Cupa Grădinii Imperiale, Beijing 2020 (FOTO)

Capitala Beijing a dat, astăzi, un nou semnal că viața revine la normal în China, că dialogul și înțelegerea reciprocă pot fi treptele pe care se poate ajunge la prietenie. Ajunsă la ediția cu numărul 20, „Cupa Grădinii Imperiale” a fost o reîntâlnire cu vechi prieteni și o bună șansă de a cunoaște noi rezidenți străini, totul în cadrul unui eveniment dedicat mișcării în aer liber.

Devenit unul dintre evenimentele tradiționale rezervate expaților din Beijing, plimbarea în jurul Lacului Kunming, din cadrul impresionantului Palat Imperial de Vară (povestea AICI), a fost organizat în aceleași condiții excepționale, singura schimbare fiind dată de numărul participanților. Asociația Poporului din Beijing pentru Prietenia cu Țările Străine a acceptat numai 250 de doritori să participe (aproximativ 20% față de ediția din 2019), care s-au alăturat celor câteva mii de vizitatori ai Palatului, de la ora evenimentului.

Trebuie să subliniez că organizatorii au lansat repetat apelul de a purta masca sanitară în zonele aglomerate, decizia fiind lăsată în seama fiecărui participant.

După ceremonia de deschidere și după ce Zhang Fusen, Președinte de onoare al Asociației Poporului din Beijing pentru Prietenia cu Țările Străine, a dat startul lovind o tobă tradițională chineză, plimbarea de aproximativ zece kilometri a început.

A fost, poate, una dintre cele mai frumoase zile de toamnă aici, la Beijing. O zi în care am avut ocazia să vorbesc în fața invitaților și participanților despre ce înseamnă China de azi pentru cei care locuim aici: o experiență în permanentă evoluție, o lecție de prietenie, până la urmă o șansă de a fi într-o țară uriașă care stârnește invidie și uimire pe măsură.

Dat fiind pandemia care marchează anul 2020, evenimentul de astăzi, prezența fiecăruia dintre dumneavoastră, se constituie într-un semnal transmis lumii din inima Chinei. Un semnal de viață normală, un semnal că orice obstacol poate fi depășit, un semnal care arată că aici, în China, viața și-a reluat cursul firesc, cu grijă pentru siguranța și liniștea tuturor. Este un semnal egal cu mesajul trimis la nivel global de China, privind construirea comunității viitorului comun pentru omenire.

În numele prietenilor Chinei, al familiei mele și al fetelor mele născute aici, vă mulțumesc și vă urez succes în marșul triumfal asumat în fața lumii. O misiune mai grea decât este Muntele Tai, însă o misiune cu un drumul lung de acum înainte.” – pasaj din mesajul transmis în fața celor prezenți la ceremonia de deschidere a „Cupei Grădinii Imperiale” ediția 2020, Beijing – 24 Octombrie 2020.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Români în China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.