Sărbătoarea bărcilor dragon – Sărbătoarea Duanwu

Sarbatoarea barcilor dragon 4Sunt zile de sărbătoare în China. Mâine, 30 mai, chinezii marchează Zhōngxiàojié/忠孝節 – Sărbătoarea bărcilor dragon sau Sărbătoarea Duanwu, eveniment plin de culoare, cu competiții acvatice și mâncăruri tradiționale specifice, toate având rădăcini în istoria de mii de ani a minorității miao. Sărbătoarea are la bază mai multe legende care se regăsesc în tradiția actuală, din care nu lipsesc celebrele Zongzi, un aliment din orez și carne, învelit în frunze de bambus. Cele două zile libere la nivel de stat conferă chinezilor ocazia de a sărbători şi participa la diverse manifestări cultural-turistice.

Cunoscută de străini mai ales sub numele de Sărbătoarea bărcilor dragon, Duānwǔ/端午 este sărbătorită în a cincia zi din a cincia lună după calendarul tradiţional chinezesc (finalul lunii mai, prima parte a lunii iunie după calendarul gregorian). De mii de ani, în această zi sunt consumate tradiţionalele găluşte Zòngzi/粽子 (foto) şi sunt organizate pasionale întreceri cu bărci-dragon. Populaţia miao din provincia Guizhou păstrează două frumoase legende despre Sărbătoarea Duanwu.Zongzi

Una dintre legende, spune că Regele Dragon, cel care programează ploile în numele stăpânitorului Cerului, într-o zi, a încurcat planurile. Supărat, Stăpânitorul Cerului i-a ordonat Stăpânului Tunetelor să-l trăsnească pe Regele Dragon, să-l omoare şi să-l arunce în apele râului Qingjiang. După tragedie, neavând cine să se mai ocupe de ploi, a urmat o secetă mare. Atunci, membrii etniei miao au construit o barcă în formă de dragon pe care au lansat-o pe râul Qingjiang. Contrariat, crezând că Regele Dragon nu a murit, stăpânul tunetelor a tunat spre apele râului şi abia atunci a fost înviat purtătorul de griji al ploilor care a alungat de îndată seceta. În această poveste se spune că se află rădăcina obiceiului de a organiza o întrecere între bărcile construite în formă de dragon, pentru a invoca şi aduce ploaia.

O altă legentă spune că, odată, un om pescuia împreună cu fiul său. Nu se ştie de ce, copilul a fost furat de Regele Dragon şi transformat într-o pernă. Supărat, bărbatul a dat foc Palatului Dragonului, l-a tăiat pe rege în mai multe bucăţi pe care le-a aruncat într-un râu. Observate de săteni, bucăţile de dragon au fost scoase din apă şi mâncate. După acest eveniment, cerul s-a întunecat timp de nouă zile şi nouă nopţi. Căutându cu greu drumul, o femeie a venit pe malul apei împreună cu copilul ei, pentru a spăla rufe. Plictisit, copilul a început să bată luciul apei cu o nuia, scoţând un sunet asemănător unei tobe. Ca prin minune, nu după mult timp, cerul s-a luminat. De aici şi obiceiul de a bate tobele în timpul întrecerilor cu bărcile dragon.

Sarbatoarea barcilor dragonPotrivit tradiţiei, o barcă în formă de dragon este construită din lemn de brad, având trei componente: barca principală şi două bărci laterale. Barca principală are şase spaţii în care se pun darurile primite de la rude şi prieteni, porci, oi şi gâşte, şi hrană pentru echipaj. În timpul întrecerii, concurenţii stau în cele două bărci laterale. În fiecare barcă sunt 30-40 de vâslaşi, însă cel mai important este toboşarul care impune ritmul cu bătăi de tobă. Pe vremuri, acesta era cel mai respectat om din sat. Alături de acesta se află un cârmaci.

Un ceremonial extrem de important este organizat înaintea fiecărui concurs al bărcilor dragon. Pe malul apei, se amenajează o masă de ale cărei picioare sunt legate crengi înverzite, o umbrelă, pânză roşie, bani pentru morţi şi un mare smoc de iarbă verde. De asemenea, pe masă sunt puse vase cu orez şi un cocoş jumulit, care reprezintă ofranda adusă tuturor zeilor.Sarbatoarea barcilor dragon 3

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Sărbători chinezești, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns