Întâlnire Călin Popescu-Tăriceanu – Han Qide

Intalnire Calin Popescu-Tariceanu - Han QidePreşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut marți o întrevedere cu delegația parlamentară chineză condusă de către Han Qide, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, care efectuează o vizită oficială în România la invitația Senatului României.

Din partea română, au participat la întrevedere domnii senatori Vasile NISTOR, vicepreședinte al Senatului, membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator și László-Attila KLÁRIK, membru al Grupului parlamentar UDMR.

Delegație chineză la Parlamentul României

În deschiderea discuțiilor, Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat aprecieri față de amploarea și ritmul cu care s-a dezvoltat economia Republicii Populare Chineze în ultimele decenii, fapt ce se datorează, în opinia domniei sale, unor eforturi bine coordonate, pe termen lung, precum și programului de reforme adoptat de China, ale cărui rezultate sunt recunoscute pe scară largă.

Președintele Senatului a făcut referiri la oportunitățile de dezvoltare a cooperării economice româno-chineze, exemplificând două dintre proiectele de importanță strategică, care vizează atât dimensiunea bilaterală, cât și cadrul extins al colaborării dintre Europa și China: asigurarea investițiilor necesare construirii Unităților 3 și 4 a Centralei Nuclearo Electrice de la Cernavodă și construirea coridoarelor de transport „One Belt, One Road”.

Chinese, Romanian senior officials meet to further enhance bilateral ties (Xinhua)

Referitor la extinderea Centralei de la Cernavodă, președintele Senatului a apreciat drept oportună reluarea proiectului, în condițiile depășirii crizei economice. Domnia sa a arătat că ”îmbunătățirea situației economice la nivel european și mondial face ca proiectul să fie din nou viabil”, iar o cooperare cu R.P. Chineză în acest domeniu de importanță deosebită, valorifică potențialul pe care îl conferă relațiile tradiționale dintre cele două țări. Referitor la coridorul de transport „Noul Drum al Mătăsii”, partea română a arătat că acesta reprezintă un proiect benefic nu doar pentru China, ci si pentru alte state din Asia și Europa, întrucât asigură o alternativă reală la rețeaua maritimă, datorită scurtării duratei de transport.

Partea chineză a fost de acord cu faptul că există un potențial real de cooperare între cele două țări în domeniile infrastructurii, transporturilor, telecomunicațiilor și energiei, menționând totodată pașii importanți pe care R P Chineză i-a parcurs în ultimii 15 ani, în vederea atingerii standardelor economiei de piață, fapt recunoscut de un număr semnificativ de state. În acest context, vicepreședintele Comitetului Permanent al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez a solicitat sprijinul României în vederea recunoașterii de către Uniunea Europeană a statutului de economie de piață al R.P. Chineze.

Discuțiile au continuat pe marginea cerințelor și standardelor Uniunii Europene privind economia de piață, precum și pe tema principalelor priorități a R.P. Chineze în domeniul politicii externe și a eforturilor depuse de către China în vederea soluționării, pe calea dialogului bilateral, a problematicii Mării Chinei de Sud.

În încheiere, a fost discutată oportunitatea continuării dialogului româno-chinez la nivel parlamentar, Călin Popescu-Tăriceanu menționând faptul că realizarea vizitei în R.P. Chineză a delegației Senatului României, potrivit invitației adresate de către partea chineză, reprezintă o prioritate pentru acest an. Sursa: Senatul României

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Întâlnire Călin Popescu-Tăriceanu – Han Qide

  1. stanca ion spune:

    Dl.Călin Popescu-Tăriceanu este o persoană bine cotată în România.La nivelul municipiului Calafat, din județul Dolj,partidul domniei sale a câștigat-la alegerile locale din 5 iunie 2016-trei posturi de consilieri municipali cu ALDE, 8-PSD,6-PNL.Este apreciat de localnici, mulți spun că, la alegerile parlamentare îi vor da votul.În ceea ce mă privește, consider că este unul dintre politicienii cu experiență, un om vertical, neatins de caracatița corupției, care îți inspiră încredere și optimism.Îmi place și felul de a fi și mare iubitor de autoturisme etc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.