România trebuie să își confirme relaţia de partener privilegiat al Chinei

România doreşte să conteze mai mult în relaţia cu China, să consolideze şi să promoveze cooperările economice şi culturale cu China, a declarat E.S. Basil Vasilică Constantinescu (foto), Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în R.P. Chineză și Republica Mongolia, în cadrul unui interviu acordat, joi, Radio China Internaţional.

„Trebuie să ne redefinim relația de partener privilegiat al Chinei, cel puţin în cadrul Europei Centrale şi de Est. Ne leagă foarte multe lucruri, am trecut alături, cu deschidere şi încredere reciprocă, de-a lungul celor 68 de ani de istorie comună, care ne-au adus mai aproape, care ne-au făcut să ne simțim aproape, să avem încredere în noi, și să putem să privim cu speranță în viitor, să ne ridicăm la înălțimea celor care au pus bazele acestei relații trainice”, a declarat E.S. Basil Vasilică Constantinescu.

Potrivit acestuia, în ultimele luni, România a făcut paşi importanţi în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor consulare destinate solicitanţilor de viză chinezi, au fost continuate şi deschise noi contacte pentru concretizarea unor proiecte economice, cu precădere în domeniul turistic şi al exportului de produse româneşti în China.

„Este datoria noastră aici să atragem cât mai mulţi turişti chinezi în România, profitând de acest trend fabulos, ascendent, al dorinţei cetăţenilor chinezi de a călători, de a descoperi lumea. În acelaşi timp, încercând în egală măsură, să contribuim la ceea ce au fost ani mulţi un simbol viu în memoria colectivă chineză, imaginile despre România, din filmele româneşti, din reportajele distribuite pe scară largă de televiziunile chineze. Este păcat ca generaţia veche sau generaţia nouă să nu vadă la faţa locului ceea ce România poate oferi şi în egală măsură ca românii să nu poată să vadă la faţa locului progresele senzaţionale făcute de China în ultimii zece, douăzeci de ani”, a mai declarat Ambasadorul Constantinescu.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.