China vizează o creștere cu 6,5% în 2017

Raport 2017, Li Keqiang bAprofundarea reformelor stucturale, o creștere a Produsului Intern Brut în jurul valorii de 6,5% și menținerea deficitului fiscal la 3% (2,38 miliarde yuani), sunt o parte dintre țintele pentru anul 2017 anunțate duminică de premierul Chinei, Li Keqiang, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC). Totodată, obiectivele guvernului de la Beijing vor viza în acest an asigurarea unor condiții mai bune de mediu, deschiderea Chinei către lume, îmbunătățirea mediului pentru investitorii străini, simultan cu diminuarea supracapacităților de producție. (Surse:  CGTN, Xinhua, China Daily)

Potrivit documentului prezentat de Li Keqiang, în 2017 China se va confrunta cu o serie de provocări, între cele mai importante numărându-se consolidarea creșterii economice, supracapacitate din anumite domenii, perspectivele economice divergente din unele regiuni, consolidarea măsurilor de combatere a poluării și îmbunătățirea performanțelor guvernului.

În plan intern, China își propune ca obiectiv o creștere a PIB-ului „în jurul valorii de 6,5%”. În condițiile în care cea de a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o serie de provocări, va înregistra cel mai lent ritm de creștere din ultimii 25 de ani, deja extinderea la cel mai lent ritm într-un sfert de secol. Cu toate acestea, Li a declarat că ținta stabilită pentru acest an asigură îndeplinirea obiectivului de dublare a economiei până în 2020, comparativ cu anul 2010. Pe de altă parte, premierul a anunțat că valoarea importurilor și exporturilor nu va înregistra o creștere constantă, situație valabilă și în cazul echilibrului plăților internaționale. China va continua să promoveze o politică monetară prudentă și neutră, masa monetară și a finanțărilor agregate fiind prognozate să crească cu aproximativ 12% în 2017.

11 milioane de noi locuri de muncă

Cu o țintă a șomajului în mediul urban în jurul a 4,5%, China urmărește să creeze peste 11 milioane de noi locuri de muncă în acest an, după ce în 2016 la nivelul țării au fost înregistrate 13,14 milioane de locuri de muncă noi, iar rata șomajului urban a fost de 4,02%.

Stimularea cererii interne va continua să reprezinte un pilon important în susținerea creșterii economice și a reformelor structurale, guvernul chinez urmând să acorde prioritate acestui domeniu conectat la procesul de reformă a industriilor inovatoare.
Astfel, vor fi reduse costurile întreprinderilor mici, iar impozitul pe profit al companiilor cu profituri mici va fi redus la jumătate.

Această facilitate va fi reflectată în reducerea cu cel puțin 5% a cheltuielilor departamentelor guvernamentale centrale și menținerea la nivelul anului trecut a cheltuielilor pentru călătorii oficiale în străinătate, primiri și serviciile de transport.

Potrivit premierului Li Keqiang, China este încrezătoare că actualele provocări interne și internaționale vor fi depășite.

Raport 2017, Li Keqiang g„Creșterea economică mondială rămâne lentă, în timp ce tendințele anti-globalizare și protecționiste sunt în creștere. (…) Există multe incertitudini privind direcția politicilor derulate de economiile importante și a efectelor lor de contagiune, precum și cu privire la factorii care ar putea provoca instabilitate și incertitudine care sunt vizibil în creștere.” „Nu trebuie subestimate dificultățile cu care ne confruntăm, însă noi trebuie să fim convinși că acestea vor fi depășite.” – Li Keqiang

Potrivit raportului prezentat azi, China va continua și în 2017 reforma cursului de schimb al yuanului și de internaționalizare a monedei, pentru menținerea unei poziții stabile în sistemul monetar global.

Tratament egal pentru companiile străine

În cadrul cooperărilor economice internaționale, China va permite companiilor străine să participe la proiecte științifice și tehnologice naționale. China va depune eforturi pentru a optimiza mediul investitorilor străini prin revizuirea catalogului industriilor deschise pentru investiții străine; încurajarea companiilor străine care urmează să fie prezente în China; accesul companiilor la proiecte științifice și tehnologice naționale; asigurarea aceluiași tratament ca și firmele locale în ceea ce privește licențierea și achizițiile publice pentru companiile străine.

China va dezvolta 11 noi zone de liber schimb, iar autoritățile locale vor avea dreptul să adopte politici preferențiale pentru a atrage companii străine. De asemenea, va fi încurajată liberalizarea comerțului exterior și a investițiilor.

Suprapacitatea și problemele de mediu

În 2017, China va face eforturi pentru a reduce capacitatea excedentară din anumite sectoare de producție, cu obiective anunțate în domeniul producției de oțel de aproximativ 50 de milioane tone și a cărbunelui cu cel puțin 150 de milioane tone.
Raportul prezentat de premier evidențiază necesitatea apariției unor legi care să abordeze în mod eficient situația „întreprinderilor zombie”, dar și a excesului imobiliar din unele zone urbane.

Potrivit premierului Li Keqiang, China poate avansa numai prin reformă și inovare, motiv pentru care se vor face eforturi mai mari în acest an pentru a pune în aplicare strategia de dezvoltare bazate pe inovare, pentru modernizarea structurii economiei reale și pentru îmbunătățirea performanței și competitivității, aici fiind avute în vedere între altele accelera cercetării și dezvoltării în domeniul inteligenței artificiale, bio-farmaciei, comunicații 5G și dezvoltarea clusterelor industriale.

În ceea ce privește mediul, în acest an China a impune o reducere a consumului de energie pe unitate PIB cu cel puțin 3,4%, dorindu-se asigurarea unui „cer albastru” prin: abordarea poluării cauzate de arderea cărbunelui, modernizarea centralelor electrice pe bază de cărbune, combaterea surselor de poluare, controlul eșapamentelor emise de vehicule, consolidarea cercetărilor privind smogul și aplicarea cu strictețe a reglementărilor de mediu.Raport 2017, Li Keqiang e

REFERINȚE >>>

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China vizează o creștere cu 6,5% în 2017

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Foarte bine!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.