China va crește cu 7,6% bugetul apărării, în 2017

China creste bugetul pentru aparareChina va crește în acest an locațiile bugetare destinate apărării cu aproximativ 7%, a anunțat sâmbătă, Fu Ying, purtătorul de cuvânt al a celei de-a cincea sesiuni a celei de-a 12-a legislaturi a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC), for reunit la Beijing. Fu Ying a arătat că noua alocare bugetară este în concordanță cu dezvoltarea economică și nevoile de apărare ale Chinei, în condițiile în care bugetul apărării a crescut cu 7,6% în 2016. Pentru apărare, China a alocat anul trecut 954,3 miliarde yuani (aproximativ 146 miliarde USD), în creștere cu 10,1% față de nivelul din 2015. (Xinhua, China Daily)

Fu YingNoua creștere bugetară din 2017 ar putea fi cea mai lentă din ultimii peste zece ani. De asemenea, este pentru a doua oară când creșterea alocărilor pentru armată este de o singură cifră după anul 2010, în condițiile în care în 2009 a fost asigurată o creștere de aproximativ 15%.

Fu Yin (foto) a subliniat că nivelul cheltuielilor de apărare ale Chinei reprezintă aproximativ 1,3% din produsul intern brut al țării, în comparație cu nivelul de 2% pe care trebuie să îl asigure țările membre NATO.
Prin comparație, președintele SUA, Donald Trump a propus alocarea unui buget de 54 miliarde USD pentru cheltuielile militare americane în 2017, cu aproape 10% peste nivelul de anul trecut.

Adunarea Naţională a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC) este organul suprem de putere al ţării fiind formată din reprezentanţi aleşi la nivelul provinciilor, regiunilor autonome, municipiilor de subordonare centrală, regiunilor speciale administrative şi armatei. ANRPC asigură puterea legislativă a ţării, se reunește o singură dată pe an, timp de zece zile, pentru a decide direcțiile de acțiune și dezvoltare ale Chinei.

REFERINȚE >>>
CHINA: “Nu vom ataca, dacă nu suntem atacați, dar cu siguranță vom contra-ataca dacă suntem atacați”
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor “Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Replici între liderii militari chinez și american
Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
Portavionul chinez a ancorat în portul Qingdao
850.000 de militari chinezi gata să apere integritatea şi interesele Chinei

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.