China – Fost lider comunist condamnat la închisoare pe viaţă pentru mită

Fostul Secretar al Comitetului Municipal Chongqing al Partidului Comunist din China, Sun Zhengcai (55 ani), a fost condamnat la închisoare pe viaţă după ce a fost găsit vinovat că a primit mită în valoare de peste 170 milioane yuani (26,7 milioane USD). Sentinţa a fost pronunţată, marţi, de Tribunalul Popular Intermediar al Municipiului Tianjin, din nordul Chinei.

Potrivit televiziunii centrale chineze, Sun Zhengcai (foto) a fost lipsit pe viață de drepturile politice, toate proprietățile şi bunurile personale fiind confiscate, potrivit verdictului.

În urma cercetărilor s-a descoperit că Sun se face vinovat de încălcarea gravă a opt puncte din regulamentul PCC, a “scapat” secrete de partid, a abuzat de puterea și influența sa pentru a acumula profituri pentru alții, a făcut cadouri scumpe și a fost implicat în situaţii în care şi-a folosit influenţa pentru a susţine relaţii intime.

Sun Zhengcai a fost șeful organizaţiei PCC din Chongqing în perioada 2012-2017, ulterior fiind cercetat de Comisia Centrală pentru Controlul Disciplinei şi demis din funcţie, în iulie anul trecut.

Lupta împotriva corupției din China a fost impulsionată după anul 2012, fiind vizați sute de înalți oficiali. Potrivit Comisiei Centrale pentru Controlul Disciplinei, anul trecut au fost sancționate 159.100 de persoane, pentru încălcarea codului de conduită al partidului și pentru implicarea în acte de corupție.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.