Republica Moldova este gata să fie un partener de încredere pentru China

Republica Moldova este gata să fie un partener de încredere pentru China, pentru a asigura realizarea proiectelor şi iniţiativelor care conduc la dezvoltarea sistemul economic global, existând o serie de puncte de convergență privind atragerea de investiții și tehnologii chineze, a declarat Tudor Ulianovschi (foto), ministrul moldovean Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul unui interviu acordat, joi, Radio China Internațional, ministrul Ulianovschi a prezentat o serie de teme abordate în cadrul vizitei derulate în China, cu ocazia Forumului Economic Mondial desfăşurat la Tianjin. Oficialul moldovean a avut programată și o întrevedere cu Consilierul de Stat, membru al Consiliului de Stat, Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, împreună cu care a abordat și tema inițiativei președintelui Xi Jinping, „O centură, un drum”, inițiativă care include și Republica Moldova pe proiectul terestru,, dar și intelectual.

Ministrul Ulianovschi a declarat interesul ţării sale pentru cooperările cu China în domeniul energetic, tehnologic, al infrastructurii rutiere și feroviare, dar și în ceea ce privește exporturile spre China în special de produse agricole și vinicole, Republica Moldova susținând cadrul multilateral și deschis al economiei globale.

„Cred că avem multe puncte de convergență, în plan multilateral avem o relație constructivă și pragmatică cu China, în cadrul diferitelor agenții ale ONU. În ceea ce ține de comerțul internațional și OMC, ca fost ambasador al RM pe lângă OMC la Geneva, cunosc problemele care ține de aplicarea măsurilor tarifare și non-tarifare pe anumite produse, şi considerăm că în acest context orice divergenţă sau orice conflict, orice neînţelegere comercială dintre diferite ţări trebuie să fie în primul rând un subiect de discuţie pe agenda OMC, până la trecerea la anumite acţiuni de penalizare sau limitare a comerţului. Comerţul trebuie să fie liberalizat”, a declarat Ulianovschi.

Pe de altă parte, în cadrul discuţiilor derulate cu oficialii chinezi, ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, a reiterat interesul ţării sale pentru proiectul „16+1”, apreciind că în calitate de parte terță Republica Moldova va putea să asigure extinderea arealului de impact al proiectelor regionale derulate de China şi Ţările din Europa Centrală și de Est.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, Republica Moldova, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.