Conferința “TIMPUL CHINEI” prezentată în România, la Mioveni

Centrul Cultural Mioveni a găzduit, marți, lansarea proiectului “TIMPUL CHINEI”, eveniment care a inclus prezentarea volumelor Timpul Chinei și Statul în secolul XXI – Modelul Chinez, având ca autor pe jurnalistul Dan Tomozei, de la Radio China Internațional, și o conferință în care au fost prezentate realitățile Chinei de azi, plecând de la Confucius, Lao Zî și Sun Zî, pentru a ajunge la spectaculoasa dezvoltare economică, socială și educațională din ultimii ani.

Dedicat Centenarului României și Semicentenarului secției de limbă română a Radio China Internațional (care a asigurat finanțarea lucrării TIMPUL CHINEI, apărut la Editura Corint), evenimentul de la Mioveni a inclus și o expoziție de fotografie realizată pe mătase și asamblată în stilul chinezesc huazhou (画轴), o parte dintre lucrări fiind donate gazdelor.

Evenimentul de la Mioveni a fost onorat cu prezența de o serie de personalități care au prezentat o serie de mesaje: Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, Președintele Consiliului Județean Argeș, Conf. Univ. Dr. Dan Manu, Directorul Bibliotecii Județeane Argeș, Conf. Univ. Dr. Octavian Sachelarie, Directorul Muzeului Județean Argeș, Conf. Univ. Dr. Cornel Popescu, Directorul Direcției Judetene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea, consilieri județeni și locali, directori de instituții deconcentrate din județ, profesori, reprezentanți ai societații civile, elevi, mass-media și o serie de alți invitați.

Conferința de la Mioveni a fost un prilej de apreciere a eforturilor depuse pentru susținerea relațiilor de prietenie și cooperare România-China. În acest sens, Primarul Ion Georgescu a oferit autorului și inițiatorului conferinței, Dan Tomozei, Diploma de Excelență. La rândul său, autorul volumelor și expoziției de fotografie realizată pe mătase a oferit personal Primarului Ion Georgescu una dintre lucrări, reprezentând pădurea de bambus din apropierea orașului Jinhua, provincia chineză Zhejiang, bambusul fiind unul dintre simbolurile Chinei, asimilat rezistenței, demnității și modestiei.

Pe de altă parte, conferința de la Mioveni a reprezentat locul în care a debutat proiectul TIMPUL CHINEI, fiind un preambul pentru lansarea oficială a albumului foto cu același titlu care va avea loc pe 1 iunie, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2018, ediția din acest an fiind programată în perioada 30 mai – 3 iunie.

Lucrarea TIMPUL CHINEI este despre oameni, locuri și detalii surprinse în fotografie, în care sunt criptate visele, ambițiile și încăpățânările unui popor despre care se poate vorbi cu invidie și pasiune, mai ales dacă ajungi să îl cunoști și să îl accepți.

Organizatorii evenimentului de marți au fost Primăria și Consiliul Local Mioveni, Centrul Cultural Mioveni și Asociația ChinaRo.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Cărţile mele, China, Descoperind China, Înţelege China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.