România și China au reînnoit angajamentul de a continua dialogul politic și economic

România și China s-au angajat să continue de o „manieră pragmatică, deschisă și eficientă, dialogul politic, proiectele de cooperare și contactele inter-umane, în domeniile consacrate”. Acesta este una dintre principalele concluzii ale întâlnirii premierilor Viorica Dăncilă și Li Keqiang, eveniment derulat în marja summitului Șefilor de Guvern ai formatului de cooperarii „16+1” – Europa Centrală și de Est – China, organizat la Dubrovnik (Croația).
Pe de altă parte, întrevederea celor doi lideri a prilejuit un schimb de vederi privind perspectivele formatului de cooperare „16+1”, ocazie cu care premierul României a propus ca Republica Moldova să devină membru al acestei inițiative.

În cadrul discuțiilor, prim-ministrul României și premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze au abordat teme de interes în cadrul agendei bilaterale, în contextul aniversarii, în acest an, a celor 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză, și a celor 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare. De asemenea, premierul Dăncilă a oferit informații despre recentele modificări aduse legislației privind Parteneriatul Public Privat și a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP. Totodată, a exprimat interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradițională chineză în România.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat omologului chinez invitația de a efectua o vizită oficială în România, de partea cealaltă premierul Li Keqiang lansând invitația premierului Dăncilă de a efectua o vizită în China.

Au fost discutate, de asemenea, evoluții recente în relațiile UE-China. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că România va continua să contribuie activ la consolidarea Parteneriatului Strategic Cuprinzător UE-China și implementarea Strategiei UE privind Conectivitatea Europa-Asia, adoptată în luna octombrie 2018.

La rândul său, premierul Li Keqiang a exprimat aprecierea pentru modul în care România exercită primul mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, adresând felicitări pentru rezultatele obținute până în prezent. Totodată discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat exporturile de produse agricole românești în China, cooperarea în domeniul energetic și Inițiativa “O centură, un drum”.

* * *

La Summitul „16+1”, premierul Dăncilă a fost însoțită de viceprim-ministrul Viorel Ștefan, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului României, Costin Mihalache.

În cadrul ceremoniilor oficială de la Dubrovnik, premierii României și Chinei au participat la ceremonia de semnare a unor acorduri și documente de colaborare bilaterală între România și R. P. Chineză, între acestea regăsindu-se: Memorandumul de înțelegere privind înființarea unui Grup de lucru la nivel de experți pentru promovarea comerțului nerestricționat între România și R. P. Chineză, între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Comerțului din R. P. Chineză; Protocolul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor încheiat între Administrația Generală a Vămilor din R. P. Chineză și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România privind exportul de miere de albine din România în R. P. Chineză; Acordul de cooperare între China Development Bank și Eximbank România privind garantarea creditelor.

În altă ordine de idei liderii celor 16 țări central-est europene și ai Chinei au lansat la finalul summitului din Croația „Liniile Directoare Dubrovnik„.

Potrivit documentului, participanții la Summitul “16+1” vor explora posibilitatea lansării Centrului de coordonare China-ECE Smart City în România, reafirmă oportunitățile de promovare a femeilor antreprenor și posibilitatea de a construi o rețea China-ECE de antreprenoriat în România. De asemenea, al 7-lea dialog China-ECE privind politica educațională și a 6-a reuniune China-ECE a Consorțiului Instituțiilor de Învățământ vor avea loc la Timișoara, în luna mai 2019, la fel cum întâlnirea China-ECE în domeniul antreprenoriatului va fi organizată în România, în acest an.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Înţelege China, Republica Moldova, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.