Pentru că nu cere voie nimănui, China poate ridica un spital în șase zile!

Ideea unui spital construit în numai șase zile este nu doar o utopie pentru Europa, dar o ideea de-a dreptul prostească pentru România! Și cum să nu fie așa când numai pentru studii de prefezabilitate și fezabilitate, pentru nenumărate și repetate aprobări se pierd ani la rând și zeci de milioane de lei, pentru care nimeni nu răspunde niciodată?

Și totuși, în China este posibil din motive care ține de sistemul politic, de legislație, de organizarea administrativă, totul accelerând lanțul trofic, de la luarea deciziilor, până la realizarea unui proiect. Atunci când proiectul este de strictă necesitate, așa cum este spitalul rezervat pacienților afectați de noul coronavirus, deciziile sunt luate în maximă viteză și sunt supravegheate la nivel de premier și președinte.

Dar, să fiu ceva mai lămurit cu privire la factorii care permit Chinei minuni în șase zile. Fără a intra în detalii, voi evidenția un aspect esențial: în China terenurile aparțin în totalitate statului, existând proprietate privată doar sub formă de concesiune pe o perioadă strict determinată.

Pornind de la aceasta, se înțelege că atunci când există un interes al statului pentru o investiție în infrastructură sau orice domeniu de interes public, nimeni nu poate să se opună proiectului.

Apoi, la fel de important, sistemul politic din China este caracterizat de o uriașă capacitate de analiză, soluționare și viteză de adoptare a deciziilor în situații de urgență. La nivelul fiecărei provincii există responsabili politici și administrativi, instituții și lideri care au ca principală sarcină prognoza și prezentarea de soluții pentru situațiile de criză. La Wuhan suntem în această situație!

În mod tradițional, birocrația și procesul de luare a deciziilor sunt obositoare și dezarmante în China. Această realitate are la bază două argumente: nimic nu se decide fără o aprofundată analiză, nimic nu poate fi aprobat fără a se avea în vedere toate efectele posibile și compensarea lor prin argumentele și dovezile depuse la proiect supus dezbaterii. Asta înseamnă că, odată aprobat un proiect trebuie să fie dus până la capăt, sub riscul sancțiunii legale!

Prin legislație și ierarhizarea priorităților și situațiilor, birocrația și meschinăria intereselor de ordin politic sau privat atât de des întâlnite în Occident sunt eliminate în China. Aici, în situații de criză, sub responsabilitatea legii, deciziile se adoptă imediat, iar în procesul de evaluare și derulare a proiectului sunt aduși cei mai buni specialiști ai țării.

Este și cazul Wuhan unde au fost activați din întreaga țară cei mai buni specialiști în construcții civile, de la personal activ, la pensionari, de la personal civil, la militari, fie că vorbim de partea medicală, fie că vorbim de proiectul spitalului în șase zile.

Așa cum arăt în graficul alăturat, construcția noului spital a fost demarată la data de 25 Ianuarie 2020 și va fi încheiată la 1 Februarie 2020. Alte două-trei zile vor fi alocate pentru dotarea revendicată de specificitatea unui spațiu destinat pacienților afectați de noul coronavirus.

Cum reușește China să facă un spital în șase zile?

În primul rând având capacitatea de decizie în interiorul țării. Apoi, sistemul politic și administrative având suportul și încrederea celor 1,4 miliarde de oameni, din care ceva peste 90 de milioane sunt membrii de partid. Suport și încredere bazate pe un argument simplu: ce se spune, aia se face! Pe orice palier și în orice domeniu.

Însă, un argument cu o greutate uriașă este dat de capacitatea de coeziune a chinezilor în situații de criză. Miliardul și jumătate de oameni devine o singură forță capacitată și organizată de sistemul intern, forță în măsură să se replieze și să reacționeze eficient în fața situațiilor limită. Acesta este mecanismul care dă încredere inclusiv în faptul că și de această dată China va depăși criza generată de coronavirus și va învăța lecțiile pentru viitor.

Pentru că, la Wuhan sunt aplicate multe dintre lecțiile învățate în 2003 la Beijing, în timpul crizei SARS, „spitalul în șase zile” fiind una dintre lecții. În 2003, la Beijing a fost ridicat un spital tot în șase zile, fiind operaționalizat în doar o singură zi. Atunci, au fost spitalizați 680 de pacienți, dintre care 672 au fost recuperați.

La final … deși situația de la Wuhan este abia în momentul critic al evoluției.

Până astăzi, 27 Ianuarie 2020, China a alocat de la bugetul central 11,21 miliarde de yuani (aproximativ 1,5 miliarde USD) pentru prevenirea epidemiilor.
Numărul cazurilor confirmate în China cu coronavirus a ajuns la 2.744, 80 de decese și 51 de pacienți recuperați.
Consiliul de Stat a anunțat planul de a extinde vacanța Festivalului de Primăvară până pe 2 Februarie, la nivel național, ca măsură pentru controlul focarului de coronavirus.
Autoritățile din Shanghai au anunțat că vor amâna reluarea activităților, de la grădinițe, la universitate, până la 17 februarie. De asemenea, vor solicita tuturor companiilor să nu reia activitatea înainte de 9 Februarie.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Pentru că nu cere voie nimănui, China poate ridica un spital în șase zile!

  1. Pingback: Hoțul de case cauționează impostura, anatemizând China! | Octavpelin's Weblog

  2. Pingback: COLIMATOR.Hoțul de case cauționează impostura, anatemizând China! | Octavpelin's Weblog

  3. Pingback: ASASINUL ECONOMIC AL ROMANIEI,GAULEITERUL NAZI KLAUS JOHANNIS,A AJUNS PANA ACOLO INCAT EXPLICA IMPOTENTA,IMPOSTURA SI VANZAREA DE TARA IN PARADIGMA POLITICA.DACA AR FI FURAT IN CHINA CE A FURAT IN ROMANIA ERA DE MULT JUDECAT,CU CASELE LUATE SI TRIMIS LA PUSCARIE CU GETUTA JOHANNIS,:ACUZATIA CEA MAI GRAVA FIIND ACEEA CA A FURAT DIN AVUTUL STATULUI! | Octavpelin's Weblog

  4. Pingback: HOTUL DE CASE CAUTIONEAZA IMPOSTURA,ANATEMIZAND CHINA! | Octavpelin's Weblog

  5. Theodora spune:

    Sunt cu sufletul alaturi de poporul chinez prieten. Mobilizare exemplara! Felicitari!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.