G20 Hangzhou – Întâlnire China-SUA, China-Rusia, BRICS

G20 Hangzhou 0În preambulul Summitului G20 de la Hangzhou, principalii lideri ai lumii au marcat o serie de întâlniri și discuții pe marginea situației economice globale dar și a relațiilor bilaterale, cele mai comentate fiind întâlnirile dintre liderul gazdă, Xi Jinping, și președinții SUA – Barack Obama și Federației Ruse – Vladimir Putin. De asemenea, în marja G20 a fost programată o reunine informală a țărilor BRICS.

Summitul G20 de la Hangzhou a debutat duminică pe fondul multiplelor riscuri și provocări, participanții declarând dorința de a găsi soluții care să readucă economia mondială pe o traiectorie de creștere sănătoasă. Potrivit președintelui Xi Jinping, gazda evenimentului, va fi nevoie de o abordare integratoare atât pentru simptomele și pentru cauzele profunde, cât și pentru a propulsa economia mondială pe o traiectorie de creștere robustă, durabilă, echilibrată și favorabilă incluziunii.

Xi a declarat că summitul se va concentra pe teme esențiale pentru economia mondială, inclusiv coordonarea macroeconomică politică, creșterea bazată pe inovație, guvernarea mondială mai eficientă, comerțul și investiții mai robuste, precum și pe o dezvoltare favorabilă incluziunii și interconectării.

Cei mai mulți comentatori susțin că există mari speranțe de la summitul G20 din China, deoarece se caută o transformare a reacției în fața crizei, reacție care să fie mutată de la politici pe termen scurt, la una de guvernare pe termen lung, care să contureaze mediul și politicile pe termen lung.

Cu tema „Spre o economie mondială inovatoare, revigorată, interconectată și favorabilă incluziunii”, Summitul G20 aduce în premieră în primplan  problema dezvoltării și cadrului politicilor macro la nivel mondial. Este, de asemenea, pentru prima dată când G20 are un plan de acțiune pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, vizând cooperarea pentru sprijinirea industrializării țărilor africane și a țărilor cel mai puțin dezvoltate.

Xi Jinping - Barack Obama G20 Hangzhou 1China este dispusă să coopereze cu Statele Unite ale Americii pentru a se asigura că relațiile bilaterale rămâne pe drumul cel bun, a declarat sâmbătă președintele Xi Jinping în cadrul întâlnirii avute cu omologul Barack Obama, în marja summitului G20 de la Hangzhou. Liderul chinez a susținut necesitatea urmării principiile de bază dintre cele două țări privind non-conflictul, non-confruntarea, respect reciproc și cooperarea win-win. De asemenea, China și SUA trebuie să aprofundeze încrederea reciprocă și colaborările, să gestioneze și să controleze diferențele existente într-un mod constructiv, pentru a promova dezvoltarea stabilă a relațiilor bilaterale.

Arătând că că orașul Hangzhou are o semnificație istorică în cadrul relațiilor China-SUA, Xi a amintit că în cadrul întâlnirilor anterioare cu liderul american, începând cu 2013, a fost stabilit „un consens important”, în special în ceea ce privește decizia de a construi un nou tip de relații între țările majore ale lumii.

Pe acest fond, relațiile comerciale, investiționale și schimburile umane se află în prezent la maxime istorice, ambele țări susținând programele privind combaterea schimbărilor climatice, avansarea negocierilor privind un tratat bilateral de investiții și stabilirea unui mecanism de încredere reciprocă între cele două forțe militare. În lista cooperărilor reciproce a fost mintită și lupta împotriva infracțiunilor cibernetice, epidemiei Ebola din Africa și acordul global privind problema nucleară iraniană.

Xi Jinping - Vladimir Putin G20 Hangzhou 1În cadrul întâlnirii președinților Xi Jinping – Vladimir Putin, liderii Chinei și Rusiei au reafirmat puternica susținere reciprocă în ceea ce privește protejarea suveranității, securității și dezvoltării. Subliniind consolidării cooperărilor strategice, cei doi lideri au accentuat necesitatea continuării strategiei „O centură, un drum” și aaprofundării integării economice și politice în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

BRICS G20 HangzhouSummitul G20 de la Hangzhou a găzduit și o reuniunea informală a țărilor membre BRICS (Brazilie, Rusia, India, China, Africa de Sud), în care s-a arătat că în ciuda noilor provocări, economiile țărilor membre au încă un potențial imens, iar mecanismul de lucru al grupului este încă plin de vitalitate.

Fiind țări lider în rândul economiilor de piață emergente, se apreciază că entitățile BRICS ar trebui să consolideze coordonarea pentru a face ca economile emergente și țările în curs de dezvoltare să joace un rol mai important în afacerile internaționale.

Revenind la agenda Summitului G20, în perspectiva discuțiilor de luni, președintele Xi Jinping a avansat cinci propuneri pentru susținerea creșterii economice mondiale, prima vizând consolidarea coordonării politicilor macroeconomice, promovarea în comun a creșterii și protejarea stabilitatării financiare.

Apoi, membrii G20 ar trebui să inoveze propriile modele de creștere și să exploreze noi motoare de creștere. De asemenea, țările membre G20 ar trebui să îmbunătățească guvernanța economică la nivel mondial și să garanteze funcționarea mecanismului existent. Pentru aceasta, membrii G20 ar trebui să construiască o economie mondială deschisă și să continue să promoveze liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor. Nu în ultimul rând, Xi Jinping a subliniat că Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă ar trebui realizată pentru a promova o creștere favorabilă incluziunii.

Surse de informare G20 2016

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BRICS, China, Din presa chineză, G20 Hangzhou, Înţelege China, Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.