ABUZ DE POZIȚIE UE – Mogherini și Hahn se grăbesc să intervină în politica internă a Republicii Moldova

Uniunea Europeană, prin intermediul comisarilor europeni, devine tot mai mult o nouă Uniunea Sovietică. În pline tulburări politice la Chișinău, înaltul Reprezentant pentru Relaţii Externe, Federica Mogherini (foto stânga), şi comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn (foto dreapta), s-au grăbit să recunoască un nou premier și un nou guvern, manifestând un inacceptabil abuz de poziție. Marea și neprihănita UE s-a năpustit peste mărunta Republică Moldova pentru a face ordine. Numai că abuzatorii de la Bruxelles au fost loviți peste obraz de Curtea Constituţională a Republicii Moldova care a declarat neconstituţional decretul de numire a Maiei Sandu în funcţia de premier!
Este uluitor modul în care acționează Comisia Europeană, este degradant și nu pentru prima dată, această atitudine devenind o nouă normalitate a decidenților de la Bruxelles!

Printr-o declarație asumată de comisarii Federica Mogherini şi Johannes Hahn, Uniunea Europeană și-a devoalat încă odată interesele politice și strategice în regiunea Basarabiei. 

“Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova”, se arată în declarația oficialilor europeni.

Cât de legitim este guvernul recunoscut în grabă de comisarii europeni a anunțat Curtea Constituţională de la Chișinău care a declarat NECONSTITUȚIONAL decretul de numire a Maiei Sandu în funcţia de premier. Mai mult, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat NECONSTITUȚIONALĂ şi procedura de numire a Guvernului.

Cât mai contează pentru Comisia Europeană, o replică peste timp a sovieticului Politburo, doar cu ceva mai mulți comisari, că o decizie a unei Curți Constituționale a unui stat care nu este nici măcar membru UE, NU POATE FI ATACATĂ?

Până la trezirea la normalitate a Comisiei Europene, Curtea Constituţională s-a pronunţat cu privire la circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova și dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. În aceste condiții, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, desemnat de Curtea Constituţională preşedinte interimar al țării, a semnat decretul de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pentru data de 6 Septembrie a.c.

Constat că injectatul cu europenism Dan Barna susține abjecția lansată de Mogherini și Hahn! Liderul Uniunii Salvați România dorește să salveze și Republica Moldova prin acțiuni care sfidează ordinea constituțională. Pe scurt, Barna solicită României să recunoască noul guvern de la Chișinău și pe premierul Maia Sandu, chiar dacă acțiunile politice au fost declarate neconstituționale.

Iată mesajul lui Dan Barna:
<< Politica externă a României din nou pe nicăieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut. Dacă “organizarea” votului din diaspora nu a fost, în evaluarea doamnei Prim Ministru, un motiv suficient să fie demis, iată ca domnul Meleșcanu aduce în aceste zile noi argumente pentru a pleca din fruntea MAE. Poate comunică cineva la Externe că reacția României este sub aceea a Uniunii Europene pe un subiect unde România are toată legitimitatea să fie un jucător important. Apelul la calm în Republica Moldova trebuie dublat de un mesaj clar: voința Parlamentului trebuie respectată iar guvernul pe care Maia Sandu il conduce trebuie recunoscut! De către Guvernul României. >>

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.