Brexit şi Rechinul de Bruxelles!

Rechinul de BruxellesAtitudinea liderilor europeni, cu precădere a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este inacceptabilă şi ruşinoasă în relaţia cu Marea Britanie. După Brexit, Uniunea Europeană îşi arată adevărata faţă corporatistă, indecentă. Parteneriatul este „o vorbă” care indică doar interesul, nicidecum un cod de conduită general valabil. În timp ce impune primirea a milioane de străini în ţările uniunii, UE forţează ieşirea de urgenţă a unei ţări europene!

„Nu avem luni de zile pentru a medita, trebuie să acţionăm”, somează preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, arătând pur şi simplu că, peste noapte, odată cu votul democratic dat pentru Brexit, Marea Britanie, din prieten, partener şi finanţator al UE, a devenit o paria continentală!

BREXIT – Ultima zvâcnire a veteranilor

Cum este posibil aşa ceva? Explicaţia este dată de jocul pe care Germania şi codoaşa Franţă o fac, încercând să impună ritmul unui joc pe care nu îl pot controla. Cele două ţări se văd deja titularele de drept ale Uniunii Europene, sfidând regulile Tratatului de la Lisabona. Marea Britanie este cea care este la mutare, iar premierul David Cameron a declarat încă din dimineaţa rezultatelor oficiale (24 iunie) că nu el va fi cel care va declanşa procedurile de ieşire din UE, mai exact Articolul 50 din tratat.

Potrivit antideclaraţiilor şi atitudinilor exprimate de Germania, Franţa, Italia, de liderii Parlamentului European şi Comisiei Europene, în urma referendumului Brexit, divorţul de Marea Britanie ar trebui făcut cu forţele de ordine în stradă, imediat! Ei bine, nu se poate! Anglia nu este nici România, nici Bulgaria, de care Uniunea Europeană îşi bate joc fie şi numai dacă amintim de Schengen!

Evacuarea imediată, divorţul necondiţionat invocat de marile ţări UE şi de Comisia condusă de Junker este un abuz de forţă promovat în faţa unui exerciţiu democratic, care poate să convină sau nu!

Dar ce se poate constata în aceste zile cu privire la comportamentul Uniunii Europene este o realitate cât se poate de dezagreabilă. Uniunea „vândută” ca model este în fond o organizaţie de tip mafiot, cu un comportament similar bandelor care terorizează cartierele şi micile afaceri din oraşe pentru a încasa taxa de protecţie. Atunci când nu mai eşti de acord cu regulile, când vrei să faci un pas în afară, urangutanii cu ceafa groasă şi minte de-un vârf de deget îți sparg uşa, faţa şi te aruncă în stradă. Cum altfel se comportă Uniunea Europeană, dacă nu astfel?

Nici măcar un banal divorţ, fără motive de partaj, nu poate fi încheiat procedural într-o singură zi, nicidecum o relaţie atât de complicată cum este cea a ieşirii unei ţări membre din Uniunea Europeană.

BREXIT poate însemna Schengen pentru România

Graba cu care se caută împingerea în afară a Angliei, cu care sunt anunţate schimbări la nivelul modului de conducere, dinspre Bruxelles, nicidecum dinspre ţările membre spre Bruxelles, este periculoasă pentru ţările est-europene. La fel cum este şi anunţul făcut de Junker privind impunerea de urgenţă a monedei euro în toate ţările membre.

Semnalul dat de marile ţări UE este unul clar: cine mai mişcă în front, este terminat! Iată ce înseamnă democraţia europeană! Iată de ce cred, aşa cum am spus şi înainte de referendumul pentru Brexit, că reala câştigătoare va fi Marea Britanie, care îşi va recăpăta independenţa faţă de un sistem care devine tot mai puţin democratic şi tot mai mult corporatist.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BREXIT, EU Centrală şi de Est, Europa, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.