(VI) Huangshan – În satul fengshui Hongcun

DSC_0035Fiecare pas pe care îl faci pentru cunoaşterea culturii Huizhou oferă surpriza unei noi poveşti. Deşi desprinsă din realitate, povestea este dominată de mituri şi imagini spectaculoase, amestecate în cantităţi potrivite pentru a te purta uşor spre o nouă şi pasionantă perioadă din evoluţia poporului chinez. În satul Hongcun, cu o istorie de peste 900 de ani, clanul Wang a impus regulile Fengsui pentru a evita inundaţiile, la fel cum un membru al clanului a pus rădăcinile satului Tangmo, sădind seminţe de ginko.

La ceva mai mult de o oră de orașul Huangshan, satul Hongcun te întâmpină de departe prin intermediul Pagodei Fengsui, care are o vechime de peste 500 de ani. Pe marginea Lacului de Sud, pagoda pare să fie acul de echilibru al unei balanţe care are la est Muntele Haungshan, iar la vest coamele arcuite ale Dealului Leigang.

Forma actuală a satului Hongcun a fost proiectată de cel mai faimos maestru Fegshui/风水 (feng-vânt, shui-apă), pe pământurile deţinute de clanul Wang, originar din satul Tangmo.

DSC_0122În anul 1131, în perioada Dinastiei Song, o ramură a clanului Wang a ajuns pe teritoriul satului Hongcun. După câteva sute de ani, în timpul Dinastiei Ming, când a reuşit să se impună în faţa vechilor localnici, clanul Wang a dorit să redeseneze arhitectura întregului sat, pentru a-l proteja de inundaţii.

Clanul a plătit foarte mulţi bani pentru a aduce la Hongcun pe maestrul He Kaida. Timp de zece ani, în timpul fiecărui sezon, maestrul a analizat şi a făcut calcule cu privire la evoluţia apei şi umidităţii, a topografiei şi condiţiilor greografice.

În cele din urmă, He a sugerat clanului Wang să construiască un baraj pe cursul râului aflat în zona de nord-vest a satului. Apoi, să contruiască un canal pentru evacuarea barajului, care să curgă în interiorul satului, aşa încât toate străduţele să fie alimentate prin mici canale. În mijlocul satului a propus construirea unui lac, din care apa era evacuată spre Lacul de Sud (amenajat în 1607), în care se reflectă Pagoda Fengshui.

Maestrul He Kaida a gândit arhitectura satului imaginând un bou culcat, orientat de la nord la sud. Dealul Leigang aflat în vestul satului este capul, având coarne doi arbori ginkgo (azi de peste 500 de ani, intraţi sub protecţie naţională). Sistemul de canale din sat reprezintă intestinele, zona centrală cu lacul din mijlocul satului „Yue Zhao” în formă de semilună fiind stomacul, în timp ce Lacul de Sud, străbătut ca o centură de un pod arcuit, este burta. La rândul lor, cele patru poduri construite peste râul Jiyin sunt o reprezentare a picioarelor boului.

În aceste condiţii, a fost gândit şi aplicat un sistem arhitectural unic, potrivit filozofiei Fengshui, apa fiind pusă sub control şi transformată într-o utilitate cu acces imediat.

Chinezii spun că ploaia şi apa înseamnă „bani”, un argument uneori dus dincolo de necesitate prin construirea de mici baraje pe cursurile de apă, pentru ca „banii să ajungă în rezervoare controlate”.

Localnicii din Hongcun doresc ca banii să „curgă” în sat, fapt pentru care după ce au finalizat barajul, au construit o gură de evacuare. Apoi, după o scurtă oprire în lacul din mijlocul satului, apa este lăsată să se acumuleze în Lacul de Sud. Această evoluţie simbolizează credinţa că odată ajunşi la tine, banii trebuie ţinuţi o vreme, după care o parte trebuie repuşi în circulaţie.

DSC_0157Urmând sugestiile maestrului He, viaţa locuitorilor din sat a devenit mult mai bună, fiind evitate inundaţiile. Mai mult, având permanent apă în faţa porţilor, erau asigurate toate necesităţile gospodăreşti. Pentru o bună administrare, dat fiind că aceasta era şi sursă de băut, întregul sat avea voie să spele în apele din canalele din sat numai în intervalul cuprins între 8 dimineaţa şi 8 seara, după această oră şi până a doua zi dimineaţa fiind stabilit “programul de băut”. Azi, deşi activităţile gospodăreşti sunt continuate la fel ca acum sute de ani, apa nu se mai consumă din canale.

Devenit obiectiv cultural protejat la nivel mondial, în satul Hongcun intrarea vizitatorilor se face contra cost (104 yuani, aproximativ 15 USD), însă ce descoperi dincolo de birourile de informare şi porţile de acces merită chiar mai mult de atât.

DSC_0182Alături de localnicii care îşi continuă viaţa având mai multe oportunităţi de câştig, turiştii au acces în peste 140 de clădiri antice bine păstrate, multe dintre ele ansambluri rezidenţiale, clădiri administrative sau şcoli neo-confucianiste. Ai nevoie de câteva ore bune pentru a vedea în tihnă toate străduţele satului, pentru a intra în micile ceainării, magazine sau restaurante tradiţionale de aici.

Casele din Hongcun au ţigle negre şi pereţi albi, fiind separate de frontoane în formă de cap de cal. Peste tot eşti surprins de arhitectura dominată de sculpturile rafinate în cărămidă neagră, lemn sau piatră, folosite ca ornamente şi amulete aducătoare de noroc sau pentru alungarea spritelor rele. Unul dintre cele mai întâlnite simboluri în zonă este liliacul, pasăre care se spune că este aducătoare de noroc. Reprezentarea liliacului este întâlnită în ramele ferestrelor, pe porţi, pe stelele comemorative şi stâlpii de susţinere ai clădirilor, dar şi în interiorul şcolii pentru a aduce o şansă în plus elevilor.

IMG_3580Pentru toate aceste valori extreme de bine păstrate, satul Hongcun împreună cu Xidi a fost inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO, în anul 2000, fiind un model pentru tot ceea ce înseamnă satele culturii Huizhou.

Un alt exemplu de notorietate din zonă este satul Tangmo, o altă sursă de legende şi povești, loc declarat din punct de vedere istoric un model pentru comunităţile din perioada Dinastiei Tang (618-907).

DSC_0055Legenda spune că, în urmă cu peste 1200 de ani, un om cu numele Wang a semănat trei seminţe de ginkgo în trei zone cu teren arid. Dintre cele trei seminţe, doar una a prins rădăcină, pe acel loc fiind constituit satul Tangmo al căror familii apaţineau clanurilor Wang, Cheng şi Wu. După o vreme, în sat au venit şi membri ai clanului Xu, care aveau să imprime locului o poveste frumoasă.

Xu Yicheng, un prosper om din Tangmo, care avea multe afaceri departe de casă, cunoştea dorinţa mamei sale de a vizita măcar odată Lacul de Vest din Hangzhou, recunoscut pentru frumuseţea şi supranumele de “Raiul pe Pământ”. Însă, vârsta şi starea de sănătate o obliga pe mama lui Xu să rămână în sat.

Extrem de respectuos, înţelegând că niciodată iubita lui mamă nu va ajunge să vadă minunea de la Hangzhou, a decis să cheltuiască o parte din avere pentru a construi un mic „Lac de Vest” în apropierea satului. Banii au fost investiţi într-un proiect care a inclus: un lac, pavilioane, poduri tradiționale, zone cu grădini şi pagode. În mijlocul lacului a fost ridicat Pavilionul Jingting, cu pereţi din marmură pe care au fost inscripţionate o serie de texte celebre, între care şi „Cartea cântecelor” de Confucius.

DSC_0235Un pavilion octogonal cu acoperiş în trei ape, a fost construit la intrarea în micul „Lac de Vest”, dincolo de Poarta Recunoaşterii, foarte aprope de un arbore de camfor (acum cu vârsta de peste 1000 de ani) la rândul său intrat în legendă drept arborele iubirii. Ramurile groase ale copacului sunt acoperite de panglici roşii pe care sunt scrise mesaje şi dorinţe ale îndrăgostiţilor adresate Zânei Peţitoare, intrată la rândul său în legendă de peste 400 de ani.

Arborele de camfor a devenit tot mai celebru, atrâgând un număr tot mai mare de vizitatori, după ce la Tangmo a fost filmată opera în stil Huangmei “Zâna căsătoriei”. În operă, copacul a fost denumit Arborele Pagodei, jucând rolul de peţitor al zânei, ulterior publicul declarându-l “primul peţitor din lume”.

Dacă ajungi la Tangmo trebuie să găseşti timp pentru a bea un ceai în “Sala Înaintaşilor familiei Xu”, a cărei piatră de temelie a fost pusă în timpul Dinastiei Ming (1368-1644). De asemenea, trebuie să găsești vreme pentru a „respira” liniştea satului străbătut de râul Fengle ale cărui ramificaţii subterane hrăneşte un bătrân arbore de ginko, de peste 1200 de ani, în a cărui trunchi spart de vreme poate fi observat cu ușurinţă un prunc, aşezat parcă în burta mamei gata să nască (foto jos). Acesta este copacul care a crescut din singura sămânţă pusă de bătrânul Wang şi care a prins rădăcini.

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

DSC_0139DSC_0152DSC_0092DSC_0009

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.