ITALIA | La semnalul de ajutor adresat UE, a răspuns China!

Italia acuză autoritățile și statele membre ale Uniunii Europene pentru lipsa de răspuns la apelul de ajutor pentru livrarea de echipamente medicale pe fondul izbucnirii epidemiei COVID-19.

„Astăzi, se întâmplă în Italia. Mâine, s-ar putea să fie nevoie de ajutor în altă parte. Italia a solicitat activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru furnizarea de echipamente medicale, dar, din păcate, nici o țară UE nu a răspuns apelului. Doar China a răspuns. Cu siguranță acesta nu este un semn bun al solidarității europene”, a declarat Ambasadorul Italiei la Uniunea Europeană, Maurizio Massari (foto), pentru publicația Politico, cea mai influentă în rândul celor dedicate afacerilor europene.

Maurizio Massari subliniază că actuala criza coronavirus trebuie înfruntată cu solidaritate europeană, prin acțiuni rapide și eficiente, câtă vreme este o criză europeană și trebuie tratată ca atare.

China se alătură Italiei în lupta împotriva COVID-19!

Italia, țara europeană lovită cel mai greu de noul coronavirus, la 30 ianuarie a declarat stare de urgență pentru o perioadă de șase luni. Însă, arată Massari, „aceasta este o bătălie în care ne confruntăm cu doi dușmani teribili: panica și egoismul. (…) Dar, Roma nu trebuie lăsată să se ocupe singură de această criză”.

Cu o ironie amară, diplomatul italian mulțumește Comisiei Europene „pentru angajamentul său pozitiv și președintelui Consiliului European pentru promovarea unei consultări între liderii Uniunii Europene, pentru a discuta coordonarea suplimentară și posibilele acțiuni comune”, însă este momentul „să se depășească angajamentele și consultările, cu acțiuni de urgență care să fie rapide, concrete și eficiente”.

Italia a solicitat activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru furnizarea de echipamente medicale pentru protecție individuală. Din păcate, nici o țară UE nu a răspuns apelului Comisiei. Doar China a răspuns bilateral. Cu siguranță, acesta nu este un semn bun al solidarității europene!

China a livrat astăzi primul avion cu ajutoare pentru Italia

Pentru a asigura echitatea și transparența, este crucial ca UE să adopte o abordare comună pentru detectarea și raportarea cazurilor de coronavirus, cu ghiduri comune pentru întregul bloc.”

Pe de altă parte, Maurizio Massari arată că trebuie recunoscut faptul că „impactul epidemiei asupra economiei va fi greu, în special pentru Italia, dar și pentru întreaga Europa și pentru economia globală. Lanțurile de aprovizionare industriale, comerțul cu bunuri și servicii, dar și turismul au fost deja afectate. Cu Europa aflată sub riscul unei noi recesiuni, sau mai rău, nu trebuie să ne mulțumim cu controlul daunelor. Avem nevoie de viziune și de măsuri economice curajoase”.

Diplomatul italian vorbește și despre necesitatea unei flexibilități sporite în cadrul Pactului de stabilitate și creștere, Uniunea Europeană putând face mult folosind fondurile și mecanismele existente, care includ și crearea unui nou instrument pentru a sprijini costurile de îngrijire a sănătății și pentru a contribui la diminuarea consecințelor economice ale carantinei.

Este important să adoptăm rapid liniile directoare ale UE și instrumentele ad-hoc pentru a le oferi o linie de viață imediată și un acces mai ușor la credit. Acest lucru ar putea fi realizat prin mecanisme precum Fondul european de ajustare la globalizare sau Banca Europeană de Investiții.

Maurizio Massari vorbește despre panică și egoism! Acestea generează „un comportament irațional și iresponsabil din partea cetățenilor și a părților interesate economice. Egoismul duce la adoptarea unei logici negative, de umilință, de acțiuni discriminatorii sau speculative. Niciuna nu ar trebui să fie acceptată”.

În cele din urmă, diplomatul european afirmă că „dacă nu ne trezim imediat, riscăm să intrăm în istorie ca liderii din 1914, care au dormit în primul război mondial. Virusul va trece, dar orice semințe putrede de complianță sau egoism vor rămâne„.

Criza coronavirusului este un test al coeziunii și credibilității UE – una care poate fi trecută doar printr-o solidaritate reală și concretă. Europa trebuie să acționeze în conformitate cu principiul apărării reciproce și să îi ajute pe acei membri a căror securitate este în pericol. Dacă suntem curajoși și uniți, vom câștiga. Dacă suntem egoiști și împărțiți, vom pierde”,  mai arată ambasadorul italian Maurizio Massari.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.