Hong Kong 20 de ani – O aniversare cât o istorie

Hong Kong 20 de ani 2017Chinezii din întreaga lume au celebrat azi, 1 iulie 2017, 20 de ani de la revenirea Regiunii Administrativ Speciale (RSA) Hong Kong la teritoriul Chinei, eveniment marcat la cel mai înalt nivel prin vizita de trei zile a președintelui Xi Jinping în provincie. Președintele chinez a subliniat, în mesajele transmise în cadrul ceremoniilor, că angajamentul guvernului central în fața principiului „o țară, două sisteme” rămâne neschimbat, hotărârea fiind fermă și puternică, deși viitorul poate avea un drum care să nu fie neted.
După ce în 1997 a recuperat Honk Kong de la Marea Britanie, iar în 1999 Macao de la Portugalia, China își continuă eforturile și își afirmă ambiția de a readuce și oficial la teritoriul propriu Insula Taiwan.

Marcată de discursuri și reuniuni oficiale, celebrarea celor 20 de ani de la revenirea Hong Kong la teritoriul patriei mamă poartă un puternic caracter emoțional, similar cu o lecție pe care doar marile națiuni o pot genera în plan istoric.

Fără dezvoltarea internă impresionantă și ascensiunea în plan internațional din ultimii patruzeci de ani, este greu de știut dacă înțelegerile încheiate în urmă cu 119 ani între Marea Britanie și curtea imperială chineză ar fi fost respectate, astfel ca azi să fie marcați cei 20 de ani de la întoarcerea Hong Kong la teritoriul Chinei. Politica dusă de liderii chinezi în ultimii zeci de ani, asimilată prin „o țară, două sisteme”, se dovedește una de succes, realitatea arătând că este posibil să coabiteze sistemele socialist și capitalist.

Hong Kong - Xi JinpingPreședintele Xi Jinping a subliniat în aceste zile că acest sistem, este „o inițiativă de pionierat a Chinei, fără precedent în istoria politică umană”. Mai mult, acesta a arătat că actuala și viitoarele generații trebuie să susțină și să dezvolte principiul „o țară, două sisteme”, fără teamă și distorsiuni.
„Trebuie să avem încredere deplină în noi înșine, în Hong Kong și în țara noastră”, a spus președintele, subliniind că „drumul din față nu poate fi neted, dar angajamentul nostru rămâne neschimbat, iar hotărârea noastră rămâne fermă și puternică”.

Pe de altă parte, președintele Xi a declarat că principiul „o țară, două sisteme” a dat oferit Hong Kongului un „avantaj instituțional”, permițându-i să aibă acces la piața vastă a Chinei continentele, dar și să participe la noi oportunități de dezvoltare, fiind deseori un teren de testare pentru noile inițiative de deschidere a țării. „Patria mamă a dat și va da întotdeauna o susținere puternică Hong Kongului”, a declarat președintele.

£¨XHDW£©£¨2£©Çì×£Ïã¸Û»Ø¹é×æ¹ú¶þÊ®ÖÜÄê´ó»áôßÏã¸ÛÌØÇøµÚÎå½ìÕþ¸®¾ÍÖ°µäÀñ¾ÙÐÐÎn cadrul ceremoniilor, noul șef executiv al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong, Lam Cheng Yuet-ngor, a depus jurământul de învestitură, ceremonie derulată în prezența președintelui.

Revenind la semnificația aniversării celor 20 de ani de la revenirea Hong Kong la teritoriul Chinei, trebuie subliniat un aspect menit să aprofudeze înțelegerea evenimentului din perspectivă istorică pe model chinez.

Hong Kong, una dintre cele mai dezvoltate zone economice ale lumii, prezintă absolut toate caracteristicile unei economii occidentale, de piață, deși este parte a Republicii Populare Chineze, în care este aplicată economia socialistă pe model chinez. Dincolo de combinația celor două sisteme, trebuie observată și accentuată latura istorică, în care China se exprimă și își prezintă proiectele. Memoria, educația și cultura poporului chinez revendică o coagulare permanentă și completă a propriilor teritorii, motiv pentru care cei 20 de ani marcați azi la Hong Kong sunt o confirmare a promisiunilor în fața istoriei și înaintașilor.

Apoi, cei 20 de ani, pot purta și semnificația ambițiilor de a demonstra că propriile proiecte pot genera exemple de succes nu doar în interior, ci și în afara granițelor, proiecte care poartă o puternică amprentă de conștiință și cultură, de aici putându-se vorbi de modelul chinez care se conturează puternic prin unicitate, forță și capacitatea de punere în aplicare.

În 1842 Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul insulei Honk Kong, pentru ca în 1898 să fie încheiat un tratat prin care se concesiona insula (și alte teritorii) pe o perioadă de 99 de ani.

La data de 19 decembrie 1984, la Beijing, a fost semnată Declarația comună chino-britanică. Declarația a intrat în vigoare prin schimbul de instrumente de ratificare la 27 mai 1985 și a fost înregistrată de guvernul R.P. Chineze și guvernul Marii Britanii la Națiunile Unite la 12 iunie 1985. În declarația comună, guvernul R.P. Chinez se declara decis să reia exercitarea suveranității asupra Hong Kongului (inclusiv a insulei Hong Kong, Kowloon și Noile Teritorii), începând cu 1 iulie 1997, iar guvernul britanic declara că va transfera Hong Kongul către R.P. Chineză. Guvernul RPC și-a declarat, de asemenea, politicile de bază referitoare la Hong Kong în document.

Guvernul chinez se angaja în cadrul Declarației să promoveze principiul „o țară, două sisteme”, convenit cu Regatul Unit. Acesta prevedea ca sistemul socialist al R.P. Chineze să nu ar fi practicat în Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong, iar sistemul capitalist al Hong Kongului și stilul de viață să rămână neschimbate pentru o perioadă de 50 de ani, până în 2047.Hong Kong a

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.