O țară cât o lume, R.P. Chineză la 69 de ani!

A început “Săptămâna de aur” care marcheză cea mai importantă aniversare din istoria Chinei moderne. La 1 Octombrie 1949, de la tribuna amenajată pe Poarta Tian Anmen a Orașului Interzis (astăzi Palatul Muzeulului din Beijing) avea să fie proclamată Republica Populară Chineză. După 69 de ani, China este considerată un miracol economic, un mister filozofic, o inepuizabilă resursă culturală.
În China de azi, se fac eforturi uriașe pentru redescoperirea de sine, pentru cercetarea contactelor care fac legătura între tradiția și spriritualitatea chineză cu lumea occidentală. Necunoscătorii vor fi surprinși să descopere cât de multe și variate sunt punțile care leagă spațiul chinez de cel occidental. Diferențele sunt date de pragmatismul cu care vestul abordează orice acțiune, teritoriul în care China se descoperă și se impune tot mai mult ca o forță aproape imposibil de evitat. Dincolo de modelele tradiționale, lumea trebuie să se pregătească și să învețe să se raporteze la prezența Chinei în plan global.

De Ziua Națională, liderii Chinei vorbesc despre istorie, tradiţie, respect pentru înaintași, modernitate, imbinând trecutul cu viitorul, așa încât nivelul comunicării publice îmbracă forme ale mândriei, orgoliului şi ambiţiei. Am mai spus: mesajul pe care liderii Chinei îl transmit constant propriului popor este unul de optimism, de unitate și vigilenţă, totul urmărind ca rezultat coagularea și coordonarea resurselor și energiilor sub simbolul modelului chinez.

Modelul chinez vorbeşte despre filozofia de viaţă a individului care, din cele mai vechi timpuri, a trebuit să îşi armonizeze interesele şi ambiţiile personale la o societate dominată de tradiţionalismul aflat permanent sub influenţa și presiunea noului (bun sau rău) venit din exterior. După 40 de ani de reformă internă și deschidere spre exterior, modelul chinez în secolul XXI este o demonstraţie actualizată a legendei păsării Phoenix. Societatea chineză renaște, îşi relansează statutul în istorie, se reafirmă, estompând cu fiecare etapă cei 100 de ani de umilinţă marcați de dominația străină în secolele XIX și XX.

În mod cert, modelul chinez nu poate fi aplicat oriunde în lume, oricărui stat. Secvenţe esenţiale, cu siguranţă, da!

Mândria naţională, promovarea propriei istorii, utilizarea resurselor interne în interes propriu, controlul şi administrarea economiei interne, pregătirea permanentă și dezvoltarea capacităților pentru a răspunde provocărilor, o spun din nou, sunt doar o parte dintre lecţiile pe care China le dă lumii în secolul XXI.

Nu reiau subiectele care arată o Chină care dispune de o infrastructură feroviară de mare viteză peste 25.000 de kilometri (dezvoltată în ultimii opt ani) pe care se rulează cu o viteză medie de peste 300 km/h, despre zecile de milioane de chinezi care au depășit pragul sărăciei, despre sistemul medical și educațional, despre succesele explorării spaţiului cosmic sau despre uriaşul asalt economic și cultural chinez în afara graniţelor. În China, totul se gândește și aplică raportat la nevoile sociale și culturale interne ale unui popor de peste 1,4 miliarde. Sunt numeroase aspecte social-economice aproape imposibil de accesat în multe țări ale lumii.

Însă, despre conştiinţa de sine a unui popor uriaș bine coordonat, cu lideri vizionari și o elită de excepție preocupați exclusiv de binele țării, se poate spune mult. China de azi se dezvoltă interior promovând proiecte în exterior: Noile Drumuri ale Mătăsii, formatul China-Europa Centrală și de Est, BRICS, China-Africa etc. China a depășit de mulți ani etapa deciziilor locale, făcând un pas uriaș spre soluțiile globale.

China secolului XXI urmărește două obiective centenare*, pentru a transforma țara „într-un socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural și armonioasă, pentru a realiza visul chinezesc de reînnoire națională”.

* Primul obiectiv vizează transformarea Chinei într-o societate moderat-prosperă, cu beneficii pe care să le resimtă cei peste 1,4 miliarde de locuitori la momentul aniversării centenarului PCC (2021).
Al doilea obiectiv vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).

China de azi este imaginea unui mecanism ajuns în etapa în care discuțiile sunt purtate la nivel exponențial, dimensiunile pe toate planurile necesitând, dacă nu o foarte mare capacitate de răspuns, măcar inteligența care să anihileze confuzia generată de prejudecățile și superioritățile lipsite de contactul cu realitatea obiectivă. China de astăzi și de mâine se află aici și oriunde își dorește.

La mulți ani, Republica Populară Chineză!
La mulți ani cu pace, popor chinez!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.