru cuprinzător, divers şi durabil de promovare a relaţiilor militare în mai multe domenii şi la diverse niveluri.
Forţele armate ale Chinei vor continua să promoveze un nou model al relaţiilor militare cu forţele armate americane, respectând noul model al relațiilor dintre două ţări importante, consolidând dialogul apărării, schimburile, cooperarea şi perfecţionarea mecanismului CBM (confidence-building measures ) pentru notificarea activităților militare majore, precum şi a regulilor de comportament privind siguranţa aeriană şi maritimă, pentru consolidarea încrederii reciproce, pentru prevenirea riscurilor şi gestionarea crizelor.
În ceea ce privește diplomația de vecinătate, forţele armate ale Chinei vor dezvolta relaţii de prietenie, sinceritate, reciprocitate şi incluziune. De asemenea, China va dezvolta relaţii militare cu partenerii europeni, africani, din America Latină şi Pacificul de Sud.
Textul integral al documentului AICI
REFERINȚE >>>
FOTO – Parada militară de la Moscova. Rusia și China, umăr la umăr!
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor „Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Replici între liderii militari chinez și american
Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
Portavionul chinez a ancorat în portul Qingdao
850.000 de militari chinezi gata să apere integritatea şi interesele Chinei
Pingback: Incluzând China între potențialele provocări, NATO intră pe față în jocul economic global! | Octavpelin's Weblog