Cassian Maria Spiridon recompensat cu Marele Premiu pentru Poezie la Tianshui

Președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, poetul și eseistul Cassian Maria Spiridon (foto) a fost recompensat zilele acestea, în China, cu Marele Premiu al Festivalului de Poezie de la Tianshui (provincia Gansu), eveniment aflat sub patronajul celor mai mari poeți antici chinezi Li Bai și Du Fu. Organizatorii evenimentului ajuns la a treia ediție au decis să acorde scriitorilor străini un Mare Premiu pentru activitatea literară, atribuit iată unui poet român.

La ceremonia de decernare a premiului au fost prezente oficialitățile din Tianshui, în frunte cu primarul localității, alături de peste 3.000 de iubitori de poezie şi literatură, fapt care a produs o deosebită impresie.

“Este un premiu care mă onorează și care onorează poezia românească în ansamblu, un premiu acordat în premieră de organizatori, iar ceea ce a fost remarcabil a fost modul în care a fost pregătit totul. Șansa de a lua un premiu patronat de Li Bai şi Du Fu, comparabil cu premiul Mihai Eminescu acordat în România, este una specială”, a declarat Cassian Maria Spiridon.

Cunoscut în China, unde i-a fost tradusă creaţia poetică, Cassian Maria Spiridon este implicat în organizarea Festival de poezie „La Iași”, acolo unde, de-a lungul anilor, au fost invitați poeți din China. Acum, odată cu deschiderea generată de acest premiu, domnia s-a a propus autorităților din Tianshui înfrățirea cu municipiul Iași, eveniment care odată concretizat va conduce la o și mai mare apropiere culturală și economică între România și China.

„Am fost copleșit de organizare, am avut sentimentul că sunt la Oscar. Apoi, am fost impresionat de bogăția culturală a Tianshuiului. Nu mă așteptam să descopăr atâtea comori culturale. Am mai fost în China acum 16 ani, însă acum am văzut China profundă, o Chină care nu a renunțat la vechile ei tradiții”, a subliniat Cassian Maria Spiridon.

Despre însemnătatea acordării unui român a Marelui Premiu al Festivalului de Poezie de la Tianshui, am solicitat un punct de vedere directorului Institutului Cultural Român din Beijing, domnul Constantin Lupeanu, prezent la evenimentele programate acolo.

“Consider că este o subliniere a valorii poeziei românești, o mărturie a schimburilor culturale promovate de ICR Beijing, care, în ultimii ani, a încurajat și susținut proiectele în care au fost implicaţi poeți români și chinezi. Pentru România este un motiv de mândrie și o ocazie să facem cât mai bine cunoscută cultura și poezia românească. Premiul aceasta este important, este încărcat cu o deosebită valoare culturală şi spirituală, și sperăm să ajungă în posesia cât mai multor poeți români.”Constantin Lupeanu (foto stânga alături de poeții Jidi Majia și Cassian Maria Spiridon).

La rândul său, Prof.Univ.Dr. Ding Chao, decanul Catedrei de limba română a Facultății de Limbi și Culturi Europene din cadrul Universității de Limbi Străine din Beijing, a apreciat că Tianshui este un loc special, încărcat de memoria poeților Li Bai și Du Fu, contemporani dinastiei Tang (618-907).

“Acest festival de poezie organizat la Tianshui are o semnificaţie culturală foarte mare. În China, fetivaluri de poezie, inclusiv cele cu participare internațională, sunt multe. Însă, cel de la Tianshui are un pronunțat specific, dat fiind că este patronat de Li Bai și Du Fu, care au trăit aici o perioadă și unde au scris peste 100 de poeme. Cei doi sunt cei mai mari poeți antici chinezi, Li Bai poet liric, în timp ce Du Fu este cunoscut ca un poet realist. Festivalul de la Tianshui amintește de acești mari poeţi şi oferă mari oportunităţi pentru schimburile culturale internaţionale.” – Ding Chao (foto, în primplan alături de Cassian Maria Spiridon)

Cassian Maria Spiridon s-a născut la 9 aprilie 1950, la Iași. Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) – Filiala Iaşi, este deţinătorul a două Premii ale USR pentru eseu și al Premiului „Mihai Eminescu” pentru poezie al Academiei Române. A debutat în 1970 în revistele Amfiteatru și România literară, iar de atunci este autorul a zeci de volume de poezie şi eseuri, ultimul fiind intitulat „Eminescu, ziarist politic”, apărut la Editura Junimea din Iași, în acest an.

Li Bai (701-762) este considerat unul dintre poeții chinezi de geniu, figură romantică, spirituală, care alături de prietenul său Du Fu (712-770) formează tabloul celor mai proeminente figuri ale poeziei chineze din dinastia Tang, numită adesea „epoca de aur a poeziei chinezești”. În cultura chineză, este adesea utilizată expresia „Trei minuni”, care indică poezia lui Li Bai, sabia lui Pei Min și caligrafia lui Zhang Xu. La rândul său, Du Fu este adesea numit cel mai mare dintre poeții chinezi, una dintre marile sale ambiții fiind aceea de a-și servi țara.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Eminescu în China, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.