Proiecte România-China: Autostradă București-Sofia sau o rețea de transport feroviar de mare viteză

Tudose - Feihong 31.07.2017 bO autostradă care să lege capitalele București și Sofia, o rețea de transport feroviar de mare viteză și construcția unui pod suspendat peste Dunăre, la Brăila, sunt o parte dintre proiectele abordate, luni, în cadrul întâlnirii Premierul Mihai Tudose cu Ambasadorul R.P. Chineze în România, Xu Feihong. Potrivit comunicatului emis de Guvernul de la Bucureşti, în cadrul dialogului au fost discutate perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale în plan economic și concretizarea proiectelor.

„Avem în vedere proiecte importante în domeniul infrastructurii feroviare și rutiere pentru care și-au manifestat interesul companii mari din China, dar așteptăm ca și firmele mici să investească și să producă în România, pentru piața europeană”, a declarat șeful Executivului.

Un prim proiect evocat în cursul întrevederii este construcția unui pod suspendat peste Dunăre, la Brăila, cuprins în Master Planul General de Transport al României și pentru care a fost lansat deja anunțul de licitație. Premierul Mihai Tudose a menționat, de asemenea, proiecte de infrastructură de interes regional cum ar fi construcția unei autostrăzi București-Sofia sau construcția unei rețele de transport feroviar de mare viteză, pe pernă magnetică, dezvoltată în comun de România, Bulgaria, Serbia și, eventual, Grecia, după modelul celor deja funcționale în China. Sunt proiecte care pot beneficia de finanțări europene și care pot fi dezvoltate în regim de parteneriat-public privat, pentru care România poate beneficia de expertiza marilor companii de construcții chineze.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, a transmis premierului Mihai Tudose interesul investitorilor chinezi pentru România și deschiderea autorităților din China pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale.

Cele două delegații au stabilit să analizeze în comun, începând din această săptămână, proiectele care oferă perspective de cooperare bilaterală. Alte oportunități de cooperare economică la nivel bilateral, dar și regional vor putea fi identificate și cu prilejul reuniunii șefilor de guverne din China și Europa Centrală și de Est care va avea loc în toamna acestui an, la Budapesta.Tudose - Feihong 31.07.2017 a

REFERINȚE >>>
Mihai Tudose: “Suntem încântați să beneficiem de experiența Chinei în domeniul transporturilor și să atragem investiții”
România dorește reluarea discuțiilor cu China pentru marile proiecte de investiţii
Ambasadorul Xu Feihong primit la Senatul României
Reprezentanţii Comisiilor de Politică Externă România-China s-au întâlnit la Bucureşti

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Proiecte România-China: Autostradă București-Sofia sau o rețea de transport feroviar de mare viteză

  1. Pingback: Валентин Радомирски: Дано България и Румъния съумеят да осуетят избутването им в „Европа на ниска скорост“ – Podul prieteniei – Мостът на приятелството

  2. Pingback: Valentin Radomirski: I hope Bulgaria and Romania will manage to baffle their extrusion into ”an Europe of low gear” – Podul prieteniei – Мостът на приятелството

  3. Pingback: Valentin Radomirski: Sper că România şi Bulgaria vor reuşi să împiedice împingerea lor în ”Europa vitezei reduse” – Podul prieteniei – Мостът на приятелството

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.