Trezirea la realitate! Republica Moldova dorește independența, nu unirea cu România!

Trezirea la realitate!, a transmis Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, prezent în plenul reunit al Parlamentului de la București, unde a vorbit despre „unii care vor să decidă în locul nostru unde să mergem şi ce trebuie să facem”, despre „presiunile politice şi economice venite din afară (care) încearcă să distorsioneze valorile româneşti”, dar mai ales despre faptul că „unitatea dintre Republica Moldova şi România este prin limbă, tradiţie şi credinţă comună”. Nimic, absolut nici un cuvânt despre Unirea cu România. Situația este similară cu absența președintelui Klaus Iohannis de la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Ce nu este, nu este!

Mesajul prezentat de Andrian Candu, chiar dacă a stârnit reacții patriotarde liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost unul simplu şi fără echivoc: „România trebuie să rămână cel mai fidel, solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său european„. Altfel spus, Republica Moldova nu este interesată de Unirea cu România!

Dacă și după evenimentele consemnate, ieri, în plenul Parlamentului de la Bucureşti, lucrurile nu sunt limpezi, înseamnă că politicienii de la Bucureşti şi de la Chişinău trăiesc în dimensiuni paralele. În aceeaşi situaţie se regăsesc şi o parte însemnată dintre unioniştii de paradă, care şi-au făcut un scop în viaţă din a promova un proiect pe cât de nobil, de ambiţios şi recuperator din punct de vedere istoric şi moral, pe atât de puţin acceptat de realitate şi condiţiile obiective ale prezentului.

De acum înainte, va fi extrem greu pentru oficialii de la București să dezvolte ideea potrivit căreia „Parlamentul României (…) consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state (…)” – vezi „Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918

Cuvintele cheie în acest mesaj sunt „acelor cetăţeni„. Și cu ceilalți, ce faci? Mai ales când este posibil să se constate că ceilalți nu sunt deloc o cantitate neglijabilă!

Unionism și disperare electorală românească la Chișinău!

Dar, deloc surprinzător, după PNL, PMP şi USR, la căruţa unionismului de paradă a început să împingă şi PSD. Liderul Liviu Dragnea – președintele Camerei Deputaților – mai-mai să îl certe pe Adrian Candu pentru că a venit la Bucureşti pentru a cere sprijin economic şi extern, nicidecum pentru a cere Unirea cu România!

Sper ca fraţii noştri şi domnul preşedinte Candu, cu care suntem prieteni şi pe care îl apreciez foarte mult, domnul Leancă şi ceilalţi colegi din Parlamentul Republicii Moldova, sper să fi înţeles, să fi simţit care este dorinţa noastră, unii spunând-o mai clar, alţii mai cu subînţeles„, după ce anterior afirmase: „(…) eu vreau să ne unim cu Moldova, vreau să fim împreună în UE, dar ca o singură naţiune. Este de datoria nostră să începem să avem curaj să spunem ceea ce vrem, lucrurile în care credem” – Liviu Dragnea

Ceva mai rezervat, președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a utilizat o variantă stimulatoare pentru a exprima același lucru.

„(…) să nu ne amăgim: hotarul de pe Prut nu va dispărea datorită talentului nostru diplomatic sau ştiinţei noastre de a negocia tratate şi acorduri internaţionale. Nu-l vor şterge nici poeziile, cântecele sau declaraţiile patriotice.
(…) Nădăjduiesc, așadar, că vom găsi curajul, aici la Bucureşti, ca şi la Chişinău, de a lua o asemenea decizie. Numai lipsa de încredere în propria noastră capacitate de a construi împreună o naţiune democratică, liberă şi indivizibilă ne poate împiedica să ne punem şi noi semnăturile pe un Act al Unirii.” – Călin Popescu-Tăriceanu

Este important să revenim la poziționarea precisă transmisă la București de Andrian Candu (foto dreapta), un basarabean crescut și educat de și în România, care, avându-l alături pe viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru integrare europeană, Iurie Leancă, a susținut un mesaj oficial al Guvernului și Parlamentului de la Chişinău:

Unitatea dintre Republica Moldova şi România este prin limbă, tradiţie şi credinţă comună” (…) „România trebuie să rămână cel mai fidel, solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său european.” – Andrian Candu

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Trezirea la realitate! Republica Moldova dorește independența, nu unirea cu România!

  1. Intrigat spune:

    Republica Moldova dorește să sugă de la două oi. România ar dori exact ce-a dorit acum 100 de ani: tinutul Basarabilor, zis si Bugeac. Nu-i de mirare că nu ne intelegem.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.