BREXIT – Ultima zvâcnire a veteranilor

Brexit, vot grupe de varstaStudiile sociologie realizate înaintea și după referendumul din Marea Britanie, soldat cu votul majoritar al celor care doresc părăsirea Uniunii Europene, confirmă fractura socială semnalată de exercițiile electorale din ultimii ani. Tinerii par să nu mai aibă răbdare, deși au întreaga viața înainte, în timp ce bătrânii caută soluții disperate pentru a mai păstra o parte din lumea pe care au construit-o. BREXIT confirmă dorința tinerilor pentru o lume deschisă, fără valori profunde și condiții stabile, dar și teama tot mai mare a celor de vârsta a doua și a treia în fața provocărilor tot mai complicate și schimbărilor tot mai rapide.

Eroarea de calcul de care a dat dovadă premierul britanic David Cameron, provocând organizarea referendumului ca o ultimă și supremă sfidare la adresa Uniunii Europene, a intrat în istorie. Cameron a căutat să smulgă Europa din cleștele decizional tot mai lipsit de europenism al Germaniei și a ajuns să genereze una dintre cele mai mari tensiuni ale începutului de secol XXI. Cum se va încheia episodul BREXIT, dacă va genera un val de referendumuri naționale privind ieșirea din UE sau dacă va conduce la prăbușirea uniunii, este prematur de observat.

Dincolo de certitudinea rezultatului, referendumul a reconfirmat faptul că până și în lumea civilizată oamenii maturi, vârsta a doua și a treia, au obosit, doresc o revenire la vremurile în care certitudinile erau o constantă, iar lumea nu era invadată de străini și valuri masive de imigranți. Iată de ce, resping teoriile care promovează lipsa de informare a votanților cu privire la consecințele BREXIT.Veteranii britanici spun Brexit

Datele din tabelul alăturat nu necesită prea multe comentarii, chiar dacă te-ai fi așteptat ca tinerii să vrea să evadeze din blocul comunitar, pentru a beneficia propria Mare Britanie. Ei bine, nu. Tinerii englezi aparțin acum Uniunii Europene, sunt cetățenii ei și doresc să se bucure de privilegiile oferite de aceasta, chiar dacă la fel ca ceilați tineri vest-europeni niciodată nu au fost lipsiți drepturi prin comparație cu est-europenii.

Dacă englezii au votat un musulman pentru funcția de primar al Londrei, este lipede că tinerii au avut un aport consistent, la ca în cazul alegerii președintelui Iohannis. La nivel european este confirmată existența unei noi gândiri, a unui nou model social, bazat pe o formă ciudată de oportunism imediat.

Grafic, vot BREXITTinerii nu sunt dispuși să facă sacrificii, după ce întreaga viață au fost beneficiarii unei lumi gata construite. În egală măsură, părinții și bunicii tinerilor se văd în situația de a fi eliminați, de a deveni cantități neglijabile în lumea pe care au constuit-o, motiv pentru care, iată, au votat în majoritate pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Cum vor răspunde politicienii europeni la provocările generate de BREXIT, care vor fi soluțiile imediate și necesare pentru ca fractura socială europeană să nu se adâncească? Cum vor răspunde liderii Uniunii Europene în fața unor solicitări similare Marii Britanii venite din partea țărilor est-europene, acolo unde veniturile și pensiile a zeci de milioane de cetățeni UE sunt de cel mult 15-20% în comparație cu vestul european?

Uniunea Europeană se află la răscruce. Modelul britanic, dincolo de oportunitățile de moment ale naționaliștilor francezi, italieni sau germani, va fi revendicat și de țări membre din Est. Abia atunci Uniunea Europeană, reprezentată de Vestul bogat-perfid și Estul sărac-umilit, va fi în pericol.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BREXIT, EU Centrală şi de Est, Europa, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la BREXIT – Ultima zvâcnire a veteranilor

  1. Marcel Vătășianu spune:

    Domnule Tomozei, ne puteți spune care este situația din Larung Gar? De ce este guvernul comunist al Chinei atât de pornit împotriva călugărilor budiști?

    • Dan Tomozei spune:

      Bun găsit, domnule Marcel Vătăşianu.
      Nu cunosc sursa informaţiilor dvs., pot să presupun că aveţi surse occidentale. Ce pot să vă spun din date oficiale este că statul chinez încurajează, finanţează şi susţine religiile recunoscute oficial, în special religia tibetană.
      Probabil cunoaşteţi că Larung Gar este cea mai mare academie religioasă tibetană din lume, înfiinţată în China, în 1980. Vorbim de o perioadă în care sistemul chinez era mult mai precaut şi mai strict decât este în prezent.
      Situaţia pe care o invocaţi dvs. nu este un subiect de preocupare personală. Totuşi, sunt convins că intervenţia statului are loc în condiţiile impuse de ordinea şi legile interne. În China, spre deosebire de modelul occidental, instituţiile religioase, culturale, neguvernamentale etc., se află în subodinea statului, fiind obligate să respecte legile, modelele şi coordonatele interne, nefiind admise abateri sau imixtiuni externe.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.