CHINA | Autoritățile încearcă să tempereze „panica de aprovizionare”

Se fac eforturi consistente pentru a menține o stare de camp și pentru tempera „panica de aprovizionare”, cu atât mai mult cu cât de mâine (10 Februarie), treptat, oamenii se vor întoarce la muncă după vacanța de Sărbătoarea Primăverii – Anul Nou chinezesc, s-a afirmat în conferința de presă susținută astăzi, la Beijing, de reprezentanții Mecanismului comun de prevenire și control de pe lângă Consiliului de Stat din China, mecanism constituit pentru contracararea presiunilor generate de noul coronavirus.

„Oamenii sunt îngrijorați, motiv pentru care fac rezerve suplimentare, deși numărul oamenilor în magazine este în scădere”. Cu toate acestea, datele generale de la Wuhan și din întreaga Chină „arată că mecanismul de control și intervenție instituit dă rezultate”. Fenomenul „panicii de aprovizionare” este înregistrat cu precădere la produse precum ulei și tăiței, însă autoritățile solicită chinezilor să „facă achiziții raționale” pentru că „există rezerve suficiente, iar producția va fi reluată treptat”, odată cu încheierea vacanței de Anul Nou.

Pentru asigurarea necesarului de produse pe piața chineză și în special pe piețele din provincia Hubei și din orașul Wuhan, a fost suplimentată cantitatea eliberată din rezerva națională, în special în ceea ce privește carnea. Pentru asigurarea consumului intern, la nivelul mai multor provincii a fost eliberată o cantitate totală de patru milioane de tone de produse din carne, lapte și ulei. De asemenea, a fost crescut importul de carne de porc, iar în domeniul securității sociale a măștilor medicale, de săptămâna viitoare fiind așteptat ca producția internă să fie reluată până la 75% din capacitate.

Oficialii chinezi au arătat că, în mod tradițional, odată cu revenirea din vacanța Anului Nou, oamenii se întorc în marile orașe la muncă, și odată cu acest fenomeni există o cerere suplimentară firească de produse, de la cele vegetale și lactate, la ulei și carne. Dată fiind situația specială din acest an, echipele de monitorizare și intervenție de la nivelul tuturor provinciilor și orașelor au demarat deja acțiuni de coordonare între producători, transportatori și marile magazine.

De asemenea, echipe special constituite urmăresc menținerea stabilității prețurilor la produsele de strictă necesitate și evitarea speculei. În ultimele zile, la nivel național, în China au fost înregistrate creșteri cu 3,5% a prețurilor la carnea de vită și cu 5,1% la lapte.

Potrivit oficialilor chinezi, începând de săptămâna viitoare se așteaptă reluarea activităților în peste 500.000 de unități de producție din domeniul alimentar și conex, dar și în peste zece milioane de magazine comerciale închise pe durata Sărbătorii Primăverii. Prin coordonarea producătorilor, transportatorilor, bazelor de logistică și magazinele de desfacere, autoritățile chineze de la nivel central au afirmat că va fi „asigurată o aprovizionare constantă și stabilă cu produse”, oferta urmând să intre din nou pe creștere.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Descoperind China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA | Autoritățile încearcă să tempereze „panica de aprovizionare”

  1. Pingback: China crește importul de produse de bază, pe fondul scăderii producției interne! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.