Slovacia 2018, copie la indigo România 2015: AUTOR NECUNOSCUT!

Demisia anunțată ieri de premierului slovac Robert Fico, ca urmare a tulburărilor generate de uciderea jurnalistului Jan Kuciak și iubitei acestuia, Martina Kusnirova, trimite România spre tragedia de la #Colectiv. La aproape o lună de la crima din Bratislava, similaritățile cu evenimentele de la București sunt tot mai evidente, aproape trase la indigo, până acolo încât între #JanKuciak și #Colectiv se poate pune semnul de egalitate și concluzia: AUTOR NECUNOSCUT! Peste toate, semnul de egalitate merge până acolo încât președintele slovac Andrej Kiska se urcă grosolan pe valul de revoltă spontană (!?), identic președintelui Klaus Iohannis.

Similarităţile Slovacia-România merg şi mai departe: preşedintele Andrej Kiska (ales în iunie 2014 cu o revenire spectaculoasă în turul doi) se afla în conflict deschis cu premierul Fico, pierzătorul alegerilor.
Andrej Kiska a ieșit în stradă pentru a încuraja şi susține acțiunile de protest generate de moartea jurnalistului Kuciak, pentru a susține protestatarii care au forțat porțile Guvernului și au scandat „Fico, ajunge!”
Acţiunile de protest au fost iniţiate pe Internet, folosind o strategie şi listă de mesaje similare protestelor generate de #Colectiv: corupţia ucide, alături de imagini cu premierul în costum de puşcăriaş (foto dreapta). După declanşarea protestelor, Kiska a fost acuzat că doreşte destabilizarea ţării prin afirmaţiile făcute după asasinat, afirmaţii potrivit cărora Slovacia se află într-o acută criză politică, fiind necesare alegeri anticipate. Altfel spus, preşedintele îşi dorea un „guvernul meu”.

De partea cealaltă, ţinând cont de dublul asasinat, este greu de înțeles gestul premierului Robert Fico de a pune la bătaie un milion de euro (foto dreapta) pentru informații care să ducă la prinderea autorilor.

Anunțul a fost făcut din guvernul de la Bratislava, având pe masă milionul promis! Este greu de acceptat acest tip de gest când totul este legat de un jurnalist care investiga aspecte privind mafia şi corupţia!

În fine, demisia lui Fico, similar demisiei lui Ponta, arată slăbiciunea nu doar a guvernelor ci mai ales a ţărilor din Europa de Est, acolo unde politica a ajuns un joc de ruletă aflată la zarul măsluit al presiunilor internaţionale, nicidecum a voinței interne. Asta în condițiile în care președintele Andrej Kiska (foto dreapta – la proteste, în 3 martie a.c.) este protejat și susținut din exteriorul țării, în timp ce Robert Fico este asimilat permanent corupției.

Și un ultim aspect de similaritate Slovacia-România: viitorul guvern de la Bratislava.

În timp de premierul demisionar Fico respinge ideea alegerilor anticipate, președintele Kiska l-a desemnat pe Peter Pellegrini (43 ani), vicepremier în guvernul Fico, să formeze noul cabinet. Desemnare făcută pe fondul a două opțiuni prezentate de președintele jucător de la Bratislava: incapacitatea noul guvern de a polariza societatea și de a câștiga încrederea Parlamentului sau alegeri anticipate, care ar fi “soluția cea mai naturală în multe țări democratice” și în fond ambiția președintelui Andrej Kiska.

Să fim clari! Demisia premierului Fico nu are nicio legătură cu asasinatul produs la 25 februarie, cum va fi greu de demonstrat vreo legătură susținută juridic între corupția din Slovacia și asasinat, similar cum în România nu sunt oferite dovezi care să probeze vinovăția guvernului Ponta și „corupția care ucide” … la #Colectiv!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, România. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Slovacia 2018, copie la indigo România 2015: AUTOR NECUNOSCUT!

  1. Steve spune:

    Deci prostia si ticalosia sunt universale , nu sunt o.marca a noastra !

  2. Theodora spune:

    Da, am simtit si eu ca sunt niste asemanari. Acelasi regizor

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.