Ţările BRICS atacă o poziţie mai importantă la nivel mondial

BRICS - Ufa, iulie 2015Lansarea Băncii de Dezvoltare BRICS, controlată de principalele cinci ţări emergente ale planetei: Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (BRICS), alături de concluziile reuniunii de la Ufa (Rusia), dar mai ales de discuțiile din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, dezvăluie lumii o componentă tot fermă și decisă în promovarea propriilor interese și modele economice.

Reuniți săptămâna trecută la Ufa, capitala administrativă, industrială, economică, științifică și culturală a mai puțin cunoscutei Republici BRICS - Ufa, iulie 2015 Xi JinpingBashkortostan a Federației Ruse, liderii țărilor BRICS au susținut, în cadrul celui de al șaptelea summit, necesitatea stimulării cooperării pentru atingerea prosperității comune.
Potrivit președintelui chinez Xi Jinping, cele cinci economii emergente BRICS au un mare potențial economic, în ciuda presiunii și continua scădere a economiei globale. Construirea unui parteneriat puternic are în vedere dezvoltarea comună, construirea unei structuri de valori și beneficii comune, dar și o mare piață de interese integrate. Mai mult, liderul de la Beijing a subliniat necesitatea apropierii parteneriatelor și atuurile complementare în domeniul resurselor și structurilor industriale.

De partea cealaltă, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a exprimat încrederea cu privire la susținerea reciprocă, în condițiile în care Rusia se află sub sancțiunile occidentale, ca urmare a rolului jucat în criza Ucraina. Între efectele deja înregistrate se numără accesul limitat al marilor companii și bănci la finanțările externe.

BRICS - Ufa, iulie 2015 Vladimir Putin„Suntem îngrijorați cu privire la instabilitatea pieței, cu privire la volatilitatea ridicată a prețurilor la petrol și produsele de bază, și cu privire la acumularea de datorii suverane de o serie de mari țări. În aceste condiții. țările BRICS intenționează să folosească în mod activ propriile resurse pentru dezvoltare”, a arătat Putin. Liderul de la Moscova a dorit să arate și să se afirme de către țările BRICS că Rusia nu este izolată pe plan internațional.

Principalele ținte imediate vizează procesul de construire a Băncii de Dezvoltare BRICS și a centrului regional african, astfel încât acestea să devină operaționale cât mai rapid. Banca dispune de un capital social inițial în valoare de 50 de miliarde USD, valoare care se așteaptă să fie dublată în următorii doi ani. Principalul scop al acesteia va fi acela de a asigura țărilor un bazin de rezervă pentru perioadele economice nesigure.

„Organizația a fost creată pentru a uni economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, celor prime patru țări alăturându-se Africa de Sud. Aceasta a fost concepută pentru a oferi sprijin, pentru a consolida dezvoltarea. Nu este împotriva sau pro nimănui”, a declarat Serghei Katyrin, reprezentantul Rusiei în Consiliul de Afaceri BRICS.

BRICS - Ufa, iulie 2015 BBanca de Dezvolare BRICS va avea sediul general în China, iar prima sucursală regională urmează să fie deschisă în Africa de Sud. Primele împrumuturi urmează să fie convenite cel mai devreme în luna aprilie 2016.

Chiar și pe acest fond al mesajelor, care poate genera un relativ optimism, discuțiile în cadrul BRICS au evidențiat atât potențialul enorm cât și necesitatea de a se menține un trend ascendent, cât și problemele cu care se confruntă economiile Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud. Deși catalogate drept „dificultăți temporare”, problemele existente devin tot mai sonore, nu puține voci occidentale mizând pe o prăbușire a relațiilor și construcției BRICS.

Presa oficială chineză susține că cei care promovează astfel de teme sunt fie în „eroare”, fie sunt „miopi”, nedorind să recunoască potențialul enorm al BRICS. „Din motive ascunse, nu sunt bucuroși să vadă unitatea piețelor emergente crescând puternic, considerând-o drept o amenințare la adresa dominației lor în economia globală”.

Potrivit datelor oficiale, țările BRICS au contribuit cu aproximativ 50% din creșterea globală din ultimul deceniu. De asemenea, comerțul în cadrul BRICS a ajuns, în 2013, la 350 miliarde USD, aproximativ jumătate din totalul la nivel mondial.

În condițiile în care Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud abundă în resurse naturale și umane, dispun de piețe interne vaste, de un imens potențial de dezvoltare, cel puțin la nivel declarativ oficial, membrele BRICS susțin că există toate șansele pentru un viitor ascendent.

OCS – Strategie de dezvoltare pe 10 ani

Succesiv summitului BRICS, la Ufa s-a desfășurat și reuniunea Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OSC), evenimentul finalizându-se cu o rezoluție privind procedurile de expansiune și proiectele de viitor pentru următorii zece ani.OSC, Ufa iulie 2015

În cadrul reuniunii, India și Pakistan au demarat procedurile de preluare a statului de membru cu drepturi depline al organizației. De asemenea, Belarus a făcut pasul de la statutul de observator, la cel de partener de dialog, alături de Azerbaidjan, Armenia, Cambodgia și Nepal.

Însă, cel mai important eveniment al reuniunii îl constituie aprobarea Strategiei de Dezvoltare a OSC pentru perioada 2015 – 2025, strategie care stabilește obiectivele și sarcinile de dezvoltare ale organizației. Între acestea se regăsesc cooperările în diverse domenii: politic, de securitate, comercial-economic și uman.

Extrem de important în contextul global, în cadrul reuniunii OSC liderii de la Moscova au afirmat necesitatea ca organizația să devină o platformă care să se implice în rezolvarea problemelor internaționale.

„Sperăm ca OSC să devină, în cazul în care suntem capabili, o platformă care să identifice soluții și propuneri de compromis pentru problemele aflate în dispută”, a arătat președintele Putin. Potrivit acestuia, ca exemplu, includerea cu drepturi depline a Indiei și Pakistanului ar putea ajuta la rezolvarea litigiilor dintre cele două țări.

Fondată în anul 2001, Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este formată din China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan – membrii cu drepturi depline, din Afganistan, Belarus, India, Iran, Mongolia și Pakistan – ca membri observatori, Armenia, Azerbaidjan, Cambodgia, Nepal, Sri Lanka și Turcia – parteneri de dialog.

Inițiatoare a OCS, China a prezentat în cadrul reuniunii de la Ufa o serie de propuneri, temele generale vizând: Spiritul Shanghai, cooperarea practică și realizarea consensului.

Potrivit președintelui chinez Xi Jinping, „Spiritul Shanghai” vizează încrederea reciprocă, avantajul reciproc, egalitatea, consultarea, respectul pentru diversitatea culturală și dezvoltarea comună, în încercarea de a construi o comunitate cu un destin comun, în regiune. Vorbind despre nevoia de a proteja echitatea internațională și justiția, liderul chinez a subliniat că OSC trebuie să devină un avocat al multilateralismului, a respectului reciproc al intereselor, să se opună amestecului în treburile interne ale altor țări, și să sprijine rezolvarea disputelor prin soluții pașnice.

Totodată, în contextul comemorării celor 70 de ani de la încheierea Războiului împotriva agresiunii japoneze și a celui de-al Doilea Război Mondial, țările membre OSC ar trebui să protejeze cu fermitate rezultatele înregistrate în urma celei de a doua conflagrații mondiale, pentru a nu permite denaturarea istoriei și afectarea păcii.

Din perspectiva cooperării practice, China este dispusă să consolideze cooperarea investițională cu membrii OSC prin intermediul platformei Fondului de Cooperare Economică China-Eurasia și Fondului Rutier al Drumului Mătăsii, concentrându-se pe marile proiecte de infrastructură, pe exploatarea resurselor, industrie și finanțe.

În cadru regional, liderul de la Beijing a anunțat că, în următorii câțiva ani, China va finaliza 4.000 de kilometri de cale ferată și peste 10.000 de kilometri de autostradă, pentru a asigura o interconectivitate practică.

La nivel consensual, în condițiile peisajului politic și economic internațional marcat de schimbări profunde și de multi-polarizare țările OSC au convenit să abordeze împreună provocările și amenințările convenționale și neconvenționale, pentru a proteja securitatea globală și pentru a lupta împotriva celor „trei forțe malefice”: terorismul, separatismul și extremismul. De asemenea, în cadrul Declarației de la Ufa a OSC a fost menționată și cooperarea comună în domeniul apărării frontierei.
Următorul summit al Organizației pentru Cooperare de la Shanghai va avea loc anul viitor la Tașkent (Uzbekistan).
Surse: Xinhua, China Daily

REFERINȚE >>>
China, Rusia şi India cer o rezoluţie ONU privind inadmisibilitatea intervenţiei şi amestecului în treburile interne
57 de ţări au semnat acordul de înfinţare a Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură
Țările BRICS vor lansa o alternativă la BM și FMI
Banca de Dezvoltare a ţărilor BRICS, proiect pentru 2014
Banca de Dezvoltare a BRICS, o alternativă la supremaţia FMI şi BM
BRICS – O altă variantă de a conduce lumea
Banca de Dezvoltare a ţărilor BRICS, proiect pentru 2014

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, Asia - Pacific, BRICS, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, OCS, Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.